• 'Història d'una conspiració', el dossier de Capçalera que va treure informació inèdita sobre la 'teoria de la conspiració' de l'11-M

    11 març, 2024

    El setembre de 2007 la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya va publicar un extens suplement especial amb material inèdit on es denunciava com determinada premsa conservadora de Madrid portava anys manipulant la informació sobre els atemptats de l'11-M. També detallava com la defensa d'aquella versió alternativa a l'oficial va comportar tensió i purgues en algunes redaccions. Consulta i descarrega't el dossier. 

    Les tres primeres pàgines del dossier especial 11-M

    "La 'teoria de la conspiració' de l'11-M ha estat elaborada des d'alguns mitjans de comunicació de Madrid amb importants interessos polítics, però sobretot econòmics, com a rerefons", així començava el suplement especial del número 139 de la revista Capçalera titulat "Història d'una conspiració" i publicat el setembre de 2007.

    Quaranta pàgines d'investigació i anàlisis formades per tres articles, dos del director de la revista Capçalera, Jordi Rovira, i un de Juan Avilés Farré, catedràtic d'Història Contemporània de la UNED on explicava com es generen i s'alimenten les teories de la conspiració. Però la informació inèdita es trobava en el primer dels articles, el més extens dels tres, de vint-i-sis pàgines.

    Les revelacions del dossier van ser una primícia. Era la primera vegada que s'explicava com, des de dins de les redaccions implicades, s'havia manipulat informativament la informació al voltant d'aquells atemptats, amb depuracions de periodistes inclosa. Entre les conclusions, es va descobrir que en redaccions com les de Telemadrid o la COPE, que promovien la teoria de la conspiració, es va dur a terme una purga de periodistes crítics. De fet, tres anys més tard només una quarta part dels periodistes que treballaven el dia de l'atemptat a la COPE continuaven exercint-hi.

    En mitjans com El Mundo, hi havia professionals que discrepaven amb les informacions publicades, així ho va admetre el periodista d'investigació Antonio Rubio pel dossier de la Capçalera, afirmant que mai va signar cap d'aquelles informacions. Les conseqüències no es van limitar a això; alguns treballadors de Telemadrid, en senyal de protesta, van decidir deixar de signar i van patir represàlies. A més, els responsables de la cadena van establir una redacció paral·lela amb periodistes afins ideològicament, mentre relegaven els veterans que es negaven a participar en la manipulació.

    El dossier també revelava que mitjans com El Mundo TV van recórrer a empreses d'efectes especials per ajustar la realitat dels fets en els seus "documentals" conspiratius, fins al punt que una empresa reconeguda va reconèixer a Capçalera que havia abandonat el projecte quan es van adonar que allò que volien era que manipulessin alguns fets vinculats amb els atemptats. Una altra empresa va acabar aquella feina. 

    El dossier original es pot consultar al Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Catalunya i també te'l pots descarregar a continuació.

    ESPECIAL 11-M

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.