• 25 anys de la Caiguda del Mur de Berlín

    21 novembre, 2014

    El Cicle Futur que organitza el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha celebrat la primera de les xerrades programades en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa". Llibert Ferri, Pilar Bonet i Josep M.Martí Font, van ser els protagonistes.

    Autor: Jordi Salinas

    El cicle Futur ha començat aprofitant una efemèride històrica de gran repercussió als mitjans de comunicació: Els 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín. Josep Martí Font, periodista i ex-corresponsal d'El País a Alemanya, Llibert Ferri, periodista i ex-corresponsal de TV3 a Rússia i Pilar Bonet, periodista i corresponsal d'El País a Rússia, van ser els encarregats d'apropar-nos amb les seves experiències la cobertura d'aquest fet que va marcar per sempre la història del Segle XX. La caiguda del Mur de Berlín va ser un punt i a part en la història contemporània, es va donar per finalitzat un període d'inestabilitat internacional, espionatge i prohibició de la llibertat com va ser la Guerra Freda, per començar una nova etapa.

    Com ho van viure els periodistes que van cobrir aquest fet històric? Com treballaven abans, sense internet ni telèfons mòbils? Què ha canviat en la manera de fer periodisme durant aquests 25 anys?

    Marc Vidal, vicedegà i cap d'internacional del diari Ara, va ser l'encarregat de conduir la xerrada que es va iniciar per conèixer com van viure l'efemèride els tres periodistes. Josep Martí Font va recordar com l'obertura del Mur va ser un malentès que va canviar la història. fins el punt en què va arribar a titular "la caiguda del mur", però donant-li en una primera versió, exclusivament un to metafòric. La imprevisibilitat dels fets es demostra amb el fet que a cada periodista la notícia els va sorprendre a llocs totalment diferents, des del fons d'una mina com a la Pilar, o a Budapest seguint un viatge de Felipe González com al Llibert. Tots tres, però, coincideixen en dir que difícilment han viscut un moment tant massivament emotiu. Una emoció que van compartir amb els berlinesos, que tenien alguna persona esperant a l'altre costat del mur.

    L'atenció es va centrar bona part de la xerrada en explicar com feien les retransmissions a les seves redaccions, i les dificultats que representava, per exemple, enviar una crònica des d'una cabina pública, a -20 graus, amb els telèfons intervinguts, o els aparells que portaven i com s'ho farien per a fer-los funcionar des dels Hotels. Unes dificultats que es posen de manifest en paraules de Martí Font, quan assegurava que el primer que feien els corresponsals quan arribaven a un lloc, no era saber el què passava, sinó com s'ho farien per enviar les cròniques.

    Els veterans periodistes van dedicar algunes frases per emmarcar i de les que van prendre bona nota sobretot els estudiants de periodisme que van assistir a la xerrada. Pilar Bonet va ser contundent en recordar que els periodistes no som mai protagonistes, sinó intèrprets de la història, o quan tots tres van estar d'acord en què el periodisme és un ofici artesà, que no es pot fer en cadena, com ara sembla que passa amb els qui "empaqueten continguts". El periodisme, van sentenciar, s'ha de fer a mida.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.