• Webinar: Descobreix l’innovador periodisme constructiu i de solucions

  Sessió on line en directe

  Objectius del curs

  El periodisme constructiu i de solucions aposten per explicar les respostes als problemes socials de forma rigorosa i basant-se en evidències. Les dues escoles que els promouen (respectivament del nord d’Europa i dels Estats Units) neixen amb l’objectiu d'oferir alternatives a unes cobertures periodístiques majoritàries que en explicar només el que no funciona acaben donant una visió no només incompleta, sinó també distorsionada de la realitat, per la qual cosa sembla molt difícil resoldre els problemes. Nombrosos estudis apunten que el periodisme de solucions té efectes clars i positius sobre la participació de l'audiència (que sovint mostra desafecció pels mitjans justament per la impotència que poden generar). Exemples de mitjans internacionals que han apostat pel Periodisme constructiu i de solucions són el New York Times, la televisió alemanya Deutsche Welle o la BBC.

  Programa

  -Explicació, amb exemples pràctics, de què és (i què no és) el periodisme de solucions

  -Conveniència i utilitat d’incloure'l a la pràctica periodística (responsabilitat, participació i confiança de l’audiència, ingressos…)

  -Tècniques i eines per poder-lo aplicar

  -Exercici en grup

  Metodologia

  La sessió explorarà els entrellats del periodisme de solucions, els passos clau per explicar una història de solucions i donarà eines pràctiques, consells i recursos per als i les periodistes interessades a investigar com les persones estan responent als problemes socials (què evitar i què buscar a les cobertures, on buscar històries de solucions i com abordar-les). També explorarà recursos addicionals, inclosa una base de dades de més de 12 mil històries sobre què està funcionant a tot el món. La darrera part de la sessió preveu un exercici grupal per posar en pràctica els coneixements adquirits.

  Destinataris

  Periodistes i estudiants de periodisme, editors de mitjans i altres professionals interessats en aquest àmbit.

  Professora:

  Elena Ledda. Periodista freelance especialitzada en periodisme social. Aposta per un periodisme de construcció i de solucions, narratiu i amb perspectiva feminista. És formadora en periodisme de solucions acreditada pel Solutions Journalism Network.  https://elenaledda.org/