• Ràdio Móra d’ Ebre – Cadena Ser i Canalte i Canal 21 guanyen el Premi Terres de l’ Ebre de Periodisme.

    27 juny, 2018

    El periodista Antoni Bassas i l’escriptor i editor Emili Rosales participen  en l’acte de lliurament del Premi, que va omplir ahir vespre  la seu de la demarcació Terres de l’ Ebre, aplegant professionals i representants polítics al voltant de la problemàtica professional i de la vida política del país.

     

    Fotos: Joan Revillas

    Ha guanyat el primer Premi Terres de l’ Ebre de Periodisme el treball realitzat per Andreu Prunera i Adriana Monclús, periodistes de Ràdio Móra d' Ebre - Cadena Ser, que va ser emès el 13 de desembre del 2017 amb el títol de El tancament d’ Ercros a Flix, programa especial. El jurat del Premi ha valorat l’esforç de producció d’un programa de ràdio de proximitat, amb el que això implica en relació als recursos disponibles, tant humans i materials, així com la temàtica de l’ especial, pel seu impacte social i econòmic al municipi de Flix i a la comarca de la Ribera d’ Ebre.

    El segon premi ha estat compartit ex-aequo pels equips informatius de les televisions  Canal 21 i Canalte per la cobertura i programes especials dedicats al referèndum de l’1 d’octubre.  L’especial informatiu eleborat per la redacció de Canal 21 sobre l’ 1 d’ octubre es va completar amb connexions en directe i opinions d’experts al plató. En el cas del treball de Canalte, elaborat també pels seus serveis informatius, es van emetre imatges d’una trentena de periodistes, col•laboradors i ciutadans enregistrades als col•legis electoral i ha estat el programa més vist de la història d’aquest canal.

    En una segona part de l’acte de lliurament dels Premis,  Antoni Bassas va protagonitzar una conversa amb el president de la demarcació, Josep Baubí, al voltant del llibre publicat pel periodista, Bon dia, son les vuit!, Premi Josep Pla 2018, que recull les seves experiències viscudes durant els anys que va fer aquest programa en els matins de Catalunya Ràdio. Un llibre que explica la trajectòria del país durant les catorze temporades que va durar l ‘emissió del programa. Per la seva banda, l’escriptor rapitenc  i editor del llibre,  Emili Rosales, va agrair la seva presentació dins l’acte de lliurament del Premi Terres de l’ Ebre de Periodisme, recordant que el Premi Josep Pla ha arribat als seus 50 anys, combinant periodisme i literatura. Emili Rosales va donar la primícia de que s’acaba de publicar el primer audio llibre en català precisament amb l’ obra Bon dia, son les vuit!, amb la veu del seu autor.

    La conversa amb Antoni Bassas va repassar la història dels catorze anys del programa Bon dia, són les vuit! que el periodista explica en el llibre del mateix nom, d’ Ediciones Destino, i que serveix per explicar –va dir- com hem arribar a tenir un govern independentista” i, també, com tenim ara una Catalunya a la qual la realitat econòmica se li ha quedat petita i fa un pensament col•lectiu.  

    Recordant, els seus origins a Catalunya Ràdio en ocasió d’una substitució de Josep Cuní que es va allargar en el temps, Antoni Bassas va explicar la seva experiència amb els tertulians del seu program, els anomenats tres tenors, Lluís Foix, Francesc Sanuy i Pere Portabella, que van marcar una època perquè ja havíen fet la seva carrera professional i no tenien por de parlar. Per a que una tertúlia funcioni – va dir Bassas- cal que es doni la cordialitat necessària per a que surti el millor de cadascú, contrastant aquesta idea amb aquelles tertúlies periodístiques en les quals el que es busca és l’enfrontament.

    Tenint com a fil conductor el seu llibre, Antoni Bassas també va opinar sobre els presidents de la Generalitat que va entrevistar al llarg del seu programa, Jordi Pujol, un crac,  Pascual Maragall, imprevisible, i José Montilla, que alentia el temps, i, també, sobre els presidents espanyol Aznar i Zapatero Va recordar també els atemptats de l’ 11-M, la marxa de la cadena pública dels periodistes Toni Clapés i Jordi Basté,  i com es va produir finalment la seva sortida de Catalunya Ràdio en un moment donat: a mi em van obrir la porta i jo vaig decidir sortir.

    El periodista també va recordar la seva estada de quatre anys com a corresponsal als Estats Units i l’amarga experiència viscuda durant el terratrèmol d’ Haití, sobre el qual va dir que no els va matar el terratrèmol, els va matar la pobresa.

    Per acabar, Josep Baubí va demanar Antoni Bassas com veia el futur de Catalunya i aquest va respondre que el periodista, com qualsevol altre ciutadà ...no pot perdre l’esperança. El que ha passat ha Catalunya no serà en va (...) Catunya ha de perseverar a poder decidir el seu futur col•lectiu.

    L’acte de lliurament dels Premis Terres de l’ Ebre de Periodisme va ser presentat per la periodista Sílvia Tejedor, que va donar la paraula en primer lloc al president de la demarcació. Josep Baubí va encetar la nit recordant als presents que l’ objectiu principal de la nova Junta és dignificar la professió, gratis no treballo, i que entre d’altres accions, s'elaborarà un estudi sobre la situació dels mitjans i els seus professional a les quatre comarques ebrenques. Va recordar que el territori ha perdut la majoria de corresponsalies dels mitjans nacionals i que, d’acord amb el Parlament de Catalunya i el Col•legi de Periodistes, es demanarà que les rodes de premsa es convoquin sempre abans de les cinc de la tarda per fer compatible el treball periodístic amb la vida familiar. El president va acabar la seva introducció de la nit del Premi invocant la defensa de la llibertat d’expressió i d’ informació.

    L’acte de lliurament d’aquesta 4ª edició dels premis va comptar amb la presència de personalitats polítiques del territori, d’ entre elles, l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé,  i la diputada ebrenca al Parlament català, Irene Fornós.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.