• El Col·legi de Periodistes alerta dels nous riscos per a la llibertat de premsa

    2 maig, 2023

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya insisteix en la necessitat de no abaixar la guàrdia en la defensa de la Llibertat de Premsa, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial d’aquest dret ciutadà.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya insisteix en la necessitat de no abaixar la guàrdia en la defensa de la Llibertat de Premsa, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial d’aquest dret ciutadà.

    La irrupció de la intel·ligència artificial ha encès les alarmes sobre l’afectació que pot tenir en les garanties d’accés de la ciutadania a la informació veraç i sobre la incidència que pot suposar en el lliure exercici de la professió periodística.

    Com ha passat amb altres avenços tecnològics, la intel·ligència artificial és una nova eina que comporta amenaces, però sobretot múltiples oportunitats, entre d’altres, per a la feina dels periodistes i per a la qualitat de la informació que elaborem. Evitar els usos nocius dependrà de les normes de les quals ens dotem col·lectivament. Especialment amb la legislació, i sobretot del compromís ètic que a nivell personal, i com a professió, adoptem a l’hora de fer-la servir. Sens dubte, aquest és un dels reptes majúsculs que ens planteja, a curt termini, la defensa del dret a la informació i, per extensió, el de la llibertat de premsa. Hem de revisar si el nostre Codi Deontològic dona resposta a la nova realitat i ser èticament més autoexigents que mai.

    La precarietat en el nostre ofici és, ara per ara, la gran amenaça a la qual ens enfrontem. Els sous baixos, la manca d’estabilitat a les feines i l’excés de tasques que assumim els professionals ens fan més vulnerables davant les pressions i afavoreixen els errors involuntaris o la manca de rigor a l’hora de fer la feina. La xacra de la violència de gènere i el ciberassetjament també impedeixen que puguem exercir amb la solvència professional que necessita la democràcia. Hem de seguir treballant intensament i perseverant per millorar les condicions de treball dels periodistes i dotant-nos d’eines per erradicar els abusos.

    La desinformació, especialment les notícies falses, tenallen la llibertat de les persones i dificulten la nostra tasca. La manera de combatre-la té dos flancs: ser garantia de credibilitat mitjançant el respecte escrupolós al Codi Deontològic i l’educació mediàtica. És essencial educar la ciutadania perquè pugui tenir criteri suficient sobre la informació que consumeix. Cal que l’educació mediàtica sigui obligatòria als estudis de primària i de secundària.

    L'oposició a la proposta de nova regulació d’accés a la informació classificada ha estat uns dels temes que ens ha ocupat els darrers mesos. Complir amb la funció social que els periodistes tenim encarregada comença per garantir l’accés a les fonts de manera lliure i sense normatives que puguin convidar a l’autocensura. De la mateixa manera, recentment hem denunciat les dificultats dels fotoperiodistes a l’hora de treballar sense restriccions en determinats esdeveniments musicals.

    Estem en període electoral i novament insistim en la necessitat de desgovernamentalització dels mitjans de comunicació públics, especialment a l’hora de triar els responsables. Apostem pels concursos oberts i transparents, tant en els mitjans locals com en els nacionals.

    Tenim al davant múltiples amenaces i, per tant, diversos i complexos reptes. La llibertat de premsa és un dret i, com tots els altres, no n’hi ha prou amb aconseguir-lo, cal defensar-lo cada dia. Nosaltres ens hi comprometem.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.