La queixa rebuda pel CIC assenyalava dues possibles vulneracions del Codi: el criteri 9, relatiu al dret a la privacitat, i el criteri 12, que reclama protegir la dignitat i integritat de les persones. El denunciant considerava que el material gràfic —una fotografia i un vídeo on es veien les flames que envoltaven la víctima— no aportava cap valor informatiu rellevant i podia ser percebut com a “morbós”.
Davant la queixa, el CIC va demanar al·legacions al diari Segre. El mitjà va justificar la publicació pel context d’urgència i el desconeixement inicial que les flames enregistrades corresponien al cos d’una persona. També va explicar que la informació publicada respecte el primer i el sisè criteri del Codi Deontològic, ja que només es publiquen les inicials de la víctima i no s’afegeix cap més element identificatiu. A més, com que van ser els primers a arribar-hi, altres mitjans els van demanar les imatges, però el Segre va optar per no compartir-les. Tot i no haver rebut cap queixa formal, el diari va retirar les imatges tant del web com de les xarxes socials. El CIC valora positivament aquest fet i considera que, pel que fa al relat escrit, la notícia manté un tractament respectuós i adequat.
No obstant això, el Consell conclou que la publicació del vídeo i la fotografia vulnera els criteris 9 i 12, ja que “les imatges afegeixen un valor informatiu escàs” i, en canvi, comprometen el respecte a la dignitat i la privacitat, especialment tractant-se d’una víctima mortal en circumstàncies tan sensibles.
La responsabilitat també és digital
Un altre aspecte destacat de la resolució és el recordatori que la responsabilitat dels mitjans no s’acaba en la publicació de la peça informativa, sinó que s’estén a la moderació dels espais digitals. Tot i que no formaven part de la queixa original, el CIC va detectar molts comentaris ofensius i discriminatoris sota la notícia publicada al web. Si bé el mitjà aplica filtres amb i intel·ligència artificial i la revisió manual, no van resultar suficients per evitar la difusió de missatges que “eren ofensius i fomentaven el discurs d’odi”. Segons va informar el mateix Segre s’han reforçat els sistemes de control.
És en aquest aspecte on la resolució del Consell busca posar el focus. El CIC considera que, en l’ecosistema informatiu actual, els mitjans no poden desentendre’s del que es genera als seus canals digitals ni de la propagació del contingut a xarxes socials. Tot i que el vídeo es va retirar de la web i d’Instagram, en el moment de la resolució encara era accessible a la plataforma X (fet que ja s’ha corregit), cosa que demostra la importància de tenir una gestió transversal i coordinada de tots els canals de difusió.
“Creiem que si el compliment del Codi Deontològic és important en la informació publicada al diari, ho és tant o més a les notícies difoses als comptes de xarxes socials. És en aquests espais on es propaguen més ràpidament les reaccions xenòfobes, els comentaris vexatoris, el discurs de l’odi i tot tipus de reaccions deshumanitzadores, que sovint escapen a qualsevol tipus de control”, assenyalen des del CIC.
El Consell conclou i afegeixn que el periodisme responsable ha de ser tant o més curós amb la informació difosa a través de les xarxes com amb la que publica als canals tradicionals.
CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA
Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari