• Un estudi del Col·legi de Periodistes revela importants diferències a l'hora d'explicar el procés sobiranista a Catalunya i Madrid

    23 març, 2015

    Les dades de l'anàlisi del nou portal "report.cat" mostra una forta politització en les informacions i articles d'opinió. Quatre col·legiats han analitzat més de 3.000 pàgines de diaris de Madrid i Barcelona corresponents a les tres diades i el 9N

    Autor: Jose Luis Gomez Galarzo

    Un estudi de Report.cat, el nou portal d’anàlisi de periodisme i comunicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, revela importants diferències en la cobertura del procés sobiranista entre els diaris catalans i els de Madrid. El treball (Un procés, dos discursos) mostra amb nombroses dades la forta polarització existent entre els rotatius editats a Catalunya favorables a les tesis independentistes i els madrilenys defensors de l’unionisme. D’altra banda, els diaris que es situen en un estadi intermedi també repeteixen, tot i que en menor mesura, aquesta polarització. La principal conclusió de l’estudi és que no s’explica el mateix als diaris de Barcelona i als de Madrid.

    Aquest treball, que es reprodueix també en el dossier central del proper número de la revista Capçalera –que edita el Col·legi de Periodistes– ha estat elaborat per quatre periodistes del portal que han analitzat més de tres mil pàgines de diferents diaris, quatre d’ells editats a Catalunya (La Vanguardia, El Periódico, ARA, El Punt-Avui) i quatre a Madrid (El País, El Mundo, ABC, La Razón). Les dates escollides han estat les darreres tres Diades i el 9N, així com en els cinc dies anteriors i posteriors de cadascuna d’aquestes jornades claus del procés sobiranista.

    L’estudi mostra diferents dades, com el fet que a Catalunya s’ha dedicat més del doble d’espai (1.772 pàgines) que a Madrid (755) i que la cobertura del procés no ha parat de créixer des del 2012, sent el 2014 el punt àlgid a nivell informatiu, tot que a Catalunya el moment amb més informació va ser durant la Diada de l’any passat mentre que a Madrid la màxima cobertura va tenir lloc arran del 9-N.

    L’estudi conclou que l’anàlisi de les notícies i opinions que informen des d’un punt de vista favorable (o que incideixen en aspectes positius) del procés tenen una major presència a Catalunya mentre que les desfavorables (o que incideixen en aspectes negatius) sobresurten en els rotatius de Madrid, sobretot entre els més conservadors.

    Així, el 62,1% de les portades dels diaris catalans mostren informacions favorables al procés mentre que el 62,3% de les portades de Madrid en són contràries. Una tendència que es repeteix en les notícies, ja que un 62% de les aparegudes en els diaris catalans mostren informacions favorables al procés –per un 11% de contràries– mentre que un 71,5% de les notícies de Madrid són informacions contràries –per un 4,5% de favorables–. En el cas dels tres diaris conservadors de la capital espanyola, les negatives superen el 83%. Per la seva part, en els articles d’opinió la polarització encara és més evident ja que en els diaris catalans un 75% són favorables al procés i tan sols un 10% són contraris mentre que als diaris editats a Madrid un 83,8% són contraris al procés i els favorables queden relegats en un 2,9%.

    Un altra aspecte destacable és que el conjunt de les informacions i opinions sobre la tercera via queden molt relegades i no acostumen a arribar a un 5% del total, un fet que es repeteix en molts dels aspectes analitzats en l’estudi.

    L’estudi també centra el seu anàlisi en les paraules més utilitzades en els vuit rotatius, que mostra que mentre que a Madrid se centren en paraules institucionals i noms de polítics (Mas, Rajoy), a Catalunya són més pròpies d’un moviment social (procés, consulta, política). D’altra banda, l’ús de les imatges –un altra aspecte en el qual incideix l’estudi– mostra, entre altres aspectes, com a Madrid acostumen a minimitzar les manifestacions amb plans curts mentre que a Catalunya s’aposta per plans oberts o zenitals que magnifiquen la participació en les tres Diades.

    El treball també analitza les declaracions dels polítics. Mas, Junqueras, Rajoy, Sánchez-Camacho representen un 64,3% del còmput global de declaracions. Els polítics als que es dona més veu a Catalunya son Artur Mas (102 declaracions), Oriol Junqueras (53) i Mariano Rajoy (50). A Madrid, en canvi, són Artur Mas (65), Mariano Rajoy (35) i Alicia Sánchez-Camacho (15).

    Finalment, l’estudi es centra en el ball de xifres de les Diades. Així, a Catalunya es parla de milions de manifestants en titulars i portades mentre que a Madrid de ‘centenars de milers’ i quan es refereixen a milions solen fer-ho a dins el text, mai als titulars. El treball mostra com ni un sol titular de Madrid informa, en cap de les tres Diades, de xifres de set dígits de l’organització de la Diada.

    Report.cat és una nova iniciativa del Col·legi de Periodistes de Catalunya que permet als periodistes col·legiats, sobretot els més joves, tenir una oportunitat de practicar i publicar la seva feina. L’estudi íntegre es pot consultar a REPORT.CAT.


     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.