El Col·legi de Periodistes de Catalunya, en col·laboració amb la càtedra REPSOL-URV, han presentat la digitalització de la revista Capçalera, coincidint amb els 175 números de la publicació col·legial. La revista, que s’edita des del 1989, ja es pot consultar via online i fer les cerques entre els seus continguts –unes 2.746 peces entre articles, cròniques, entrevistes o reportatges, fer consultes entre els més de 900 autors que han escrit, o visualitzar més de 18.000 imatges i pàgines escanejades.
A partir d’ara, doncs, es podrà consultar a través del web del Col·legi de Periodistes de Catalunya tot el contingut publicat a la revista amb la mateixa maquetació original però en format digital. A més, la revista també serà consultable a través de RACO, un repositori cooperatiu en accés obert que recull revistes científiques, culturals i erudites catalanes. Un dels principals avantatges de la digitalització és que també permetrà que els motors de cerca facin la seva feina amb les metadades dels ítems incorporats al repositori digital, i això a la pràctica significa que qualsevol usuari que faci una cerca a través dels buscadors, com ara Google, pugui consultar el contingut de Capçalera descrit a RACO.
Aquest projecte, impulsat des del Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes, va néixer el 2012 quan la Junta de Govern va aprovar la “digitalització del fons històric i editorial del Col·legi”. Hores d’ara, a part de la revista Capçalera, ja es pot consultar els Annals del Periodisme Català (des del 2013) i La Hoja del Lunes des del 2014). La digitalització de la revista Capçalera ha estat possible gràcies a l’aportació de 8.000 euros que ha finançat la càtedra Repsol-Universitat Rovira Virgili, que ha assumit el finançament del projecte.
La revista Capçalera, un referent del periodisme
La revista Capçalera és una publicació històrica que edita el Col·legi de Periodistes de Catalunya. El primer número va aparèixer a l’abril de 1989, el que implica que porta 28 anys publicant-se de manera ininterrompuda. Per tot això, s’ha convertit en un referent en la informació sobre la professió periodística. La publicació va començar apareixent mensualment, després va passar a bimensuals i des de fa uns anys és trimestral. En l’actualitat compta amb un centenar de pàgines per número.
El contingut de la revista es centra en la professió periodística. Per tant, no només es parla de la premsa escrita, la ràdio o la televisió –els mitjans de tall més clàssic– sinó que també hi tenen cabuda i de manera àmplia aspectes claus dels darrers anys com els mitjans digitals o els gabinets de comunicació.
Capçalera ha rebut en els darrers temps nombrosos elogis i crítiques molt positives del sector i s’envia als més de quatre mil periodistes col·legiats, a més de les facultats de Periodisme. La revista també es pot adquirir als quioscos del centre de Barcelona a un preu de 4 euros. D’altra banda, la publicació compta amb una versió digital oberta a tots els col·legiats i col·legiades al web del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de pagament per a la resta de lectors a través de la plataforma iQuiosc.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari