• Periodisme per paladars exigents

    5 juny, 2015

    AI Shaw, de Propublica, i Elisabetta Tola, de Datajournalism.it, van conversar el passat 4 de juny sobre el futur del periodisme d'investigació, les seves dificultats, i com aprofitar el periodisme de dades. Pots consultar-ho també a Report.Cat.

    Cada vegada més projectes periodístics arreu del món centren el seu treball en l’anomenat data journalism o periodisme de dades. Elisabetta Tola ( datajournalism.it) i Al Shaw ( ProPublica) van debatre sobre les noves maneres de fer periodisme que s’estan desenvolupant més enllà del text i les fotografies. Ho van fer el darrer dijous 4 de juny en una nova sessió del Cicle Futur, impulsada pel Col·legi de Periodistes, i moderada en aquesta ocasió per Karma Peiró.

    Al Shaw, dissenyador i programador, va explicar la seva experiència de treball a ProPublica, un mitjà sense ànim de lucre finançat per un benefactor multimilionari. “Al meu equip hi treballen unes 10 persones en projectes que poden arribar a durar fins a un any” va destacar l’americà mentre que l’italiana Elisabetta Tola va destacar que “ara programadors i dissenyadors han de treballar coordinats amb els periodistes”. En la mateixa línia, Peiró va tancar l’acte recordant que “el periodisme de dades existeix des de fa molts anys. El que esta canviant és el model de treball”.

    ProPublica és un dels mitjans independents més prestigiosos del moment. Va dedicar tot un any a una investigació per demostrar una de les tragèdies mediambientals més silenciades dels Estats Units fins a la data: la pèrdua dels aiguamolls de Lousiana. Amb imatges satèl·lit, fotografies, mapes interactius, dades i àudio van demostrar com una gran part d'aquest Estat s'ha esvait sota els peus dels seus residents. El periodista Al Shaw va donar els detalls d'aquest gran treball i va comentar com el periodisme actual va molt més enllà d'explicar històries només amb paraules i fotografies.

    D'altra banda, la periodista d'investigació científica Elisabetta Tola va fer èmfasi en les complicacions de fer periodisme de dades i de qualitat a Itàlia, un dels pocs països d'Europa encara sense Llei de Transparència. Tot i així, Datajaournalism.it és un dels llocs de referència al parlar de periodisme innovador i de denúncia d'Europa.


    Ara ja podeu consultar la crònica que ha fet REPORT.CAT, la plataforma digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
    • @josalinas
      @josalinas

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.