• L’excés d’informació afecta la salut

    Erik Encinas
    -
    17 febrer, 2020

    És un fet evident que les xarxes han multiplicat de manera exponencial la quantitat d'informació que rebem els éssers humans. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Erik Encinas ens porta les claus per afrontar l'anomenada "fatiga informativa". 

    La gran quantitat d'informació que ens arriba per xarxes socials pot arribar a ser perjudicial | Foto: PxHere

    Segons Alfons Cornella, consultor d'innovació d'empreses, l’excés d’informació a les xarxes socials ha alterat la nostra capacitat per prendre decisions. Per l'altra banda, tenir massa informació pot provocar el que es coneix com la "síndrome de fatiga informativa" o "infoxicació". Aquesta síndrome es produeix quan el ciutadà té un excés d’informació per processar i, com a conseqüència, sorgeix l’ansietat.

    El doctor especialista en medicina del son, Eduard Estivill, recomana “posar-nos uns horaris d’ús de les xarxes socials i del mòbil”. I també que “almenys tres hores abans d’anar a dormir, cal apagar el mòbil, desconnectar de les xarxes socials, no consultar Internet”, perquè segons l’expert “és una actitud positiva que ens pot ajudar a agafar millor el son". Fàcil de dir i difícil de fer.

    Malgrat que hi ha qui no creu que es pugui parlar de malalties específiques derivades de les xarxes socials, l'Observatori de Bulos de Salut -plataforma de l’Asociación de Investigadores en eSalut (AIES)- i Doctoralia van publicar el novembre de 2018 un estudi amb la col·laboració de 300 metges. Les dades demostraven que dos de cada tres metges havia atès en la seva consulta pacients preocupats per alguna notícia falsa o engany de salut durant l’últim any.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.