En l'estudi, realitzat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) durant l'últim trimestre de 2016 s'ha fet un seguiment a les informacions sobre violència masclista als teleinformatius de les televisions públiques TV3 i TV1 i la privada 8tv i conclou que hi ha una tendència a augmentar l'atenció i el rigor informatiu i s'ofereixen més elements de reflexió i sensibilització sobre aquesta xacra. El resultat i les dades de l'informe s'han donat a coneixer en l'última reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, de la qual en forma part del Col·legi de Periodistes de Catalunya i que es reuneix dues vegades a l'any.
Per a l'elaboració de l'estudi, el CAC ha analitzat les informacions que sobre violència masclista han emès TV3, TV1 i 8tv en l'últim trimestre de 2016 i algunes de les conclusions detallen que més del 40% de les informacions i el 56% dels titulars ofereixen elements de reflexió i sensibilització sobre violència masclista. La televisió que més minuts ha destinat a aquest tema és TV3, seguida de TV1 i a més distància 8tv. Una altre vessant de l'estudi detalla que el motiu de les informacions son en primer lloc les agressions, seguides de la crònica judicial, programes socials i accions de sensibilització, notícies sobre dies internacionals que fan referència en el tema i per últim l'explotació sexual.
A les dues televisions públiques les intervencions de veus qualificades són majoritàries mentre que la participació de terceres persones com ara veïnat o testimonis de les agressions, disminueix en aquests mitjans i es manté estable a 8tv.
Com a conclusions es destaca l'increment de l'atenció informativa, l'absència de discurs banalitzador i justificador de la violència masclista, presència majoritària de veus qualificades i una tendència a la disminució d'elements de dramatització i especularització a les televisions públiques. L'informe sencer es pot llegir a www.cac.cat i anar a: actuacions/continguts/continguts discriminatoris i ofensius.
A la reunió també s'ha presentat el protocol Tolerància zero amb l'assetjament sexual i per raó de sexe a l'empresa, elaborat per la Comissió d'Igualtat i Temps del Treball del Consell de Relacions Laborals de Catalunya. En aquest punt s'ha destacat la importància de que en cas d'assetjament sexual, és necessari que els metges i metgesses donin la baixa de les dones afectades com a accident laboral i no pas com a malaltia comuna.
D'altra banda, l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya ha fet una reflexió sobre el tema de les violències de gènere i ha informat que per detectar-les és necessària una formació específica per als professionals de la salut.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari