• Resum de l'assemblea anual general ordinària de Girona

    16 maig, 2014
    L’Assemblea General anual de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya es va celebrar el 15 de maig amb l’assistència d’una desena de periodistes col·legiats

    En la reunió es va parlar del full de ruta de la nova Junta, es va presentar la Memòria d’activitats del 2013, i es va parlar dels projectes de futur més immediats. Els col·legiats assistents també van dir la seva i van exposar diferents idees i suggeriments.

    L’ordre del dia de l’Assemblea General va incloure els següents punts:


    1. Presentació de la nova Junta i de les seves propostes i objectius de mandat: El president de la Junta, Joan Ventura, va fer una breu presentació dels integrants d’aquesta i va recordar que només porten un mes al càrrec i que encara no han tingut prou temps per desenvolupar el seu projecte, que passa per “vetllar per la professió, ja que també és la millor manera de vetllar pel dret a la informació”.
    A més, va fer quatre pinzellades sobre el Manifest Més periodisme, que actualment està preparant el Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el qual es vol defensar el col·lectiu i la professió.

    2. Presentació de la memòria d’activitats 2013: La vicepresidenta de la Junta, Laura Fanals, va repassar les activitats dutes a terme l’any 2013. En primer lloc va recordar els Premis Carles Rahola de Comunicació Local, ja consolidats després de celebrar-se la cinquena edició, i la Setmana dels Rahola, que ajuda a donar més visibilitat als premis i permet debatre sobre la situació del periodisme.

    En l’àmbit de mediacions, Fanals va recordar que la Demarcació de Girona del CPC va tornar a reunir-se amb la conselleria d’Interior de la Generalitat per millorar el protocol signat l’any 2012 i va apuntar que abans de la temporada d’estiu es demanarà una altra reunió amb els màxims responsables del departament a Girona per acabar de perfilar alguns aspectes que encara caldria millorar. L’any passat també es va fer arribar una carta de queixa a la conselleria de Justícia i a la nova Audiència de Girona per la manca de recursos amb la que han de treballar els periodistes que cobreixen temes judicials.

    En l’aspecte més cultural, el Col·legi va continuar apostant per tenir exposicions a la seu durant tot l’any –com la de les fotografies presentades als Premis Carles Rahola, organitzada conjuntament amb la Diputació- i, a més, es va portar la Mostra de Fotoperiodistes a Madrid. També es van centrar molts esforços en la mostra “La crònica dels canvis (1976-2014). El periodisme a les comarques gironines”, que repassa com han evolucionat els mitjans i quines han estat les principals notícies a les nostres comarques en aquest període de temps. L’exposició es va inaugurar el passat mes de març a la Casa de Cultura de Girona i ara s’està treballant per portar-la a diferents localitats gironines.

    La vicepresidenta també va esmentar la importància que se li continua donant a la formació. L’any 2013 es van fer una desena de cursos a la nostra seu. Tot i que se n’havien programat mols més, la falta d’inscrits va obligar a suspendre’n uns quants. “La resposta està sent molt minsa, però els continuarem oferint”, va apuntar Fanals. Un altre projecte que s’ha continuat oferint als col·legiats és el programa “La Premsa als Instituts”, a través dels quals els periodistes visiten diferents centres educatius per parlar de la professió.

    En la vessant més socials, els Premis Mosques de la Informació van arribar l’any passat a la 25 edició plenament consolidats. De fet, és un dels actes de més projecció dels que s’organitzen des de la Demarcació de Girona del CPC. Al juliol va celebrar-se el Sopar anual de Periodistes i al 2013 també es va fer un Sopar off the Record amb el portaveu del PP al Parlament de Catalunya i president del PP a Girona, Enric Millo.
    En la presentació de la Memòria d’activitats, Fanals també va recordar la feina que s’està fent des de la Comissió de Periodisme Solidari i altres activitats i col·laboracions, com la donació de menjar al Banc dels Aliments o la participació en la Taula ciutadana pel Dret a Decidir de Girona.

    3. Estat de comptes 2013: Aquest punt el va explicar el tresorer de la Junta, Jaume Serra, que molt detalladament va exposar el procés de transició que s’ha viscut els últims dos anys, en els quals s’ha passat d’una comptabilitat pròpia a la Demarcació de Girona al fet de treballar amb una “caixa única” per a tot el Col·legi de Periodistes. Això suposa que les despeses i els ingressos es reparteixen proporcionalment entre les demarcacions en funció del seu número de col·legiats. Aquest model de caixa única ja està totalment implantat.

    A més, Serra va comentar que l’any 2013 es va tancar a la Demarcació de Girona amb 287 col·legiats, 18 més que l’any anterior. Al 2013 van haver-hi sis baixes (voluntàries o per defunció) i vam tenir 24 altes. Als 287 col·legiats cal afegir també la quinzena de periodistes adherits que tenim a Girona.

    4. Activitats en curs, projectes de futur: El president, Joan Ventura, va tornar a agafar la paraula i, breument, va exposar que, tot i no haver tingut massa temps per treballar, la nova Junta té molt clar que hi ha una part continuista molt important, ja que la feina feta per l’anterior Junta ha deixat un llegat molt positiu.

    Per a la nova Junta, un altre fet important és remarcar la importància que té la col·legiació. Per això s’està elaborant un llistat dels avantatges que comporta formar part del Col•legi i, tan bon punt estigui enllestit, s’enviarà a tots els professionals del sector.
    Va recordar també que des del CPC s’està treballant per aconseguir l’obertura del Col·legi als periodistes sense titulació, un tema que fa molt que es treballa però que depèn del Parlament, ja que això ve regulat pel règim dels col·legis professionals. En aquest sentit, va mencionar que a Girona continua funcionant la figura del periodista adherit.

    Entre els objectius de la nova Junta hi ha el de continuar apostant per la formació i per la Borsa de Treball, així com la intenció de convocar més sopars Off the Record amb convidats de diferents sectors (cultural, judicial, econòmic, polític...).


    5. Precs i preguntes: Els periodistes assistents a l’Assemblea van fer diferents propostes per als sopars Off the Record.

    També es va comentar un correu que havia fet arribar a la Junta el col·legiat Carlus Gay, que no va poder assistir a l’Assemblea: Gay proposava crear una comissió de Gabinets de Comunicació; una idea que es va valorar molt positivament. La Junta contactarà amb ell i altres companys per mirar de tirar-la endavant.

    Degut a la poca assistència de periodistes a l’Assemblea, es va comentar la possibilitat de fer un breu resum dels temes més importants i d’interès per a tot el col·lectiu periodístic en el proper Sopar de Periodistes.

    Un altre dels temes que es va posar sobre la taula va ser el la poca resposta que rep l’oferta formativa del Col·legi, ja que darrerament n’hem hagut de cancel·lar diversos per falta d’inscrits.
    Finalment, es va comentar que també es treballarà per potenciar convenis comercials que puguin beneficiar els col·legiats i adherits gironins.

    Trobareu adjunta la Memòria del 2013, que també podeu consultar a la nostra seu de Girona. A la nostra seu també trobareu a la vostra disposició el recull de premsa i una memòria fotogràfica de l'any passat.
    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.