• IX edició del programa "La premsa a les escoles"

    23 febrer, 2018

    Una vintena de col·legiats amb reconeguda experiència visitaran 3.755 alumnes d'ESO i batxillerat de 70 centres de tota Catalunya per explicar-los la funció social dels mitjans de comunicació. 

    El Col·legi de Periodistes i l'Obra Social "La Caixa" posen en marxa la novena edició del programa "La premsa a les escoles" a través d'EduCaixa. La iniciativa consisteix a oferir xerrades sobre periodisme als centres de secundària de tota Catalunya i més específicament en explicar la funció social dels mitjans de comunicació i reflexionar sobre les noves formes de comunicació i consum informatiu, com les xarxes socials, i discernir entre la informació veraç i contrastada en temps de “fake news” i postveritats. 

    Les xerrades comencen aquesta setmana i arribaran a més de 3.755 alumnes i 70 centres de tota Catalunya, amb un repartiment proporcional arreu del territori. A la província de Barcelona hi participen 30 centres, a Tarragona, Lleida i Girona 10;  i a les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central, 5 respectivament. Diferents col·legiats/des de cada demarcació es desplaçaran a cadascun dels centres escolars per explicar el seu coneixement sobre l'ofici i transmetre la importància que tenen els mitjans de comunicació en la societat.  

    Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya hi ha especial interès per conèixer "la dieta mediàtica" dels més joves perquè en les darreres edicions han assenyalat les xarxes socials com a principal canal de comunicació a través dels quals s'informen. Una situació que els exposa a les fake news” i la postveritat amb tot el que socialment comporta. D’aquí que se’ls hi expliqui les diferències que hi ha entre canals d’informació i mitjans de comunicació i les garanties i beneficis que aporta el periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural.

    La degana del Col·legi, Neus Bonet, destaca que la iniciativa ha de servir per posar en valor a les futures generacions la feina dels periodistes. "Si no som capaços que els joves introdueixen en la seva dieta mediàtica el treball dels periodistes, difícilment garantirem una democràcia més sòlida i un futur amb ciutadans crítics i ben informats".

    EduCaixa, el programa educatiu de l'Obra Social "la Caixa" i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar la reflexió sobre l’actualitat informativa, promoure el respecte al pluralisme i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans de comunicació en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa i en constant canvi. 

    2 Comentaris

    1. Isabel Artero Novella
      Hola, trobo molt interessant el fet que professionals dels mitjans expliqueu als joves com és i quin abast pot tenir la comunicació en una societat democràtica ,lliure, plural i respectuosa; com discernir una informació veraç i contrastada amb les postveritats ... Altrament, com ens podem inscriure en aquest programa? Quines son les seves particularitats? Per alumnes d'ESO. Cordialment Isabel ( iartero@xtec.cat )
    2. 93061
      Hola Isabel, pots posar-te en contacte amb comunicacio@periodistes.cat o premsainstituts@periodistes.org

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.