• Dia a Dia (Juny 2013)

  4 octubre, 2013

  1 de juny

  Nova plaça Huertas Claveria al Poble Nou.

  L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias inaugura al barri de Sant Martí -entre els carrers Bilbao, Pallars i Marià Aguiló- la plaça Josep Maria Huertas Claveria. L’acte d’inauguració de la nova plaça, abans coneguda com Can Felipe, reuneix familiars i amics del periodista, així com la vídua, Araceli Aiguaviva.

  Gala dels Premis de Comunicació.

  El Teatre Metropol de Tarragona acull la gala dels Premis Anuals de Comunicació, organitzats pel Sindicat de Periodistes de Catalunya i el programa La República Checa i la revista +Actual. La gala té caràcter solidari. La recaptació és íntegrament per a la Fundació Bonanit. S’atorguen un total de vuit premis en un acte que presenta el periodista Manel Fuentes.

  4 de juny

  Gemma Nierga rep el Quim Regàs.

  La periodista Gemma Nierga rep al Parlament de Catalunya el premi de periodisme Quim Regàs pel programa Hoy por hoy de la cadena SER. El premi va ser creat per amics del desaparegut periodista amb l’objectiu de preservar-ne la memòria”. Nierga va recordar que el periodisme “està en un moment canviant i incontrolable”i va instar els polítics a “oblidar diferències” i a recordar que una majoria electoral absoluta “no és un xec en blanc”.

  6 de juny

  Fotoperiodistes gironins a Salt.

  La Mostra de Fotoperiodistes Girona 2012, que consta d’una cinquantena de fotografies realitzades per professionals gironins, arriba a la biblioteca pública Iu Bohigas de Salt, on es pot veure fins al 30 de juny. L’exposició ha estat organitzada pel Col·lectiu de Fotoperiodistes, la Diputació, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Salt.

  10 de juny

  El Punt-Avui i L’Econòmic , premiats.

  La patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya (Pimec) atorga el guardó al millor treball periodístic en temes econòmics al El Punt-Avui i al setmanari L’Econòmic, que s’encarta el dissabte amb El Punt-Avui. L’acte té lloc al Palau de Congressos de Catalunya amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, que lliura el premi al director d’ El Punt-Avui, Xevi Xirgo, i al de L’ Econòmic, Ramon Roca..

  11 de juny

  Els redactors de Wikidiari, subvencionats.

  Els redactors de Wikidiari.info més implicats en el projecte rebran mensualment una part de les subvencions que la Fundació Ferrer Eguizábal destina cada any al Col·legi de Periodistes. Les beques seran per a aquells que s’hagin distingit en la contribució i dedicació a Wikidiari i per la qualitat dels treballs. Wikidiari.info és un web de notícies escrit per periodistes col·legiats que rep més de cinc mil visites úniques mensuals. La plataforma compta amb una dotzena de col·laboradors i vol ser un aparador dels treballs periodístics dels col·legiats. Està impulsat per Xavier Mas de Xaxàs, tresorer de la Junta de Govern, i dirigit per Oleguer Sarsanedas. Cada mes es destinaran tres beques als redactors més implicats en el projecte, amb les remuneracions de 500€, 250€ i 100€. Les primeres beques són per a Ana Vallina, José Luis Gómez Galarzo i Francisco Javier Rodríguez.

  Grècia tanca la televisió i ràdio públiques.

  El Govern grec ordena el tancament fulminant, de la televisió pública que deixa al carrer 2.656 treballadors. La mesura té efecte amb immediatesa, sis hores després de donar-se l’ordre. La supressió de la radiotelevisió grega converteix el país en l’únic de la Unió Europea sense televisió pública. A l’anunci del tancament ha precedit un decret llei que permet acomiadar els empleats de la cadena.

  Pere Buhigas reflexiona sobre la televisió pública.

  El cap d’informatius -fins a mitjan de juliol- de RTVE a Catalunya, Pere Buhigas, va ser l’amfitrió d’un col·loqui al Col·legi de Periodistes sobre televisió que portava per títol “Nous reptes de la televisió pública en un espai audiovisual en transformació”. Buhigas, llicenciat en Periodisme i enginyer tècnic en telecomunicacions, forma part de la plantilla de TVE a Catalunya des de 1979. El 2007 va ser nomenat cap d’Informatius de TVE a Catalunya i des del novembre també de RNE-Catalunya. L’acte va coincidir amb l’anunci del govern grec de suprimir la ràdio, televisió pública grega. Buhigas va parlar de l’estat de l’actual plantilla de TVE a nivell estatal, conformada per uns 6.000 treballadors, dels quals 1.500 corresponen a l’àrea d’informatius, així com d’aspectes de la programació, de les audiències i dels reptes de futur. L’acte va ser moderat pel periodista Juan Pablo Torrents-Faura.

  El Grup Barnils aprova un nou pla estratègic.

  El Grup de Periodistes Ramon Barnils aprova en assemblea un nou pla estratègic per als pròxims cinc anys. L’objectiu és “fer créixer l’entitat, millorar-ne la incidència pública, ampliar-ne les línies de treball i la representació al territori”. El pla busca divulgar la manera d’entendre el periodisme i fer-la pública a través de Mèdia.cat. També cercarà el mecenatge d’universitats i altres agents per elaborar una quarta edició de l’ Anuari dels silencis mediàtics.

  12 de juny

  ERO a TV3 i Catalunya Ràdio.

  El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) acorda iniciar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectarà un màxim de 312 treballadors de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. També proposa una rebaixa salarial d’un 7,5% per a la plantilla formada per uns 2.100 treballadors a TVC i uns 430 a Catalunya Ràdio. La direcció de la CCMA explica en un comunicat que amb la proposta d’una nova dimensió de personal i reducció salarial “es prioritzen les vies que fan possible preservar el major nombre de llocs de treball i assegurar l’estabilitat pressupostària de la corporació”. Els comitès d’empresa dels dos mitjans reaccionen a les mesures demanant la dimissió del president de la CCMA, Brauli Duart, i del director de TV3, Eugeni Sallent. Els treballadors consideren que la direcció de la CCMA ha estat “fingint una negociació de conveni, mentre que sempre ha tingut l’objectiu de desmantellar la televisió i la ràdio públiques catalanes i aprimar-ne les plantilles”.

  Espriu i els mitjans de comunicació.

  Periodistes de ràdio, televisió i premsa que un dia van entrevistar Salvador Espriu expliquen les respectives experiències amb el poeta en un acte a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona. Participen en l’acte Antoni Batista, Joaquim Maria Puyal, Montse Minobis i Llúcia Oliva, entre altres. El nebot d’Espriu, Sebastià Bonet, explica que com a escriptor el seu oncle mantenia “una certa imatge i una modèstia exagerada”.

  Aproven la reciprocitat de TV3 i Canal 9.

  Les Corts Valencianes aproven, amb només els vots del partit popular, el conveni de reciprocitat de les emissions de la Ràdiotelevisió Valenciana (RTVV) acordat pels governs valencià i català en els respectius territoris. Els grups de l’oposició lamenten els condicionants de l’acord pel que fa al veto del terme País Valencià i Llengua catalana. Acció Cultural del País Valencià reclama al president, Alberto Fabra, que fixi una data per aplicar “efectivament la reciprocitat de les emissions”.

  13 de juny

  Fotos dels Rahola, a Girona.

  La demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes inaugura l’exposició “Disset mirades a dotze mesos”, que reuneix un centenar llarg d’imatges presentades a la quarta edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. L’acte està organitzat pel Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona. La inauguració va a càrrec del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i del president de la demarcació de Girona del Col·legi, Narcís Genís.

  17 de juny

  La justícia grega ordena reobrir la televisió pública.

  El Consell d’Estat, tribunal suprem administratiu de Grècia, decreta el restabliment “immediat” del senyal d’emissió de la radiotelevisió pública grega (ERT) tancada l’11 de juny fins que se n’estableixi una de nova. El comitè d’empresa de l’ERT sol·licita una mesura cautelar que suspengui el tancament fins a la decisió final del recurs presentat pels treballadors contra la desaparició de la cadena pública. El primer ministre, Andoni Samaras, proposa en una reunió amb els socis de govern una “reobertura parcial”amb un equip reduït per “salvar la crisi.”

  18 de juny

  Zarzalejos, premi de l’APM.

  El periodista, José Antonio Zarzalejos, rep el premi Rodríguez Santamaría de periodisme de l’Associació de la Premsa de Madrid. (APM) en un acte que té lloc a la seu del govern regional madrileny. Durant l’entrega es destaca l’alt nivell professional de qui va ser director d’ ABC, així com la seva independència de criteri i el seu compromís ètic. L’APC entrega també els premis Víctor de la Serna a José Yoldi d’ El País i el premi Javier Bueno a Carlos Alsina, director del programa La brújula d’Onda Cero.

  19 de juny

  Nou debat de Periodisme Solidari.

  La comissió de Periodisme Solidari del Col·legi celebra un debat sobre la situació actual i les perspectives de futur dels refugiats amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades, que té lloc el 20 de juny a nivell internacional. En l’acte participen Antoni Lluch Rovira, exdirector de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats (ACSAR) i autor del llibre Babel. 25 anys de refugiats a Catalunya. L’acte està moderat per Regina Mercedes Fuenzalida, periodista, exrefugiada xilena i membre del Grup de Treball de Periodisme Solidari. Durant el transcurs de l’acte, es presenta el vídeo Ser refugiat a Barcelona a càrrec de Joan Reventós, director del Comitè Català de l’ACNUR, en què parlen tres refugiats a Catalunya.

  20 de juny

  Solidaritat del Col·legi amb la televisió grega.

  Se celebra a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes un acte de solidaritat amb la televisió pública grega (ERT), tancada de manera sobtada pel govern d’Andoni Samaras. Hi participen els periodistes experts en informació internacional, Xavier Mas de Xaxàs, de La Vanguardia; Silvia Heras, de TV3, i Marc Vidal, de l’ Ara. Intervé en el debat des de Madrid, a través d’Internet Dora Makri, corresponsal a Espanya de la televisió pública grega.

  Premi Petxines de la Informació.

  La demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes celebra al Cafè Metropol el lliurament dels guardons de la tradicional festa de les Petxines de la Informació a empreses, institucions o persones pel treball als mitjans. La Petxina Oberta és per a aquells que hagin facilitat el treball als periodistes, i la Petxina Tancada, per a la font informativa que ha dificultat més la tasca dels periodistes. D’altra banda, la Petxina Daurada s’atorga al Periodista de l’Any que més ha treballat en favor de la professió. En aquesta XXI edició, la Petxina Oberta és per al Casal Amic i, ex aequo, per a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), mentre que la Tancada recau en BCNWorld. El Col·legi ha decidit concedir la Petxina Daurada a tots els periodistes que “cada dia intenten fer una feina digna i honesta en aquests moments de crisi”.

  Catalunya Ràdio compleix 30 anys.

  El 20 de juny de 1983, naixia Catalunya Ràdio. Amb aquest motiu, l’emissora ofereix una programació especial que rememora 30 moments destacables recollits en esdeveniments que han marcat la història de l’emissora des dels primers moments. El primer so va ser el d’unes campanades creades per Lluís Llach, mentre que la primera veu que es va escoltar a mitjanit fou la d’un jove de 17 anys, Miquel Calçada. Posteriorment, el 10 de maig de 1987 va néixer Catalunya Música i el setembre de 1992 es posava en marxa Catalunya Informació.

  23 de juny

  Barcelona acollirà el congrés periodístic mundial.

  La capital catalana serà durant dos anys consecutius la seu del congrés mundial de la Global Editors Networks (GEN), que aplega directors de diaris i alts càrrecs del sector de la premsa. Així ho ha anunciat l’organització durant la clausura del simposi celebrat a París. L’objectiu de la GEN és investigar i compartir les noves tendències que “afavoreixin la innovació en el periodisme de qualitat”.

  25 de juny

  Masterclass amb Carles Capdevila.

  El director de l’ Ara, Carles Capdevila, ofereix una masterclass al Col·legi de Periodistes amb l’objectiu de mirar al futur i parlar sobre com crear i cocrear nous mitjans socials i comunitats digitals. “Estem en uns anys molt emocionants per al periodisme, però a la vegada molt difícils. Ens trobem només al principi de la seva transformació”, assegura. Capdevila recorda l’inici de la creació de l’ Ara, que ja està a punt d’arribar als mil números. Davant de nombrosos col·legiats, apunta que ens trobem en una “incomoditat horrorosa, perquè estem vivint un moment històric que presagia l’extinció del paper” i recorda, que “les grans marques i capçaleres han sortit en moments de crisi”.

  26 de juny

  Vaga a TV3.

  La plantilla de TV3 fa vaga. La protesta és secundada també per Catalunya Ràdio per participar en una manifestació contra l’ERO que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals presenta avui als treballadors. Prop de 400 treballadors de TV3 i Catalunya Radio es concentren davant la seu de Convergència Democràtica per protestar contra l’ERO, que afectarà 312 empleats de la CCMA. A la vaga, podria seguir una sèrie d’aturades de deu minuts que es repetiran cada dia el mes de juliol.

  27 de juny

  L’equador de la legislatura a Terres de l’Ebre.

  L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, pronuncia una conferència que és seguida d’un debat sobre el “Balanç de dos anys de mandat 2011-2013”. L’acte té lloc a la Cambra de Comerç i està organitzada per la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi i l’Ajuntament de Tortosa. Amb aquest acte, s’ofereix als tortosins la possibilitat de trobar-se amb els representants polítics per rebre explicacions de la gestió portada a terme i, alhora, poder debatre i fer preguntes sobre les diferents qüestions plantejades. Bel fa una exhaustiva exposició de les execucions i projectes duts a terme durant aquests dos anys de mandat.

  28 de juny

  La revista Vallesos i Josep Bayerri, premis de proximitat.

  El periodista tortosí Josep Bayerri i Raga rep a Igualada el Premi d’Honor de la Comunicació 2013 en la 32a edició dels Premis de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona. La resta de premiats han estat el reportatge “La Riuada del 1962”, publicat a Vallesos, el Consorci Localred pel web Mira TV com millor iniciativa en comunicació local. En l’apartat de televisió local és per Fem un musical d’El 9 TV i el de millor programa de ràdio local recau en Aula Dial de Ràdio Sant Vicenç dels Horts.

  Homenatge a Ramon Colom.

  El consell assessor de RTVE a Catalunya atorga el guardó d’Honor de la cinquena edició dels premis Miramar a la creativitat audiovisual al periodista Ramon Colom. El guardonat va ser director de TVE de 1990 a 1996, ha presentat diversos programes a TV3 i, actualment, és president de l’Associació de productors catalans Barcelona Audiovisual. Colom demana als estudiants que “siguin exigents i cerquin el que no hi ha als plans d’estudis”.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari