• Un reportatge de La Vanguardia rep el premi periodisme ATLL de l'Aigua 2018

    7 novembre, 2018

    La peça elaborada pel periodista Antonio Ortí i publicada en el magazín dominical del diari, explica el recorregut que fa l'aigua des que plou fins que arriba a les llars de la ciutadania, repassant també els diferents usos d'aquest recurs. Els accèssits s'han atorgat al programa divulgatiu de Catalunya Informació, "L'Efecte Papallona", sobre l'ús de l'aigua regenerada, un reportatge publicat a la Revista de Girona i redactat per diversos periodistes gironins sobre els 50 anys de pantants a Girona i una peça emesa a través de Vallès Oriental TV sobre els 30 anys del Consorci Besòs Tordera. 

    El reportatge "Història d’un got d’aigua", publicat en el magazín dominical de La Vanguardia el passat 8 de juliol de 2018 ha estat guardonat avui amb el primer premi del concurs de periodisme ATLL de l’Aigua, que enguany celebra la seva cinquena edició. La peça, elaborada pel periodista Antonio Ortí, descriu el recorregut d’una gota aigua des que arriba a un riu i acaba desembocant en un got d’aigua d’una llar. D’una manera clara, precisa i ben narrada, l’autor fa comprensiu un procés llarg i complex.

    Pel que fa als tres accèssits d’aquest premi, s’han atorgat a la periodista Txell Vallespí per un reportatge amb el títol "Reciclant l’aigua" emès pel programa Efecte Papallona de Catalunya Informació sobre l’ús de l’aigua regenerada durant un període de sequera;  a la periodista Lluïsa Fuentes, coordinadora d’un reportatge publicat a la Revista de Girona amb el nom “L’aigua domesticada: cinquanta anys de pantans”, elaborat per diversos periodistes gironins i, pel que fa al tercer accèssit, la guardonada ha estat la periodista Mercè Fernández per una peça emesa a Vallès Oriental TV amb el nom “30 anys, 30 mirades”, sobre la creació del Consorci Besòs Tordera i la millora qualitativa de la conca del riu Besòs.

    El Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, impulsat per ATLL Concessionària i amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha reconegut la tasca dels periodistes que contribueixen, mitjançant els seus treballs periodístics, al coneixement i la difusió de la importància de l’aigua, tant des del punt de vista mediambiental com social, tecnològic i cultural.

    Els Premis Periodístics ATLL de l’Aigua, que enguany han celebrat la cinquena  edició, han estat lliurats avui dimecres en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya, presidit pel director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez, i la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet.

    El director general d’ATLL ha destacat la consolidació en els mitjans de comunicació de notícies vinculades amb la gestió de l’aigua “en un context advers per als periodistes, condicionat per haver de ser cada cop més polivalents i menys especialitzats”. Tot i aquesta homogeneïtzació de la figura del periodista, que cada cop esdevé més transversal, “els temes de l’aigua continuen estant a l’agenda dels mitjans i donant-los la importància que es mereixen”, ha afegit Gutiérrez.

    Jurat

    El Jurat del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, format per un representant de l’Agència Catalana de l’Aigua, un representant del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, el degà de la Facultat de Comunicació de la UPF i el director general d’ATLL, ha valorat “la consolidació el periodisme de l’aigua com un element cada cop més present en els mitjans, fora de les situacions de crisi i polèmiques”.

    Així, el jurat ha decidit atorgar el primer premi al periodista Antonio Ortí, per l’article "Historia de un vaso de agua", publicat al magazín de La Vanguardia. Un reportatge de sis pàgines on s’explica el que acostumen a dir tots els gestors de l’aigua; que obrir l’aixeta és un prodigi tècnic del qual sovint no en som conscients. Ortí ressegueix el cicle de l’aigua des dels rius fins que arriba a un vas d’aigua, aportant la visió didàctica que planteja les bases d’aquest concurs; informar del cicle de l’aigua com a recurs escàs i indispensable, i la seva importància en el desenvolupament humà, social i industrial.  El jurat destaca l’originalitat del plantejament inicial, les infografies que aporten pedagogia i els gràfics amb xifres interessants. També és destacable la diversitat de fonts informatives i la seva aportació a posar fi a mites sovint no fonamentats. El primer premi està dotat amb 3.000 euros.

    Pel que fa als accèssits, el jurat ha atorgat al reportatge radiofònic titulat Reciclant l’aigua, de la periodista Txell Vallespí, i emès al programa “Efecte papallona” de Catalunya Ràdio. El jurat ha destacat la funció pedagògica d’aquest reportatge sobre el consum d’aigua residual regenerada. Un nou sistema que permetrà abastir quan calgui l'àrea metropolitana de Barcelona i que aporta diferents veus per ajudar a comprendre la seva importància. Es tracta d’un espai informatiu breu, que condensa molta informació didàctica, i on hi ha una important tasca de producció al darrere. El premi s’atorga per tractar temes tècnics i d’innovació amb un llenguatge planer, didàctic i comprensible pel públic. Una de les singularitats és que aborda temes nous, poc tractats en la resta de mitjans. Presenta un excel·lent muntatge radiofònic, ben documentat amb pluralitat de fonts, i tot plegat amb un to dinàmic, didàctic i entretingut.

    El jurat ha decidit atorgar un accèssit al reportatge televisiu “30 anys, 30 mirades”, emès per Vallès Oriental Televisió que ha estat ideat i produït per la periodista Mercè Fernández. Un reportatge on es posa en valor el recorregut d’aquestes tres darreres dècades del riu Besòs. Aporta veu de diferents professionals i personalitats vinculades als entorns fluvials que ens ajuden a entendre la història dels nostres rius, com eren com són i com haurien de ser. Tècnicament destaquen les seves imatges i el jurat reconeix com interessants els platós on es fan les entrevistes. Una mostra que amb pocs recursos, es poden fer bons productes televisius.

    També ha estat guardonada amb un accèssit la periodista Lluïsa Fuentes, per la coordinació del dossier “L’aigua domesticada: 50 anys de pantans”, publicat a la Revista de Girona. Un extens reportatge on es repassa aquest mig segle d’infraestructura hidràulica que ha marcat la gestió hidràulica de les comarques gironines i de la resta del país. S’ha destacat el bon ús que en fa de les fotografies, històriques i actuals, la multitud de veus que hi participen, el relat històric ben documentat i fins i tot les anècdotes i els impactes mediàtics que han sorgit al voltant d’aquests pantans. A més, hi ha una excel·lent interrelació de diferents gèneres periodístics, com ara l’entrevista, el reportatge o la crònica. Tots els accèssits tenen una dotació econòmica de 1.500 euros.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.