• Què entenem per 'manipulació'?

  Laura Mansfield
  -
  25 maig, 2018

  El terme "manipulació" és molt ambigu i sovint tenim una connotació negativa de la paraula. En fotografia, manipular és aplicar tècniques d’edició, tant digital com analògicament, per alterar una imatge i canviar el seu significat. Laura Mansfield ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les diverses opinions sobre la manipulació i l'ètica del fotoperiodisme i la incertesa del futur dels editors gràfics als mitjans. 

  Aquesta fotografia de Brian Walski durant la guerra d’Iraq va ser manipulada ja que era la barreja de dues imatges | Foto: Brian Walski

  Què és manipular? Dins dels paràmetres del fotoperiodisme, quan un fotoperiodista manipula la imatge i deixa enrere l'ètica i la veracitat, passa a desinformar al lector de la imatge i perd tota la credibilitat possible. 

  El CCCB ha obert les seves portes una vegada més al World Press Photo, el certamen més conegut del món del fotoperiodisme, on hi serà fins al 27 de maig per exposar les 137 fotografies més impactants de l’any. La directora de Photographic Social Vision, Sílvia Omedes; el fotoperiodista i cap de fotografia de l’ARA, Xavier Bertral, i la fotògrafa de La Vanguardia, Ana Jiménez, reflexionen sobre les diferents definicions al voltant de la manipulació fotogràfica i l’ètica.

  La figura dels editors gràfics està desapareixent als mitjans, avui dia són els redactors els que escullen les fotografies. Aquesta figura actua com a intermediari entre el fotògraf i el públic. Qui vetllarà perquè les imatges que es publiquen en els diaris siguin les adequades i estiguin exemptes de manipulació?

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.