• Mònica Usart es posa el públic a la butxaca en la seva participació a la Setmana dels Rahola

    17 febrer, 2016
    La popular meteoròloga es va posar el públic a la butxaca en la conversa que va mantenir amb el periodista Jordi Grau dins la Setmana dels Rahola
    Foto: Martí Artalejo
    Foto: Martí Artalejo

    La meteoròloga Mònica Usart, dona del temps de RAC1, RAC105 i l'Arucitys de 8tv, va participar dimarts 16 de febrer en una conversa pública amb el periodista Jordi Grau (director adjunt d' El Punt Avui), on va explicar com es fan i com es comuniquen les previsions del temps. L'acte, titulat «Mai plou al gust de tothom. Una conversa sobre meteorologia i mitjans», va tenir lloc a l'auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola de Girona i hi van assistir un centenar de persones.

    Usart es va posar immediatament el públic a la butxaca amb la seva simpatia i capacitat comunicativa. La bona sintonia entre ella i Jordi Grau va ser percebuda també pels assistents, que sovint no podien contenir les rialles davant els comentaris de l'un o l'espontaneïtat de l'altra.

    La meteoròloga va parlar àmpliament sobre el canvi climàtic i va dir que cada vegada provocarà oscil·lacions de temperatura més brusques i sobtades. Va mostrar la seva preocupació sobre aquest fenomen, que cal "aturar o frenar" d'alguna manera.

    La gran varietat climatològica de Catalunya i la dificultat que això comporta a l'hora de fer prediccions també va ocupar bona part del temps de la conversa, així com l'evolució de l'estil dels homes i dones del temps al llarg dels anys i la manera com cal adaptar la informació del temps segons el mitjà on es fa: "és molt diferent dir el temps a Rac1 o a l'Arucitys", va detallar la meteoròloga.

    Fent referència al període de sequera que estem patint darrerament, Grau li va demanar a Usart si era partidària de treure els sants com es feia antigament. "Jo no ho faria mai -va dir ella -, però agraeixo molt que s'hagi fet al llarg del temps, perquè en unes èpoques en les que no es feien registres meteorològics de cap mena, sí que es registraven les rogatives als sants", va aclarir. Així, gràcies a aquest fet, "podem saber que en un any concret hi va haver una gran sequera o que en un altre van produir-se unes pluges excepcionals".

    Usart va explicar també que rere moltes creences populars sobre el temps -com ara que quan els ocells volen baix o les canonades fan pudor ha de ploure- hi ha una explicació ciantífica, i va acabar la conversa responent les preguntes d’un públic participatiu que li va consultar des de com evitar l’electricitat estàtica fins a temes com el calendari de pagès o les dites sobre el temps.

    La conversa es va emmarcar dins la Setmana dels Rahola, que és el conjunt d'activitats que precedeixen la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, el proper 25 de febrer a les 8 del vespre a l'Auditori de Girona.

    La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.