• Sis mitjans respecten el Codi Deontològic en la cobertura de l'empresonament de Martí Guarch

  19 juliol, 2023

  El Consell de la Informació de Catalunya conclou que el Setmanari El Vallenc, La Vanguardia, VilaWeb, l'Agència Catalana de Notícies, El Nacional i El Mundo no han vulnerat la presumpció d'innocència o el dret a la intimitat del jove cineasta.

  Sis mitjans respecten el Codi Deontològic en la cobertura de l'empresonament de Martí Guarch

  La queixa denunciava el tractament de la cobertura informativa de l'arrest i l'empresonament de Martí Guarch. La denunciant justificava que la publicació de la seva detenció, incloses les dades personals i fotografies, va ser comunicada abans que la família hagués rebut cap informació dels seus advocats. Així doncs, suggeria que alguns mitjans de comunicació havien vulnerat la presumpció d'innocència i el dret a la intimitat del seu fill. 

  El setmanari "El Vallenc" va assegurar haver rebut la informació del jutjat, confirmada per un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Posteriorment, nombrosos mitjans, tant impresos com audiovisuals, van informar del cas, afirmant que el jove cineasta es trobava en "presó provisional per un presumpte delicte" o referint-se directament com a "presó per un delicte" donant així els fets com a provats. Les publicacions dels dies següents mostraven amb tota claredat el nom complet, dades personals i fotografies del "presumpte acusat".

  L'endemà de l'empresonament de Guarch, l'Agència Catalana de Notícies (ACN) va difondre a la premsa una notícia on s'informava que al jove cineasta li havia estat decretada presó provisional, i sense fiança, per un delicte d'agressió sexual a una menor. El Consell de la Informació de Catalunya afirma que els mitjans de comunicació consultats "han difós la notícia sense aprofundir o conjecturar sobre els fets que han provocat la detenció". No obstant això, assenyala que en alguns mitjans "hi ha frases que poden semblar acusatòries, si bé dins la totalitat de la notícia s’usa també un altre vocable que desmenteix l’acusació". 

  Per una banda, el CIC considera que el dret a la intimitat "no té cap relació amb una detenció i entrada en presó per causes presumptament delictives que ha ordenat un jutge. Pel que fa a la publicació del nom complet i les dades personals del cineasta també respon negativament, ja que és considerada "una persona de notorietat pública", en aquest cas en la direcció de pel·lícules cinematogràfiques. 

  La paraula “presumpte” és utilitzada pels mitjans per fer notar que s’estan referint a una persona que no ha estat condemnada i, per tant, se li ha de conferir la “presumpció d’innocència”. El CIC justifica: "El que compte és quina serà la percepció general dels lectors destinataris de l’article, una vegada l’hagin llegit". Després d'analitzar les publicacions sobre la notícia de l’empresonament de Martí Guarch es conclou que s'ha respectat la presumpció d'innocència.

  CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

  Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.