• Recomanacions sobre el tractament informatiu d’infants i adolescents per garantir els seus drets

    22 març, 2021

    Incloure la perspectiva de la infància i l’adolescència en els continguts, utilitzar un llenguatge respectuós i inclusiu o contribuir a l’educació mediàtica dels infants i els adolescents són alguns dels punts que mitjans, periodistes i plataformes d’intercanvi de vídeos i xarxes socials han de tenir en compte. 

    El document proposa utilitzar un llenguatge inclusiu, evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela, impulsar la seva participació activa en mitjans i en les xarxes socials, i establir condicions adients per entrevistar-los. Foto: Pixabay.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya participa en l'elaboració d'unes recomanacions sobre el tractament informatiu d’infants i adolescents per garantir els seus drets. El document proposa utilitzar un llenguatge inclusiu, evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela, impulsar la seva participació activa en mitjans i en les xarxes socials, i establir condicions adients per entrevistar-los. Aquesta guia ha estat elaborada pel Col·legi de Periodistes, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Associació Diomira, el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya i el Síndic de Greuges. 

    Les recomanacions volen esdevenir una guia per fomentar un tractament mediàtic que respecti l’interès superior de la infància i l’adolescència, amb l’objectiu que cap acció comunicativa pugui contravenir els seus drets universals. Així doncs els mitjans de comunicació poden actuar com a altaveu dels seus drets, col·laborar a mostrar-los com a persones que gradualment prenen decisions sobre les seves vides i facilitar que les seves opinions siguin escoltades en la presa de decisions i en els processos que els afecten. A més, n’han de garantir la dignitat, la privadesa i la intimitat, respectar-ne els drets a la pròpia imatge i a l’honor, i vetllar per protegir-ne les dades personals.

    Aquests són els deu punts de la guia: 

    1. Respectar i fomentar els drets, els interessos i el benestar dels infants i els adolescents.
    2. Incloure la perspectiva de la infància i l’adolescència als continguts.
    3. Contextualitzar i recórrer a fonts expertes.
    4. Fer servir un llenguatge respectuós i inclusiu.
    5. Evitar les etiquetes relacionades amb la procedència, la filiació o la tutela.
    6. Impulsar la participació activa d’infants i adolescents en els mitjans i les xarxes socials.
    7. Establir les condicions adients per entrevistar-los de manera curosa.
    8. Protegir el dret a la intimitat i a la pròpia imatge de l’infant o l’adolescent.
    9. Fomentar un increment de programació infantil i juvenil de qualitat i adequada a la seva edat i maduresa.
    10. Contribuir a l’educació mediàtica dels infants i els adolescents.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.