• El Col·legi de Periodistes exigeix respectar el Codi Deontològic

    11 desembre, 2018

    Els punts 4 i 9 del Codi Deontològic han estat vulnerats per part d’un suposat mitjà de comunicació a l’hora d’aconseguir imatges gràfiques d’un cadàver a Lleida. Així doncs, reivindiquem la defensa dels principis bàsics que els periodistes hem de tenir en compte a l’hora de realitzar la nostra tasca.

    El Col·legi de Periodistes ha rebut queixes de periodistes i ciutadans en relació a una publicació a les xarxes d’un suposat mitjà de comunicació de Lleida. La publicació expressava mètodes il·lícits per obtenir fotografies d’un cadàver al barri de Balàfia (Lleida) i és per això que des del Col·legi de Periodistes denunciem la vulneració dels punts 4 i 9 del Codi Deontològic de la professió periodística. 

    Per una banda, el punt fa referència a l’ús de mètodes lícits i dignes per obtenir informacions, imatges i testimonis. Per l’altra banda, el punt 9 avisa que “danyar de forma injustificada la dignitat dels individus de paraula o amb imatges, fins i tot més enllà de la seva mort, contravé l’ètica periodística.”

    En aquesta línia, recordem que qualsevol persona o entitat pot presentar una queixa per la lesió comesa per part d’un professional o mitjà de comunicació al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Aquest organisme s’encarrega de vetllar pel compliment dels principis i criteris del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya.

    El Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya va ser avalat per darrera vegada l'11 de novembre 2016 en el marc del VI Congrés de Periodistes de Catalunya i adaptat a l’actual realitat que genera Internet. Proclamat per primera vegada en el II Congrés de la professió, l’1 de novembre de 1992, es tracta d’una declaració de principis bàsics que els periodistes han d’observar en l’exercici de la seva tasca. El Codi, assumit per la majoria de professionals i editors, és l’expressió de la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.