• Un equip renovat

    Eudald Coll
    -
    29 maig, 2018

    El Col·legi de Periodistes inicia una nova etapa amb el segon mandat de la degana, Neus Bonet, després que s’hagués presentat una única candidatura electoral. En aquests quatre propers anys, la nova Junta de Govern –amb moltes cares noves– haurà d’afrontar els diferents reptes que afecten la professió. Uns anys, aquests, en què caldrà reivindicar un ofici assetjat més que mai per precarietat, interessos i pressions.

    Alguns dels membres de la nova Junta de Govern, liderada per Neus Bonet, que inicia un segon mandat. Autor: Ignasi Renom

    El passat 8 de març, la Junta Electoral Central va comunicar que Neus Bonet revalidava el càrrec de degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. La Junta va verificar que la seva candidatura “Més Periodisme” era l’única que es va presentar a les eleccions i que va comptar amb un total de 330 avals, més d‘un 66% dels necessaris. Bonet –editora dels caps de setmana a Catalunya Ràdio– revalidava, així, un deganat que ostenta des de març del 2014.

    La candidatura de Bonet a la demarcació de Barcelona està formada per Joan Maria Morros, Gemma Nierga, Carles Prats, Mònica Planas, Ismael Nafría, Laia Forés, Francesc Canosa, May Revilla, Xavi Vilà, David Melgarejo, Cristina Salvador, Pipo Serrano, David Badia, Laura Saula i Marc Vicens. La Junta de Govern també compta amb els presidents, vicedegans i vocals sorgits de les Juntes de Demarcació i que estan formades per Coia Ballester, Josep Baiges i Esteve Giralt a Tarragona; Joan Ventura, Xevi Masacs i Jordi Grau a Girona; Josep Baubí a les Terres de l’Ebre; Rafael Gimena i Josep Ramon Ribé a Lleida i, finalment, Enric Badia i Mar Martí de la demarcació de la Catalunya Central.

    Aspectes claus

    Aquesta nova Junta de Govern encapçalada per Bonet és fruit d’una candidatura plural formada per professionals d’arreu del territori, de mitjans petits i grans, públics i privats. El seu objectiu és treballar per un periodisme independent, en condicions dignes i respectat.

    Aposten per un periodisme més digne, més jove, més solidari, més exigent, amb més formació, més respectat, més responsable i més obert. La lluita contra la precarietat, la reivindicació de la deontologia i l’aposta per la defensa del periodisme en una època de fake news són els eixos centrals que es vol fixar per a aquests propers quatre anys.

    En aquest sentit, el mandat que ha quedat enrere ha comptat amb moments claus, com l’organització del VI Congrés de Periodistes de Catalunya, la Jornada sobre Precarietat o la creació de la campanya #gratisnotreballo. A més, també s’ha impulsat el Grup de Treball de Periodisme Gràfic, actualitzat el conveni amb els Mossos d’Esquadra, publicat el setmanari digital Report.cat, estrenat la nova web corporativa o reforçat les xarxes socials.

    Nous membres

    En els darrers mesos, s’ha començat a veure un degoteig constant de joves col·legiats, fruit de la creació, de la figura del precol·legiat. La iniciativa té l’objectiu de facilitar el contacte amb la professió i l’accés al món laboral als estudiants de Periodisme o Comunicació de les diferents universitats catalanes. Independentment, l’augment continuat de col·legiats des de l’any 2011 es pot explicar, entre altres raons, pels cursos que ofereix el Centre de Formació i Desenvolupament.

    Aquest servei creat el gener del 2012 ha permès molts periodistes que estan a l’atur de disposar de les eines necessàries davant de noves oportunitats laborals. El centre també dona resposta a les necessitats dels joves periodistes que s’incorporen al mercat laboral i ajuda els professionals més consolidats a reciclar-se per evitar quedar fora de les noves tendències i els canvis tecnològics. S’ha passat dels 65 cursos programats el primer any als 152 del passat exercici.

    Tot un seguit de millores, doncs, que permeten afrontar un nou mandat, amb Neus Bonet al capdavant, amb garanties. Des de la Junta de Govern, però, no obliden que la precarietat segueix fent estralls i que la professió, que es troba en constant procés de canvi, té avui en dia un munt de fronts oberts als quals cal plantar cara de manera decidida. 

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari