• Trump o el fracàs de la premsa

    Eudald Coll
    -
    1 març, 2017

    El periodista i expert en mitjans digitals Dan Gillmor va obrir el sisè congrés de Periodistes i va fer una crítica dura als mitjans nord-americans per la cobertura de la campanya electoral de Donald Trump.

    Dan Gillmor va obrir el congrés.
    Dan Gillmor va obrir el congrés.
    Autor:
    Jordi Salinas

    Com passa constantment en el periodisme, al nord-americà Dan Gillmor -blocaire, escriptor i expert en mitjans digitals- la realitat li va canviar els plans. Tal com va admetre només començar la ponència -que obria el congrés i que portava per títol “Periodisme, confiança i els límits de la llibertat d’informació en l’era Facebook”-, la victoria inesperada de Donald Trump en les eleccions presidencials dels Estats Units, celebrades tot just dos dies abans, va centrar una bona part de les seves reflexions. “Sóc realista i em temo que no puc confiar que arribi el millor per al meu país, i un dels àmbits que potser no anirà millor serà el periodisme. M’encantaria equivocar-me”, va admetre només començar la xerrada.

    Per a Gillmor -considerat per a molts el pare del “periodisme ciutadà”- “el periodisme ha fracassat en aquestes eleccions nord-americanes”. Segons l’expert, els professionals de la informació no només no van fer bé la feina a l’hora de comprovar les afirmacions del candidat republicà (“l’única resposta possible era un periodisme dur i veritable”), sinó que, a més, li van permetre fer una campanya potent gràcies a la gran cobertura que van donar a Trump, expert a crear titulars allà on anava. Concretament, Gillmor va xifrar en 2.000 milions de dòlars el contingut aparegut als mitjans de comunicació sobre el nou i polèmic candidat a la presidència dels Estats Units. En canvi, segons ell, es va fer el contrari amb la candidata demòcrata: “La gran quantitat de notícies de la cobertura dels mails de Clinton era injustificada”.

    D’altra banda, aquest expert nord-americà en mitjans digitals també va assegurar que Trump “s’ha beneficiat dels punts febles del periodisme”, ja que no s’ha sabut fer front a l’allau de notícies falses que han corregut per les xarxes durant la campanya i que han beneficiat el candidat republicà.

    L’enemic a la Casa Blanca

    A partir d’ara, segons Gillmor, els mitjans de comunicació no ho tindran fàcil. “Trump pot ser l’amenaça més gran per a les llibertats civils que he vist en la meva vida i crec que els periodistes ho patirem. Trump ha deixat clar que no li agrada el periodisme de debò”, va advertir. “L’Administració Trump serà enemiga del periodisme”, va afegir.

    En un altre ordre de coses, Gillmor també va referir-se a com els mitjans de comunicació nord-americans acostumen a generar notícies que alerten gratuïtament la ciutadania. “Continua la tendència dels periodistes a vendre la por, a espantar la gent. Hi ha coses que fan por, però a vegades no entenem què suposa un risc més que una altra cosa. El crim, per exemple, ha baixat moltíssim, si bé la gent té més por que mai”, va advertir.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari