• Per uns mitjans de comunicació públics i plurals, professionals i al servei dels ciutadans

    29 abril, 2016

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya insta tots els grups parlamentaris a abordar aquest debat i fer les reformes necessàries per garantir la independència dels mitjans públics

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya, que representa a més de 4.000 professionals i disposa d’un grup de treball específic sobre mitjans públics des de fa gairebé dues dècades, insta a tots els grups parlamentaris a abordar aquest debat i fer les reformes necessàries per garantir d’una vegada per totes la independència i professionalitat dels mitjans públics. Des del Col·legi sempre s’ha mantingut que la millor garantia de la pluralitat és la professionalitat.

    Per aquesta raó el Col·legi de Periodistes considera imprescindible obrir el debatsobre les reformes que necessiten els mitjans públics per millorar i aprofundir la seva independència i professionalitat. Unes reflexions que es presentaran en el marc de la segona edició del Simposi sobre la llibertat de Premsa que es farà la setmana que ve a Lleida. Les propostes, a més, coincidiran amb els debats al Parlament sobre una proposició de llei per modificar la legislació sobre la comunicació audiovisual de Catalunya.

    El col·legi vol aprofitar que els grups parlamentaris han expressat recentment la seva voluntat “d’emprendre un ampli debat sobre el futur del sector audiovisual, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la Corporació de Mitjans Audiovisuals en tots els seus àmbits”, com van manifestar fa uns dies després d’aprovar la Moció 13/XI1 sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

    El Col·legi de Periodistes reitera que els mitjans públics són imprescindibles per garantir una informació lliure d’ingerències polítiques, un dret reconegut per l’article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans. Per això, anima els partits polítics a aplicar les reformes que ells mateixos consideren imprescindibles.

    I és que cal recordar que tots els partits polítics es van presentar a les passades eleccions del 27-S defensant de forma unànime uns mitjans públics professionals i plurals, amb independència del govern i els partits. Cadascun ho expressava amb les seves paraules als programes electorals, però l’objectiu era compartit. I els programes electorals són contractes amb els ciutadans.

    REFORMES AMB UN AMPLI CONSENS

    Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya instem els partits polítics a passar de les paraules als fets i no quedar-se en la mera declaració d’intencions. Per això, calen reformes i que aquestes siguin fruit d'un ampli consens. No es pot caure en els errors del passat i legislar en funció d’aliances o majories conjunturals. Tal i com el Col·legi ha reivindicat des de fa anys, el pluralisme, independència i qualitat dels mitjans públics es garanteixen amb lleis de consens, concursos públics i transparents i una gestió professional. És inadmissible que els càrrecs tinguin una dependència dels partits polítics o siguin moneda de canvi de negociació, tal i com hem denunciat repetidament.

    Coincidim plenament amb el Parlament amb la necessitat de “prendre les iniciatives legislatives pertinents” per revertir els canvis introduïts a través del Decret llei 2/2010 i la Llei 2/2012 en matèria audiovisual ja que no han afavorit aquest consens. Tal i com ha aprovat el plenari en la referència a la CCMA: s’ha de “revertir el sistema d’elecció per majoria absoluta en segona votació i mantenir els preceptes de les lleis originals que determinen l’elecció únicament per majoria de dos terços dels diputats, i també que la proposta dels membres hagi d’ésser signada per tres grups parlamentaris com a mínim”.

    GARANTIES DE PLURALITAT I PROFESSIONALITAT

    En l’última dècada, el Parlament ha legislat amb l’objectiu de “desgovernamentalitzar” els mitjans públics de la CCMA, però el resultat ha estat del tot insuficient. S’ha substituït el control governamental pel dels partits polítics. I resulta inadmissible que els càrrecs de responsabilitat siguin “moneda de canvi” entre els partits polítics, que es reparteixen en funció de pactes i quotes, en les negociacions per a la investidura o per a l’estabilitat parlamentària. S’ha traït, doncs, l’esperit de la llei, que pretenia dotar els mitjans públics de més independència. Els mitjans públics han d’estar al servei dels ciutadans i no dels grups parlamentaris. El Col·legi de Periodistes de Catalunya reclama que, seguint exemples europeus, s’incorporin als òrgans de decisió professionals de trajectòria acreditada, representants de la societat i dels treballadors.

    Aprofitant la proximitat amb el Dia Internacional de la llibertat de Premsa, considerem més necessari que mai incidir en les fórmules per evitar la instrumentalització política amb finalitats partidistes. Es tracta d’establir els mecanismes perquè puguin servir al debat polític amb rigor, independència i mostrant la pluralitat social.

    Així doncs, tot i ser una reivindicació històrica, que es remunta a fa més d’una dècada, el Col·legi de Periodistes no deixarà de lluitar per la dignitat d’aquesta professió, la qual és essencial per a la democràcia. Els mitjans públics en són una part fonamental i la seva independència és capital. Per això, des del Col·legi de Periodistes insistirem en aquesta línia al Simposi sobre la Llibertat de Premsa que se celebrarà a Lleida els pròxims 3 i 4 de maig. En aquest sentit ja estem recollint suports d’altres àmbits a les nostres reivindicacions.


     
    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.