• Les informacions sobre violència masclista als teleinformatius ofereixen ara més elements de reflexió i sensibilització

  26 juny, 2017

  A les televisions públiques es dona la veu principalment a persones qualificades sobre el tema mentre que a les privades es recullen més les opinions de veïns o testimonis presencials de les agressions. Si més no, així ho posa de manifest un recent estudi en què hi ha participat el Col·legi de Periodistes de Catalunya.  

  reunió de la Comissió Nacional contra la Violència Masclista
  Font:
  Marga Solé

  En l'estudi, realitzat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) durant l'últim trimestre de 2016 s'ha fet un seguiment a les informacions sobre violència masclista als teleinformatius de les televisions públiques TV3 i TV1 i la privada 8tv i conclou que hi ha una tendència a augmentar l'atenció i el rigor informatiu i s'ofereixen més elements de reflexió i sensibilització sobre aquesta xacra. El resultat i les dades de l'informe s'han donat a coneixer en l'última reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, de la qual en forma part del Col·legi de Periodistes de Catalunya i que es reuneix dues vegades a l'any.

  Per a l'elaboració de l'estudi, el CAC ha analitzat les informacions que sobre violència masclista han emès TV3, TV1 i 8tv en l'últim trimestre de 2016 i algunes de les conclusions detallen que més del 40% de les informacions i el 56% dels titulars ofereixen elements de reflexió i sensibilització sobre violència  masclista. La televisió que més minuts ha destinat a aquest tema és TV3, seguida de TV1 i a més distància 8tv. Una altre vessant de l'estudi detalla que el motiu de les informacions son en primer lloc les agressions, seguides de la crònica judicial, programes socials i accions de sensibilització, notícies sobre dies internacionals que fan referència en el tema i per últim l'explotació sexual.

  A les dues televisions públiques les intervencions de veus qualificades són majoritàries mentre que la participació de terceres persones com ara veïnat o testimonis de les agressions, disminueix en aquests mitjans i es manté estable a 8tv.

  Com a conclusions es destaca l'increment de l'atenció informativa, l'absència de discurs banalitzador i justificador de la violència masclista, presència majoritària de veus qualificades i una tendència a la disminució d'elements de dramatització i especularització a les televisions públiques. L'informe sencer es pot llegir a www.cac.cat i anar a:  actuacions/continguts/continguts discriminatoris i ofensius.

  A la reunió també s'ha presentat el protocol Tolerància zero amb l'assetjament sexual i per raó de sexe a l'empresa, elaborat per la Comissió d'Igualtat i Temps del Treball del Consell de Relacions Laborals de Catalunya. En aquest punt s'ha destacat la importància de que en cas d'assetjament sexual, és necessari que els metges i metgesses donin la baixa de les dones afectades com a accident laboral i no pas com a malaltia comuna.

  D'altra banda, l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya ha fet una reflexió sobre el tema de les violències de gènere i ha informat que per detectar-les és necessària una formació específica per als professionals de la salut. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.