• Dia a Dia (Febrer 2013)

    25 juliol, 2013

    1 de febrer

    Nou representant d’ABC a Catalunya.

    Joan Carles Valero i Hermosilla és nomenat nou responsable de Relacions externes a la delegació d’ ABC a Catalunya. Doctorat en Comunicació i llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és professor de Periodisme a la Universitat Abat Oliba. Ha format part de la plantilla d’ ABC a Catalunya des de la creació de l’edició fa vint-i-cinc anys i ha actuat com a subdelegat i cap de les seccions de Barcelona i d’Economia. Anteriorment, havia estat redactor d’ El Periódico de Catalunya, El Noticiero Universal, corresponsal de l’Agència EFE i Hoja del Lunes. El 1979, va ser fundador i primer director de Ràdio L’Hospitalet.

    6 de febrer

    Ús il·legítim de la càmera oculta.

    El Tribunal Constitucional sentencia il·legítim l’ús de la càmera oculta per part dels periodistes, tot i que l’objecte de la investigació sigui de rellevància pública. Canal Mundo Producciones Audiovisuales i Canal 9 s’havien acollit al dret d’empara davant el Tribunal en haver emès per la televisió pública valenciana un reportatge amb intervenció de la càmera oculta.

    7 de febrer

    Informe anual de Reporters sense Fronteres.

    Reporters sense Fronteres (RSF) presenta l’informe anual en què ofereix un panorama força desolador per a la llibertat de premsa al món. El 2012, ha estat un any “funest” per a la premsa, segons Malen Aznárez, presidenta de la secció espanyola de RSF. Les xifres ho demostren: 90 periodistes i 48 internautes assassinats, prop de 300 professionals entre reixes, i molts periodistes exiliats, amenaçats o censurats. Somàlia, Turquia, Síria o Xina són alguns dels països que més vulneren els drets dels periodistes.

    8 de febrer

    Polèmic vídeo de TV3.

    L’emissió d’un vídeo a Esport Club del canal Esport 3 provoca malestar al Reial Madrid ja que es comparava els jugadors d'aquest equip amb “hienes”. El director i presentador del programa, Xavier Valls, es disculpa i admet que algunes imatges són “desafortunades”. El Madrid anuncia que demandarà la televisió catalana.

    12 de febrer

    Cessió de l’arxiu sonor del CCCB.

    El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i Catalunya Ràdio signen un acord pel qual el CCCB cedeix el seu fons històric a l’Arxiu Sonor de Catalunya Ràdio. El pacte el signen Fèlix Riera, director de Catalunya Ràdio, i Marçal Sintes, director del CCCB. L’emissora va decidir posar a disposició de l’audiència una selecció de material (música, biografies o fets històrics) a través del web www.catradio.cat amb motiu del trentè aniversari. L’emissora vol incrementar contactes amb entitats per a la possible aportació al fons sonor. Aquest arxiu es podrà consultar sense cap cost.

    13 de febrer

    Surt Grazia.

    Surt al carrer el primer número de Grazia España, revista femenina del Grup Planeta. El 21 de setembre, Mondadori i l’editorial de revistes del Grup Planeta, Prisma Publicaciones, van acordar el llançament de la nova publicació, que és una versió de la italiana. La revista, de caràcter setmanal, es ven al preu d’un euro. La periodista Charo Izquierdo n’és la directora.

    14 de febrer

    Exposició “Com ens veuen”.

    S’inaugura a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona l’exposició “Com ens veuen”, una recopilació de cinquanta-vuit dibuixos que aborden la professió periodística des de diferents vessants i que s'han publicat a CAPÇALERA des de l’any 2000. Intervenen en l’acte, la presidenta de la Comissió de Cultura, Anna Comas, l’il·lustrador Jaume Capdevila, Manel Lucas, periodista, guionista i imitador de Polònia, i Jordi Rovira, director de CAPÇALERA i comissari de la mostra. Els dibuixos publicats al llarg de dotze anys permeten descobrir des d’una altra òptica l’evolució de la professió.

    15 de febrer

    La premsa a les aules.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya comença una nova edició –la quarta? de les xerrades del programa “Premsa als instituts”. L’objectiu d'aquestes xerrades no és únicament que els estudiants de secundària es decantin per la carrera de periodista sinó també formar futurs lectors de premsa. El degà del Col·legi, Josep Maria Martí, remarca que es vol “promoure i impulsar entre els més joves el consum i l’atenció envers els mitjans de comunicació”.

    Paul Hansen, premi World Press Photo.

    El fotògraf suec Paul Hansen obté el premi World Press Photo 2012 per la imatge d’una família de Gaza que enterrava a dos germans de dos i tres anys morts durant un atac aeri que va destruir casa seva. Enguany, s’han presentat a aquest prestigiós certamen de fotoperiodisme un total de103.000 fotografies, de 5.666 fotògrafs de 124 països. Hansen treballa pel diari suec Dagens Nyheter.

    16 de febrer

    Visita col·legial a l’exposició “Mòmies”.

    Un grup de col·legiats visiten l’exposició “Mòmies. El secret de la vida eterna”al CaixaForum de Lleida. Durant la visita guiada, els assistents coneixen els complexos rituals relacionats amb la mort i l’altra vida a l’Antic Egipte.

    18 de febrer

    Multa a emissores pirates.

    La direcció general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha multat en ferm deu emissores pirates de ràdio i televisió, presumptament detectades al llarg de dos anys,durant els quals podrien haver estat emetent sense llicència, segons informa el diari ARA. Entre les emissores multades, hi ha ràdios musicals com Amb2 FM, que té llicència per emetre a Terrassa, però que hauria ocupat una de les freqüències que va deixar lliure iCat a l’octubre. La 95.2fm i Loca Fun Ràdio també han estat sancionades. L’emissora catòlica Ràdio Maria, creada a Polònia, negocia la compra de tres freqüències a la cadena SER per “sortir de la il·legalitat”.

    Rosa Badia, premi Ciutat de Barcelona.

    La periodista Rosa Badia, directora del programa Tot és comèdia, de la SER-Catalunya, rep el premi Ciutat de Barcelona 2012 de mitjans de comunicació. En els pròxims dies, Badia rebrà també el premi Salvador Escamilla, que reconeix el millor programa de la radiodifusió catalana.

    20 de febrer

    Bones pràctiques sobre Salut a Lleida.

    El president de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, Josep Lluís Cadena, i la presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Lleida, Rosa Pérez, presenten a la Universitat de Lleida el decàleg La Salut als mitjans de comunicació. Manual de Bones Pràctiques, elaborat per ambdós col·legis professionals i que vol promoure el treball conjunt dels dos col·lectius per difondre les notícies relacionades amb la salut.

    21 de febrer

    Lliurament dels premis Zapping.

    Televisió de Catalunya i TVE encapçalen la llista de guardons de la divuitena edició dels premis Zapping, que atorga Teleespectadors Associats de Catalunya (TAC). Els principals premis recauen en 8 Al dia (8TV), Polònia (TV3) i Isabel (TVE). El premi especial TAC és per a BTV per la cobertura de l’incendi del Parc del Foix i Sense ficció (TV3) obté el premi del Grup d’Anàlisi de Programes. També s’ha premiat Concha Velasco com a millor actriu per Gran Hotel d’Antena 3 i millor actor Marc Cartes pel programa Kubala, Moreno i Manchón (TV3).

    23 de febrer

    Premis de l’APEI.

    L’Associació Professional Espanyola d’Informadors de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet (APEI-PRTVI) lliura els seus premis en un acte que té lloc a Caldes de Malavella. Alberto Pozas, director de la revista Interviú, obté el Micròfon dels Informadors en la categoria de premsa. En la mateixa categoria, també són guardonats Bieito Rubido director d’ ABC i Eduardo Martín de Pozuelo, periodista d’investigació de La Vanguardia. En ràdio, són premiats Carlos Rodríguez Braun per la seva col·laboració Herrera en la Onda d’Onda Cero; Juan Pablo Colmenarejo, director de La Linterna de la COPE, i el metge Jesús Sánchez Martos, col·laborador d’El díamenospensado a RNE. En la categoria d’Internet, ha estat reconeguda el web corporatiu d'El Corte Inglés.

    24 de febrer

    Mor el fotògraf Olivier Voisin.

    El Ministeri d’Exteriors francès confirma la mort del fotògraf Olivier Voisin, ferit per l’explosió d’un obús a Síria. Voisin, de trenta-vuit anys, col·laborava en nombrosos mitjans francesos i internacionals, com ara Le Monde, Libération, The Guardian o Elle. El reporter era un apassionat de la seva feina i en arribar a Síria s’havia definit com a “enganxat a aquesta càmera que desperta grans sensacions, sobretot la de voler viure”. Reporters sense Fronteres (RSF) anuncia que amb el decés de Voisin ja en són vint-i-tres, els periodistes morts a Síria, des de març de 2011, data de l’inici del conflicte.

    25 de febrer

    Conferència de Carles Pellicer, alcalde de Reus.

    La demarcació de Tarragona organitza a la Sala d’actes del Centre de Lectures la conferència “Reus, una ciutat que suma, una ciutat amb futur” de l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, en el marc de les conferències locals que organitza aquesta demarcació col·legial Durant la seva xerrada Pellicer reflexiona sobre el present i el futur de la ciutat. També assegura que té en compte la possibilitat de tancar l’exercici de 2013 amb una reducció de la despesa corrent de 31,5 milions d’euros respecte a l’inici del mandat. Les principals prioritats del seu govern municipal, assegura, són l’atenció a les persones i una borsa d’habitatge assequible.

    Ascens de la cònjuge de Somoano a RNE.

    El president RTVE, Leopoldo González Echenique justifica, durant una resposta parlamentària, el perquè del recent ascens de l'esposa de Julio Somoano, actual director d’Informatius de TVE, com a coordinadora en un departament tècnic de l’emissora pública. Echenique assegura que a la Corporació els nomenaments sempre segueixen una sèrie de criteris de professionalitat. La treballadora en qüestió ostenta la categoria de tècnic superior de so i forma part de la plantilla de Radio Nacional d'Espanya des de l'any 2002.

    27 de febrer

    El periodisme en temps de canvi.

    Una taula rodona amb el títol “El periodisme en temps de canvi”obre la Setmana dels Premis Carles Rahola, en què se celebraran una sèrie d’actes organitzats per la Diputació de Girona i la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes. Participen a la taula rodona els periodistes i escriptors Martí Anglada i Rafel Nadal, i està moderada per Jordi Grau, director adjunt d’ El Punt-Avui. Els premis, que arriben a la quarta edició, es lliuraran l’11 de març.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari