• La dinamització del centre històric de Manresa genera debat a l'acte informatiu del POUM

  23 abril, 2015
  Vuit representants d'entitats manresanes van tenir l'oportunitat, ahir, d'obrir debat amb els responsables del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Manresa. L'acte era organitzat per Regió7 i la Demarcació del Col·legi de Periodistes.

  Després d'una breu explicació de què és el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa, a càrrec del regidor d'urbanisme Ramon Bacardit i del director del pla, Mauro Mas, vuit representants de diverses entitats manresanes van descabdellar ahir al vespre diversos aspectes d'aquest projecte de futur.

  Amb la idea clara que es tractava d'un acte d'informació i debat després del procés de participació ciutadana, i a les portes de l'aprovació inicial, els representants de la societat civil van poder preguntar aspectes concrets del POUM. Així, en el torn d'Enric Masana, president de la delegació Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona, va fer aflorar un desig del regidor Bacardit: si l'ajuntament disposés d'un milió d'euros extra, invertiria en la rotonda de la Bonavista, i amb 15 milions d'euros es podria resoldre el 40% de les problemàtiques de mobilitat de la ciutat.

  Enric Martí, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, va incidir en el transport públic i en que caldria prioritzar el carril bus. El regidor, en resposta, va remarcar que el POUM preveu traslladar l'estació d'autobusos i ferrocarril a la rotonda de Prat de la Riba, fent acostar el transport públic a l'entrada de la ciutat i permetent crear un parc urbà on ara hi ha l'estació de Manresa Alta.

  Jaume Torras, representant de Meandre, va demanar per la preservació de l'horta tradicional i la potenciació de l'horta familiar, així com quin futur tenen els camins rurals. Mauro Mas li va respondre que aquests assumptes s'han de concretar en els respectius plans especials.

  El president de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC), Jaume Pont, i el representant de l'Associació de Comerciants Sobrerroca, Plaça Major, Sant Mqiuel i voltants, Joaquim Vert, van demanar per la previsió de noves zones d'aparcament, per quan les carreteres de Cardona i de Vic tinguin voreres més amples o s'hagi fet la rotonda de la Bonavista. El POUM, en paraules del seu director, preveu aparcaments dissuasius a diversos punts dels afores: Renfe, Congost, avinguda Universitària, la Parada, Prat de la Riba (nova estació) i Trullols.

  En representació de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Catalunya (PAHC), Rufí Cerdan va demanar quins instruments hi haurà per fer possible l'habitatge social a Manresa. Mauro Mas, recordant que hi ha un 20% d'habitatges desocupats, va dir que la solució no està en fer nou habitatge social sinó en permetre que als baixos de les cases del centre històric hi hagi aparcaments o, directament, habitatges i en implantar zones de rehabilitació i pressupostos per pagar lloguers. Arran de la intervenció del president de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa, Pere Casals, el director del POUM va adquirir el compromís d'entrar en el detall de la problemàtica dels baixos de les cases del centre històric, per facilitat la implantació d'establiments comercials.

  Núria Cabrera, membre de l'executiva de PIMEC, va demanar com incideix la commemoració de Manresa 2022 (500 aniversari de l'estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa) en el POUM, i Ramon Bacardit li va explicar que només es permetran dos processos d'expropiació: els entorns de la Cova i la façana sud (entre la fabrica de l'Aranya i el camí de la Cova, per recuperar les balmes) i la zona de la Guia.

  L'acte, presentat pel president de la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Gonçal Mazcuñán, i moderat pel director de Regió7, Marc Marcè, es va desenvolupar a l'auditori del Conservatori Municipal de Música de Manresa davant d'una trentena de ciutadans.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.