• El periodista turc Dogan Tiliç clou el III Simposi sobre Llibertat de Premsa

    8 maig, 2017

    DoganTiliç, corresponsal de l'agència EFE a Turquia, demana la unió dels professionals contra les pressions del poder i lluitar per la llibertat de premsa.

    El prestigiós periodista turc Dogan Tiliç, guardonat amb el VII Premi Internacional de Llibertat de Premsa de la Universidad de Málaga, ha clos el III Simposi sobre Llibertat de Premsa amb una conferència en què ha demanat que els periodistes s’uneixen per combatre la pressió econòmica i política que exerceix el poder i per defensar la llibertat de premsa, que va intrínsecament lligada a la democràcia.

    Dogan Tiliç ha dit que la llibertat de premsa té a veure amb el dret de fer preguntes, més que no pas en el de rebre les respostes, i amb el fet de desenvolupar la professió sense cap mena de pressió. Igualment, ha lamentat les dificultats i els perills que corren els periodistes a Turquia —tant els que treballen als mitjans tradicionals com els que ho fan als nous mitjans digitals— per exercir la seva feina de transmetre informació i opinió. Com a exemple, ha dit que aquest any han mort assassinats al món 13 professionals de la informació (l’any passat en van ser 46) i que actualment n’hi ha 150 a la presó a Turquia, oficialment per terrorisme o altres raons delictives.

     

    “Al meu país, als periodistes se’ls involucra en els conflictes socials i el poder utilitza el periodisme per estendre la por entre els ciutadans”, ha apuntat.

     

    Entre les dificultats que tenen els periodistes per exercir la seva professió amb llibertat, el periodista turc ha destacat que els grans mitjans de comunicació mundials són propietat de cinc grans empreses amb interessos als cinc continents en tots els sectors econòmics. També ha dit que les noves tecnologies no arriben a tothom per qüestions econòmiques i que les grans plataformes digitals no estan lliures de la intervenció de les grans corporacions. Com a exemple, ha exposat que molts bloggers i trolls informatius estan pagats per les grans companyies per tal de controlar la informació i l’opinió.

    Dogan Tiliç ha dit que, com a conseqüència del control del sector per part de les grans corporacions mediàtiques, es perden molts llocs de feina perquè els periodistes han de treballar per diferents mitjans de la mateixa corporació i, a sobre, en precari i sota la pressió dels grans poders. Aquesta situació amenaça una professió que, segons el periodista turc, pot desaparèixer, cosa que seria molt greu “perquè no hi haurà ningú que expliqui lliurament la veritat a la societat”. Malgrat això, Tiliç es mostra optimista i reclama que els periodistes de tot el món se solidaritzin i s’organitzin per lluitar per la llibertat de premsa, per la veritat i per poder qüestionar els grans temes socials.

    Dogan Tiliç (1960) ha destacat pel seu esperit crític i independent a l’hora d’abordar la seva tasca professional, el que l’ha portat ha treballar en condicions precàries i adverses en el seu propi país. Ha estat reporter de guerra en les dues últimes dècades en els principals conflictes armats del segle XX, com ara els de l’Afganistan, l'Iraq o Iugoslàvia. Corresponsal de l'agència EFE a Turquia des de fa vint anys, ha treballat també a la BBC World Service, la National Radio of Columbia, l'alemanya ARD i al diari portuguès Publico, entre altres. Tiliç va rebre el passat 1 de desembre el VII Premi Internacional de Llibertat de Premsa de la Universidad de Málaga (UMA), a proposta de la Càtedra Unesco de Comunicació.

    Breu entrevista Dogan Tiliç a Catalunya Ràdio

    Dogan Tiliç: "Si els periodistes no poden fer preguntes, no hi ha garantia de democràcia"
    Periodistes darreu han celebrat aquesta setmana el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa reivindicant mitjans lliures i crítics. A Lleida, el Col·legi de Periodistes ha organitzat un simposi i ha convidat el periodista turc Dogan Tiliç, corresponsal dEFE i fundador dun dels diaris represaliats pel govern de Turquia. Defensa el bon periodisme com a garantia de la democràcia.

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.