• Sessió inaugural del Simposi sobre Llibertat de Premsa

    8 maig, 2017

    El president del CIC, Roger Jiménez, constata males pràctiques com ara, aplicar plantejaments sensacionalistes, conculcar els drets individuals, entrar en conflictes d’interessos, no contrastar la informació o no verificar la font

    4 maig, 2017

    Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha alertat sobre el deteriorament de la qualitat ètica i professional del periodisme actual, evidenciada en les denúncies rebudes per l’organisme que encapçala en el decurs dels darrers anys. Jiménez ha participat en l’acte inaugural del III Simposi sobre Llibertat de Premsa que té lloc els dies 4 i 5 a Lleida. La trobada professional, organitzada per la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i la Universitat de Lleida (UdL), se centra enguany en la 'Llibertat de premsa i societat civil'.

    Les principals queixes rebudes pel CIC s’han centrat en errors provocats per utilitzar plantejaments sensacionalistes, per l’ús de llenguatge inadequat o groller, per manca o insuficiència en la rectificació de notícies errònies, per la utilització de mètodes d’obtenció d’informació no ètics, per la conculcació dels drets individuals o per l’ús d’informació privilegiada en profit propi.

    També s’han rebut denúncies per entrar en conflictes d’interessos (és el cas de reconeguts periodistes que participen en campanyes publicitàries); no respectar la presumpció d’innocència, els drets dels menors o la dignitat de les persones; publicar informacions embargades o obtingudes off the record; per no contrastar la informació o per no verificar la font.

    Jiménez ha afegit que des de la seva creació, fa vint anys, el CIC, ha rebut 662 queixes relacionades amb incompliments de l’ètica periodística.

    El CIC és una entitat constituïda pel Col·legi de Periodistes de Catalunya l'any 1997 amb la finalitat de vetllar per l'acompliment dels principis d'ètica professional periodística continguts en el Codi Deontològic, aprovat per la Junta de Govern del col·legi i pel II Congrés de Periodistes de l'any 1992.

    Prèviament a la dissertació de Jiménez, la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, ha alertat també sobre el retrocés de la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol, tal com ja va recollir Amnistia Internacional en el seu informe de 2016, en el que avisava de les "restriccions injustificades" als drets de la llibertat d'informació, expressió i de reunió, que inclouen la reforma del Codi Penal i la nova Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a Ley Mordaza.

    Han participat en l’acte inaugural Miquel Pueyo, director del departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida; Joan Gómez, regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l’Ajuntament de Lleida, i Rafa Gimena, president de la demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

    Aquesta tarda han tingut lloc també tres tallers o workshops centrats en els 'Temes oblidats: parlar del que ningú parla', la “Llibertat de premsa i societat civil” i la “Llibertat de premsa: iniciatives i reflexions”. Hi han participat una trentena de representants de sis universitats catalanes i del País València.

    La trobada professional, que té lloc al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus Cappont de la UdL (C/ Jaume II, 67) compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i de la Diputació de Lleida.

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.