• El Centre de Documentació Montserrat Roig recomana cinc lectures per aprofundir en IA

    10 juliol, 2023

    La intel·ligència artificial és el debat del moment, una conversa que preocupa i entusiasma a parts iguals. Amb l'arribada d'OPEN AI, Dalle-e, Stable Diffusion o Midjourney s'han obert nous paradigmes que comporten reptes ètics, professionals i personals, que com a humanitat necessitem afrontar. El futur que es dibuixa és certament complex, i per això el Centre de Documentació Montserrat Roig us recomana cinc lectures sobre l'aplicació de la IA. 

    Consulta les últimes novetats del Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes
    Font:
    Font: Unsplash

    Cinc lectures sobre Intel·ligència artificial:

    Manual para principiantes: ChatGPT para editores de noticias locales, un manual para pequeñas redacciones y editores locales de Joe Amditis

    El debat sobre l'ús de la tecnologia d'intel·ligència artificial al periodisme s'està intensificant de nou després del llançament del revolucionari Assistent ChatGPT. L’autor opina sobre com aquest tipus de tecnologia podria hipotèticament impactar les organitzacions de notícies locals petites i mitjanes, especialment aquelles amb menys de cinc empleats a temps complet en el seu personal. La capacitat de generar ràpidament documents, instruccions, guies i diversos elements de la infraestructura interna podria estalviar als editors de notícies locals i independents una quantitat increïble de temps i esforç. Joe Amditis explica com convertir la IA en un aliat a la feina.

    Manual de ética aplicada en inteligencia artificial de Mónica Villas Olmeda i Javier Camacho Ibáñez

    L'ús d'aplicacions i sistemes d'intel·ligència artificial (IA) s'estén a tots els sectors i activitats. En vista de les seves dimensions és necessari comprendre els conceptes fonamentals i els nous reptes amb relació a l'ètica de la IA. En aquest manual, partint d'una introducció al context actual, es presenten els principis generals proposats per diferents organismes internacionals i es proposa una ètica d'intel·ligència artificial d'una manera resumida i pràctica quatre fonaments: la responsabilitat, la privacitat, l'equitat i l’explicació. Mònica Villas i Javier Camacho busquen oferir al lector un manual de comprensió i consulta amb exemples, eines i referències per encarar aquesta nova tecnologia amb consciència i responsabilitat.

    Algoritmes a les redaccions: reptes i recomanacions per dotar la intel·ligència artificial dels valors ètics del periodisme de Patrícia Ventura Pocino

    La intel·ligència artificial, com qualsevol dels instruments tecnològics que l'han precedit, no pot ser per als periodistes una finalitat per ella mateixa, sinó un nou ajut per a arribar al públic amb una major precisió i amb uns estàndards de qualitat superiors. I els principis ètics fonamentals que han d'il·luminar aquest objectiu resten immutables. En aquest estudi, publicat pel Consell de la Informació de Catalunya (CIC), Patrícia Ventura, Doctora cum laude en Mitjans, Comunicació i Cultura per la UAB consultora i experta en ètica, algoritmes i comunicació, fa una radiografia de com ha de ser la implementació de la IA a les redaccions i suggereix una sèrie de recomanacions per aprendre a utilitzar els algoritmes amb els criteris propis de l'ètica periodística.

    El algoritmo y yo: GuÍA de convivencia entre seres humanos y artificiales de Idoia Salazar i Richard Benjamins

    D’ençà que ens llavem al matí fins que ens  n’anem a dormir, els algoritmes ens acompanyen, siguem o no conscients. A la vegada, la gestió del Big Data creix cada segon que passa a un ritme exponencial. Davant d’aquesta realitat, és imperceptible que els sistemes d’intel·ligència artificial comencin a ser part del nostre dia a dia. Ens recomanen cançons, pel·lícules, roba i inclús a la nostra parella ideal. És hora d'adquirir consciència. Els seus autors, Idoia Salazar i Richard Benjamis, et conviden a acompanyar-los en aquest viatge a través dels set dies de la setmana d'una rutina que aviat serà la teva.

    Innovar en periodismo: de la desinformación al metaverso de José Francisco Serrano Oceja i Cristina Jaramillo Sánchez

    El futur del periodisme passa per la innovació en àmbits com la desinformació, el metavers, la intel·ligència artificial, el periodisme constructiu, el slow journalism i el periodisme immersiu, entre d'altres. Un grup destacat de professors de la Universitat San Pablo CEU, juntament amb professionals de prestigi i docents en altres centres acadèmics de referència, presenten aquest volum de síntesi de les darreres investigacions. Agrupat en tres nuclis dominants, el primer és el de la reflexió ètica i deontològica, el segon ens parla de la realitat de la intel·ligència artificial aplicada al periodisme i les diverses formes de comunicació, i finalment, el nucli d’atenció es posa en els efectes que aquests processos tecnològics portaran i dels canvis en les narratives.

    Al Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Catalunya trobaràs tots aquests títols i més, que com a col·legiat o col·legiada podràs demanar en préstec a través de documentacio@periodistes.cat.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.