• Desinformació, el virus més nociu

  Manel Domene
  -
  20 març, 2020

  El coronavirus ja es va convertir en una infodèmia abans de ser declarat pandèmia per l’OMS. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Manel Domene planteja el Covid-19 com virus dual que està fent mal no només per la salut sinó també per la desinformació. 

  El coronarivus és l’origen de diferents teories de la conspiració. | Foto: Pixabay

  Fins ara, els virus causaven danys a la salut pel seu efecte víric. Amb el coronavirus (i antecessors similars), els virus han desfermat un efecte nociu o viral d’abast mundial sobre la informació. Amb la democratització de la tecnologia i l'arribada massiva d'Internet a les llars, qualsevol persona es converteix en consumidora i generadora d’informació. És aquí on els usuaris han d'escollir entre crear ordre o caos, entre la informació o la desinformació.

  Tanmateix, la reacció de molts ciutadans davant crisis com la del Covid-19 és buscar una explicació ràpida i plausible a fenòmens complexos. Si cal, per donar aquestes respostes, la gent inventa un culpable, busca un boc expiatori. És així com es criminalitza la població xinesa o altres ètnies per alimentar a la vegada teories "conspiranoiques" impossibles: una reacció innoble més que utilitza la intoxicació informativa per a influenciar l'opinió pública amb intenció dolosa.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.