La cobertura informativa d’un acte terrorista presenta complexitats informatives afegides, perquè requereix els periodistes a trobar l’equilibri entre servir informació veraç, precisa i exhaustiva a la ciutadania, d’una banda, i defensar els drets personals fonamentals, com ara la presumpció d’innocència i el dret a la privadesa, de l’altra. Així mateix, també hi ha altres elements a considerar, com la conveniència de no magnificar els esdeveniments, per tal de no participar de la lògica desestabilitzadora i perversa dels terroristes. Per aquesta raó, recollint l’esperit de la Declaració de principis de la professió periodística a Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de l’Audiovisual han elaborat les Recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) van elaborar unes recomanacions adreçades als periodistes sobre la cobertura d’actes terroristes i que van ser presentades el passat 15 de novembre.
Les recomanacions estan distribuïdes en cinc apartats, les quals queden resumides en els següents punts. En primer lloc, els mitjans s’haurien d’abstenir de difondre imatges de cossos de víctimes mortals si se les pot reconèixer o si la cruesa és excessiva. En segon lloc, només s’haurien de prendre imatges i declaracions de víctimes supervivents sí aquestes ho autoritzen expressament o, en cas contrari, si s’editen les imatges per evitar-ne la identificació. Finalment, els comunicats i vídeos de terroristes només s’haurien de difondre després d’una edició que n’elimini la part propagandística.
Val la pena dedicar-li uns minuts a la seva lectura!
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari