• Oriol Gracià explica el procés escocès a les portes del 9N

    8 novembre, 2014
    Convidat per la demarcació Terres de l’Ebre del Col•legi de Periodistes, el corresponsal ebrenc va narrar la seva experiència a Escòcia, un país que coneix prou bé, i va comparar els dos processos sobiranistes.

    A menys de 48 hores de la jornada del 9N, i davant d’un públic majoritàriament format per companys periodistes, Oriol Gracià va explicar el passat divendres al vespre la seva experiència com a corresponsal a Escòcia durant el procés sobiranista del passat mes de setembre, comparant-lo amb el procés que s’està vivint actualment a Catalunya.

    Sota el títol de “ Els processos sobiranistes de Catalunya i Escòcia a ulls d’un corresponsal ebrenc a Edimburg”, Oriol Gracià va fer un complet repàs de la història d’Escòcia, determinant els moments que van ser definitius en el seu renaixement nacional. Segons el periodista, els escocesos, en haver estat sempre reconeguts com a nació, no han utilitzat mai “ la història com ho fem nosaltres, el catalans, que busquem en ella la manera de reivindicar que som una nació”.

    D’altra banda, va exposar també que va ser a partir dels anys 2003-2004 que els escocesos, votants majoritaris del laborisme, es van sentir impel·lits, davant el conservador triangle Blair-Bush-Aznar, a decantar-se pel Partit Nacionalista Escocès. Aquest partit independentista es va veure així fortament recolzat amb els vots dels laboristes no independentistes, la qual cosa li va donar la victòria el 2007.

    Quant al tractament periodístic del mitjans escocesos respecte del procés d’aquest país, l’Oriol Gracià va dir que, com que depenen de propietaris de Londres, aquest tractament va ser escàs i, això, en contrast però amb el gran nivell que tenia el debat a les escoles, gràcies a l’assignatura Modern Studies que s’imparteix als instituts. I una altra gran diferència amb Catalunya, va dir, “ és que el debat, en general no era al carrer”, ja que una de les manifestacions més majoritàries que hi va haver va aplegar unes 12.000 persones.

    Malgrat el resultat obtingut en el referèndum del passat 18 de setembre, on el No va guanyar per 10 punts el Sí a la independència, l’Oriol Gracià va explicar que el moviment independentista va agafant volada, segueix viu, i no descarta que hi hagi, a mig termini, de 10 a 15 anys, un altre referèndum en el qual hi guanyi el Sí. És ara, va dir, que “ Escòcia torna a mirar cap a Catalunya, que pot convertir-se en un referent”.

    Escòcia és un país que l ’Oriol Gracià coneix molt bé ja que, abans d’anar-hi el juliol del 2013 per cobrir el procés escocès, ja hi havia viscut 13 anys treballant com a cuiner.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.