• Sergi Pàmies es llueix en la conversa oberta a la participació dels assistents

    17 febrer, 2016
    Sergi Pàmies ofereix dins la Setmana dels Rahola una brillant conversa amb el periodista Alfons Petit basada en les preguntes fetes arribar pel públic
    Foto: Martí Artalejo
    Foto: Martí Artalejo

    L'escriptor Sergi Pàmies va omplir dimecres 17 de febrer l'Auditori gran de la biblioteca pública Carles Rahola de Girona. Pàmies, que va protagonitzar una conversa oberta amb el periodista i cap de redacció del Diari de Girona Alfons Petit, va respondre, fent gala del to irònic que el caracteritza, les nombroses preguntes formulades pel públic i va acabar encomanant el seu entusiasme a tota la sala.

    Pàmies va començat definint-se com a escriptor i va qualificar l'ofici d'escriure de " divertit, lliure, independent i temerari", i va afirmar que la literatura es un "deliri ordenat". Tot seguit es va referir a l'evolució de la censura i va explicar que " la censura que més ha crescut és la econòmica. Els mitjans de comunicació estan en mans del anunciants. Els que escrivim sabem que hi ha ulls de poll que no pots trepitjar. Són les regles del joc". Preguntat per la llibertat d'expressió i l'atemptat contra el setmanari francès Charlie Hebdo, Pàmies va argumentar que les persones que van perpetrar l'atac "no són iguals que nosaltres" i que aquells fets "no tenen res a veure amb la llibertat d'expressió: és guerra directament".

    També va parlar de la ironia, un recurs que utilitza molt a l'hora d'escriure però que "no té res aveure amb com escric, sinó amb com sóc. Si no fos escriptor, seria irònic igualment". En aquest sentit, va seguir, "la ironia permet dir moltes coses, però indirectament", i va explicar que ell, quan vol "enfonsar" algú, li dedica un article molt elogiós. I precisament utilitzant la ironia, Pàmies va comentar que la visita a Girona li ha inspirat dos possibles articles: un sobre la manca de senyalització per trobar la biblioteca Carles Rahola i un altre sobre els controls a la frontera francesa. De fet, va admetre que la inspiració de vegades li arriba escoltant (o sentint per accident) converses alienes.

    La conversa -convertida en un divertit tête à tête entre Pàmies i Petit- va provocar molt sovint les riallades dels assistents, i les preguntes plantejades pels lectors hi van tenir molt a veure. Una de les qüestions feia referència a quin era el pitjor malson d'un escriptor: si quedar-se sense lectors o quedar-se sense històries per explicar. "Les dues coses són terrorífiques, però ha de ser pitjor quedar-se sense res a dir", va considerar. Una altra pregunta que se li va plantejar va ser si té previst fer algun llibre de poemes, i va dir que per ara no, tot i que va matisar que "alguns dels meus contes són poemes encoberts".

    Preguntat sobre les noves tecnologies, va remarcar que la dependència de moltes persones -i, en especial, dels joves- al mòbil és preocupant, donat que "ara és impossible estar sol: sempre tens els teus grups de whatsapp". L'escriptor va reivindicar la solitud com una eina essencial "per construir-se una opinió pròpia", i va lamentar que "ara, sembla que el criteri sigui una app: qualsevol dia la comercialitzaran perquè sàpigues què has de pensar de cada tema".

    La conversa de Sergi Pàmies i Alfons Petit va ser un altre dels actes de la IV Setmana dels Rahola, un conjunt d'activitats relacionades amb el periodisme que precedeixen la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local (que tindrà lloc el proper dijous 25 de febrer a les 8 del vespre a l'Auditori de Girona).

    La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’ Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.