• Redaccions en temps de pandèmia

    Gemma Bufias
    -
    23 febrer, 2022

    Podríem afirmar, sense por d’equivocar–nos, que l’arribada de la COVID–19 ha causat un gir de 360 graus a les nostres vides. Però com la pandèmia ha afectat les rutines i la tasca dels periodistes a les redaccions? Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Gemma Bufias recull el testimoni de diferents membres de les redaccions d'alguns mitjans 

    Una imatge d’arxiu de la redacció d’El País durant el confinament | Foto: El País

    El cap de redacció de l’Agència Catalana de Notícies, Xavi Alsinet, assegura que l’esclat de la pandèmia va provocar que tots els seus redactors passessin, de forma immediata, a exercir el teletreball. “Però el teletreball no ens era aliè abans de la pandèmia. Els redactors que treballen fora de Barcelona ja en feien, i els de Barcelona en podien fer. En canvi, Mar Rocabruna, redactora d’El País Catalunya, afirma que la pandèmia ha suposat un canvi en la seva manera de treballar. “Amb el primer confinament, tothom va haver de deixar la redacció i anar cap a casa; i això va suposar que ens haguessin d’equipar amb ordinadors, material i programes d’edició perquè només els qui ja fèiem feines a casa els teníem”, recorda.

    Avui dia, per ser periodista, cal dominar les TIC, així com tot un munt de recursos i eines virtuals que permetin fer la feina amb rapidesa, des de qualsevol lloc del món i, sovint, en contacte amb equips remots. Així, la pandèmia ha suposat, des dels seus inicis, una adaptació constant de les maneres de treballar dels mitjans a una situació extraordinària que comportava, per força, la virtualitat. Malgrat els beneficis i reptes que comporta la tecnologia i la digitalització dels mitjans de comunicació, actualment el component humà i la feina d’equip encara està per resoldre. Com adaptar, i coordinar, els equips humans a la no presencialitat és quelcom que la Covid-19 ha evidenciat que cal millorar.

    Així, des de VilaWeb admeten que les feines de les redaccions en línia requereixen processos simultanis que a vegades es feien difícils de coordinar. El que Maresma recull com a aprenentatge durant la pandèmia és que han après  que treballar en línia és útil en períodes curts i en circumstàncies concretes, però que habitualment és molt millor treballar tots junts. “Estar junts suma. Comentar les notícies en veu alta, enraonar, compartir fa que tot sigui més ric. O sigui que ens quedem amb el teletreball per resoldre situacions complexes i,  en canvi, preferim pel dia a dia veure’ns”, conclou.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.