• Webinar: Privacitat del periodisme a Internet

  Objectius del curs

  La seguretat s’ha convertit en la paraula de moda del món periodístic gràcies a fets com: publicació de registres telefònics, revelacions d’espionatge, o el cas NSA que continuen sent notícia. Però el furor d’aquests esdeveniments amaga el fet de que la gestió estratègica de la informació és un element central de tota pràctica periodística professional, des del manteniment de relacions professionals fins a la protecció de documents confidencials o exclusius.

  El que ha canviat en els últims 20 anys són els mecanismes i les “configuracions per defecte” en els mètodes de comunicació d’informació. L’adaptació a aquests ambients actualitzats és essencial per portar a terme les feines essencials, el treball d’investigació i de vigilància del periodisme.

  Programa

  En el transcurs del webinar s’aborden els aspectes de seguretat que un periodista ha de portar a la pràctica:

  Elecció del dispositiu i connexions a Internet:

  És bàsic escollir bé el dispositiu i la connexió. Més enllà de marcar-se un pressupost s’han d’avaluar les garanties i capacitats. Per això el webinar mostrarà les diferències entres les possibilitats que ofereix actualment el mercat telemàtic.

  Pla d’acció en cas d’avaries o pèrdues:

  Per a un periodista, els equips informàtics són la seva eina de treball, i si aquesta pateix una incidència ha de tenir la seguretat que podrà accedir a la informació immediatament i garantir que ningú més ho pugui fer. S’explicaran els mecanismes possibles per cobrir els successos de pèrdua i avaries sense afectar el rendiment laboral.

  Eines per a l’ús segur i anònim d’Internet:

  La desconfiança que pot generar una xarxa pública com Internet no ha de significar un obstacle per aconseguir cercles de confiança en les comunicacions amb l’entorn laboral. Per això, es presentaran tots aquells protocols, sistemes i aplicatius que es poden utilitzar per garantir la seguretat, anonimat i privacitat de la informació.

  Metodologia

  El format consisteix en una classe on-line en directe d’1 hora de durada combinada amb les preguntes que els participants podran fer a través del xat i que seran respostes al final de la sessió. Podràs connectar-te còmodament des del teu despatx, casa o en mobilitat a l’hora escollida. Sense desplaçaments.

  Destinataris

  El curs està adreçat a periodistes que volen protegir documents confidencials i conèixer en detall els sistemes i metodologies a seguir per garantir la seguretat i la privacitat de la informació.

  Professors

  Genís Margarit Contel

  Enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya amb 15 anys d'experiència com a consultor en telecomunicacions. Combina la seva feina amb la docència a la Universitat Pompeu Fabra i com a Instructor de Cisco, Microsoft, Google i Asterisk. Membre de l'Associació d'Enginyers de Telecomunicacions i creador del grup de treball de Seguretat. Membre de l'Associació Professional Espanyola de Privacitat, European Privacy Seal Expert i Privacy by Design Ambassador.