1 de maig
Periodistes de l’Ebre al primer de maig.
Una àmplia representació del col·lectiu de periodistes i comunicadors de les Terres de l’Ebre participa en la manifestació del primer de maig a Tortosa convocada pel sindicats majoritaris. Amb el suport del Col·legi de Periodistes,els comunicadors ebrencs participen a l’acte amb una pancarta amb el lema: “Sense periodisme no hi ha democràcia. SOS periodisme ebrenc”. En acabar la manifestació, periodistes de Catalunya Ràdio, de TV3 de www.aguaita.cat i de Canal 21 TV, juntament amb la presidenta de la Demarcació, Amparo Moreno, signen un manifest públic en defensa del periodisme a les Terres de l’Ebre. La professió ha perdut, i segueix perdent, un important nombre de llocs de treball a la zona.
2 de maig
El dret de la gent gran a una informació ètica.
El Col·legi de Periodistes acull la conferència sobre el dret de la gent gran a rebre una informació ètica. L’acte està organitzat pel Consell de la Informació de Catalunya (CIC) amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes. Obre l’acte Llúcia Oliva, presidenta del CIC, i Lluís Foix, periodista i escriptor. Assisteixen a la trobada Mario Cugat, president de l’Associació Gent Gran, i Dolors Gordo, secretària general de Benestar Social de la Generalitat. Oliva explica que el CIC està interessat a saber els presumptes greuges dels usuaris a fi i efecte que la gent gran tingui confiança en els periodistes professionals que contrasten la informació. D’altra banda, Foix insisteix en la necessitat de garantir l’ètica de la informació tant en les notícies informatives com en articles d’opinió o tertúlies.
3 de maig
Dia de la Llibertat de Premsa.
Reporters sense Fronteres presenta l’informe anual sobre llibertat de premsa. Segons aquesta entitat, en el darrers anys, 90 periodistes i 48 internautes han estat assassinats, a més de 300 periodistes i autors de blocs que han estat empresonats. A banda dels actes violents, la crisi afecta periodistes, i per això, amb motiu del Dia de la Llibertat de Premsa, l’Associació Mundial de Periòdics i Editors de Notícies ha fet una crida per defensar-la en països afectats per la violència contra els mitjans. En aquesta diada,també s’han lliurat els premis Llibertat d’Expressió de la Unió de Periodistes Valencians. Un està dedicat al comitè d’empresa de Radio Televisió Valenciana per “la defensa d’una ràdio i una televisió públiques en valencià i de qualitat”. Finalment, s’atorga el Premi Casa Amèrica de Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Sergio González Rodríguez, periodista i assagista, en reconeixement al seu treball de denúncia de la violència relacionada amb el narcotràfic a Mèxic.
Lliurament del Premi Josep Pernau.
El Saló de Plens de La Paeria (Lleida) acull el lliurament dels guardons de la setena edició del concurs Josep Pernau. Júlia Cecília, de l’Institut Josep Lladonosa, i Llibert Rexach, de l’Institut Samuel Gili i Gaya, són els guanyadors de les dues categories respectives amb les obres Literatura a 1,20 i En moments excepcionals corrupcions excepcionals. L’acte va estar presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el regidor d’Educació, Jesús Castillo; el representant dels centres d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerès, i la vídua de Josep Pernau, Carme Mas. En l’edició d’enguany es van presentar 244 treballs, 28 més que el 2012 i el doble que en la primera edició.
6 de maig
Noves delegacions de Catalunya Ràdio.
Catalunya Ràdio obre els nous centres territorials emplaçats als Pirineus, Catalunya Central i les Terres de l’Ebre. La mesura suposa la supressió d’una trentena de corresponsalies cobertes per col·laboradors. Segons la direcció, els nous centres es cobriran amb professionals que tindran dedicació plena. La nova organització ha provocat malestar entre els treballadors de l’emissora pública, segons va fer saber des dels primers moments el comitè d’empresa.
El Mundo acomiada cinc treballadors de la delegació de Catalunya.
El diari El Mundo anuncia l’acomiadament de cinc dels setze treballadors de la seu catalana. Quatre dels acomiadats són periodistes i el cinquè és administratiu. Aquesta decisió també implica la desaparició de les seccions de Cultura i Fotografia.
7 de maig
Conveni entre el Col·legi i l’ADPC.
El degà del Col·legi, Josep Maria Martí, i la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Carolina Barber, formalitzen un nou conveni per col·laborar en tot el que faci referència al tema de gènere. El conveni precisa que la delegada d’aquesta matèria del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Marga Solé, continuarà sent la persona encarregada d’estudiar i fer arribar al degà les propostes, suggeriments i projectes de l’Associació. Aquestes propostes seran elevades a la Junta del Col·legi i, si les aprova, es tiraran endavant. El conveni també inclou la cessió d’ús i en règim compartit amb altres associacions de periodistes d’un espai de les instal·lacions de la seu central del Col·legi.
Joan Carles Valero, nou càrrec a ABC i Vocento.
El periodista Joan Carles Valero és el nou responsable de relacions institucionals i externes del diari ABC i del Grup Vocento a Catalunya. Aquest periodista, amb més de 35 anys d’experiència i professor de Periodisme a la Univeristat Abat Oliba-CEU, així com en el Màster d’aquesta universitat i de la Ramon Llull, ha format part de la plantilla d’ABC des de la creació de l’edició catalana del diari, vint-i-cinc anys enrere. Anteriorment, havia estat redactor d’ El Periódico de Catalunya, El Noticiero Universal i corresponsal de l’Agència EFE i l’ Hoja del Lunes. Als anys setanta, havia estat fundador i el primer director de Ràdio L’Hospitalet i fundador del setmanari El Llobregat. Valero compaginarà les relacions institucionals amb la coordinació editorial dels suplements i amb les seves col·laboracions en el suplement Empresa i amb les anàlisis que publica setmanalment l’edició catalana del diari.
Premi Vila de Gràcia per Graciamon.
L'ajuntament de Barcelona ha concedit el premi Vila de Gràcia, en comunicació, a la TV per Internet Graciamon.cat, un canal de televisió local recolzat per la Universitat Autònoma de Barcelona i dirigit per Manuel López, professor emèrit i periodista. Aquest guardó valora la tasca realitzada per Graciamon al districte de Gràcia i a Barcelona, i reconeix la feina feta i el desenvolupament i aplicació de les tecnologies modernes al servei de la ciutadania. Graciamon és una entitat sense ànim de lucre sostinguda per voluntaris que també acull estudiants i llicenciats joves de la UAB. Graciamon.cat va ser creada tres anys enrere com a experiència pilot i en aquest temps ja ha produït 2.200 vídeos, alguns dels quals han servit a la justícia per determinar culpabilitats com en el cas de la jove Ester Quintana, que va resultar ferida, possiblement per una pilota de goma llançada pels mossos d'Esquadra durant una manifestació.
8 de maig
Seminari de comunicació institucional en l’esport.
El Col·legi de Periodistes i l’Associació de Comunicació Política (ACOP) organitzen el seminari “Gabinets i comunicació institucional en l’esport”, en què participa el periodista de TVE i vocal de la Junta de Govern del Col·legi, Pere Ferreres, Gerard Gui, cap de Gabinet de Presidència del FC Barcelona, Yuri Morejon, soci director de Comunicar es Ganar (assessors de comunicació per a esportistes d’elit) i Marc Casanovas, cap de Premsa i Relacions externes del DiR. A l’acte s’analitzen casos concrets de la gestió d’un gabinet en un club com el Barça, els aspectes que més es poden treballar a nivell d’assessorament de comunicació estratègica i els reptes que ha d’afrontar la comunicació institucional en l’àmbit esportiu.
9 de maig
Reconeixement de Ràdio Associació a Josep Maria Martí.
El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, rep un reconeixement a la trajectòria professional durant la tretzena edició dels premis de Ràdio Associació de Catalunya,que van tenir lloc a l’auditori de l’ONCE de Barcelona. Martí,va ser director de la SER a Tarragona i de Ràdio Barcelona i la Cadena SER-Catalunya entre 1989 i el 2002. Professor titular de Comunicació Audiovisual de la UAB i secretari general dels Premis Ondas de Ràdio i Televisió, ha participat en investigacions sobre comunicació social i ha escrit, entre altres, els llibres De la idea a la antena (2000) La radio: de la telegrafía sin hilos a los satélites (1985), Nuevos formatos de radio en USA (1995) i La ràdio a Catalunya (1996). També es van distingir altres professionals, com Josep Cuní, pel programa 8 al dia i a Sergi Cutillas per la tasca tècnica a Catalunya Ràdio.
Digitalizació d’ Annals de Periodisme Català.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consorci de Biblioteques Universitàries signen un conveni per incorporar la que va ser revista del col·legi, Annals de Periodisme Català,al seus arxius. La revista va ser editada pel Col·legi de Periodistes entre 1984 i 1998. Anteriorment, entre 1933 i 1936 havia estat editada per l’Associació de Periodistes de Barcelona. Actualment, s’està digitalitzant el contingut d’aquesta revista. A partir d’ara, Annals de Periodisme Català es podrà consultar al dipòsit digital cooperatiu Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) ( www.cbuc.cat), que vetlla per difondre articles de revistes científiques, culturals i erudites catalanes. El conveni forma part del Pla Estratègic 2012-2014 del Centre de Documentació Montserrat Roig, que té com a objectiu preservar i difondre la memòria de l’associacionisme català mitjançant la digitalització.
11 de maig
L’ACN, a Maternitat.
L’Agència Catalana de Notícies (ACN) deixa la seu a Barcelona i es trasllada a les dependències de la Xarxa a la Maternitat de Barcelona. El trasllat no és tan sols una mesura d’estalvi, sinó que s’intueix una probable fusió entre l’ACN i La Xarxa (procedent de la fusió de COMRàdio, la Xarxa de Televisions Locals i La Malla), propietat en un 90% de la Diputació. L’ACN és una agència de la Generalitat participada en un 30% per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
12 de maig
Festa reivindicativa de TV3 al Moll de la Fusta.
Els treballadors de TV3 celebren una festa reivindicativa al Moll de la Fusta de Barcelona per agrair la confiança que els dispensen els ciutadans i alertar del perill que assetja el futur dels mitjans públics. L’acte compta amb la música de Lax‘n Busto, Mishima i Gossos, entre altres. També hi ha activitats lúdiques i intervencions de diversos professionals que apareixen a la cadena. L’acte, titulat “Tinc ganes de veure’t”, està organitzat per uns 500 treballadors de la cadena. Vint mil persones gaudeixen de la festa.
14 de maig
A la memòria de Francesc Candel.
El Col·legi de Periodistes acull el Memorial Francesc Candel amb el lliurament de les distincions atorgades enguany. L’acte està presidit per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. Els presents a la taula destaquen com Candel, sense ser català ni periodista, va integrar-se a Catalunya i com, amb els escrits, va explicar i defensar els nouvinguts. En honor al seu treball, el Col·legi serà d’ara en endavant la seu de la Fundació Candel. Els guardonats de 2012 a qui es lliuren els premis són la Fundació Lluís Carulla per la seva funció sociocultural, la Cooperativa COOP 57 de serveis financers, ètics i solidaris, a més del periodista Joan Carles Peris.
Premi Madrid a Rafael Jorba.
Rafael Jorba, periodista de La Vanguardia, rep el XII Premio Diario Madrid de Periodisme en un acte a la capital espanyola, a la seu de la Fundació Diario Madrid. Jorba (Igualada, 1956) és assagista, excorresponsal, analista internacional, membre de l’equip d’edició del diari i autor d’assaigs com Catalanisme o nacionalisme o La mirada del otro, manifiesto por la alteridad. El periodista Lluís Foix és l’encarregat de presentar el guardonat, amb el què ha treballat al diari del grup Godó. Durant l’acte, el també periodista Miguel Ángel Aguilar recorda que el Diario Madrid va haver de tancar l’any 1971 degut a la “falta d’entusiasme en l’elogi a Franco”.
15 de maig
Neix Catalunyaplural.cat.
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull la presentació del nou diari digital Catalunyaplural.cat impulsat per la Fundació Periodisme Plural i que s’integra dins Eldiario.es. La presentació és a càrrec del periodista i exdegà del Col·legi de Periodistes Josep Carles Rius, que assumeix la direcció del nou mitjà. L’acompanyen, entre altres, Ignacio Escolar, director d’ El diario.es; el politòleg Joan Subirats i el periodista Antonio Baños, tots ells membres del Patronat de la Fundació, que defensa “el periodisme independent i els valors progressistes”. El Patronat està integrat per 47 persones i es renovarà cada dos anys i vol ser “un pont per regenerar la democràcia a Catalunya i altres pobles d’Espanya”.
16 de maig
Trobada amb el degà a Lleida.
Té lloc a la demarcació de Lleida una trobada amb el degà Josep Maria Martí. Explica als assistents el contingut de l’informe Nínxols d’ocupació per a periodistes, acordat entre el Col·legi de Periodistes i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i elaborat per la facultat de Comunicació Blanquerna sota la direcció del professor Lluís Micó. El document planteja possibilitats de feina per a periodistes en els difícils moments actuals.
Maruja Torres deixa El País.
La periodista i escriptora Maruja Torres deixarà de col·laborar amb El País en haver-la fet fora de la secció d’Opinió del diari, segons ella mateixa explica al compte de Twitter. Torres (Barcelona, 1943) va ingressar a El País el 1982 procedent de les revistes Garbo i Fotogramas.
18 de maig
La premsa comarcal resisteix.
Olot acull la presentació del Llibre blanc de la premsa comarcal durant la setena convenció de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC). L’informe assenyala que tot i que la premsa de proximitat “ha empitjorat una mica en relació amb l’any passat amb la desaparició de quatre capçaleres impreses”, la caiguda és inferior a la que ha registrat en el conjunt del sector. El llibre blanc assenyala que, actualment, hi ha a Catalunya 119 publicacions d’àmbit local i comarcal que venen 160.000 exemplars diaris. Amb aquestes dades, els assistents a la trobada reivindiquen el periodisme de proximitat. D’altra banda, Olot atorga el VII Premi d’Investigació Universitària al terrassenc Joan Francesc Fondevila per l’ús de la tecnologia als diaris de l’ACPC. Fondevila és director del departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Abat Oliva-CEU i director del Centre d’Estudis sobre el Cable (Cecable).
20 de maig
Dues mil transmissions d’en Puyal.
Joaquim Maria Puyal i el seu equip celebren les dues mil transmissions del futbol en català, que es van complir el 16 de febrer. L’acte s’ha fet coincidir amb la celebració del títol de Lliga del Barça en una festa a l’antiga fàbrica Estrella Damm, on han concorregut diferents equips de professionals que han acompanyat el conegut periodista en les diferents etapes de la transmissió des de l’any 1976.
21 de maig
Taula rodona sobre la qualitat periodística.
El Col·legi de Periodistes celebra una taula rodona durant la presentació del llibre La calidad periodística. Teorías, investigaciones y sugerencias profesionales, una obra col·lectiva encapçalada pel periodista i catedràtic de Periodisme de la Universitat de València, Josep Lluís Gómez Mompart. En l’acte participen Josep Maria Martí, degà del Col·legi; Joan Manuel Tresserras, professor de Comunicació de la uab i exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació; Mònica Terribas, periodista i consellera delegada de l’ Ara; Milagros Pérez Oliva, periodista d’ El País; Enric Marín, coautor del llibre i professor de Comunicació de la UAB, i Lluís Gómez Mompart, impulsor de l’obra. Els assistents destaquen el moment de transformació de la professió, reivindiquen el periodisme des de la política,així com la importància dels mitjans de comunicació públics.
23 de maig
Conveni del Col·legi amb la UAB.
El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, i el degà de la facultat de Ciències de la Comunicació, Josep Maria Català Domènech, signen un conveni de col·laboració en el qual acorden que el Col·legi de Periodistes farà difusió entre els col·legiats dels programes d’estudis de Periodisme i Comunicació audiovisual de la facultat,mentre que aquesta difondrà els cursos de formació continuada que ofereix el Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi. També es farà difusió del programa d’actes, conferències, premis i altres comunicacions que la facultat determini que poden ser d’interès per als alumnes. A més, el Col·legi autoritzarà la participació d’alumnes de quart curs en actes i serveis col·legials, com ara la borsa de treball, el Centre de documentació o l’assistència a conferències, exposicions i presentacions.
La Barcelona de Huertas Claveria.
Es presenta al Col·legi de Periodistes el llibre Josep Maria Huertas Claveria i els barris de Barcelona. Antologia de reportatges escrits per Josep M. Huertas Claveria entre 1964 i 1975 a l’entorn dels barris de la ciutat. L’obra, editada per Quaderns de Carrer, és una iniciativa de l’Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) i de la revista Carrer per rememorar el periodista i cronista de Barcelona. Huertas va morir el 2007, quan era degà del Col·legi de Periodistes.
L’ ARA Balears, arriba a les Illes.
Arriba als quioscs de les Illes i a Internet el diari Ara Balears, l’única publicació en català existent a les Illes. Es tracta de la iniciativa d’un grup de periodistes i empresaris mallorquins que han rebut el suport de les empreses editores de l’ Ara i del diari Balears, al qual substituirà. El nou rotatiu es defineix com “un mitjà de comunicació modern, independent, rigorós i de qualitat”. La periodista Catalina Serra en serà a partit d’ara la directora.
25 de maig
Neix el Col·legi de Periodistes d’Andalusia.
Es constitueix el Col·legi Professional de Periodistes d’Andalusia en el transcurs d’una assemblea celebrada a Antequera. L’única llista a la Junta de Govern està encapçalada per Antonio Manfredi. S’aproven els estatuts i l’informe de la comissió gestora provisional. El Col·legi d’Andalusia neix amb l’objectiu de defensar l’ètica professional i la formació per a nous models del periodisme.
27 de maig
En memòria de José Couso.
El Col·legi de Periodistes acull una taula rodona en memòria de José Couso, el càmera mort deu anys enrere durant la guerra a l’Iraq. La trobada és moderada per la periodista Rosa Maria Calaf i compta amb la participació de Javier Couso, germà de José Couso; Marc Marginedas, enviat especial a zones de conflicte d’ El Periódico de Catalunya, i Jaume Saura, coautor del llibre El conflicto de Iraq y el Derecho Internacional: El caso Couso. Deu anys després de la mort de Couso, estan processats per l’Audiència Nacional els tres militars que ordenaren, autoritzaren i dispararen el tret, així com dos dels seus superiors, que va acabar la vida del càmera.
28 de maig
Nova cooperativa per al mercat de treball.
Es presenta a la seu del Col·legi de Periodistes el projecte “Se BuscanPeriodistas-CA” amb vista a impulsar el mercat de treball, dignificar la professió i donar suport a les noves iniciatives. El degà, Josep Maria Martí, presenta la nova cooperativa, sense ànim de lucre i nascuda el 2012 a Andalusia, que vol tenir projecció a tot l’Estat. La plataforma va ser creada de la mà del periodista José Bejarano i d’un grup de professionals del sector i vol servir, entre altres coses, com a paraigua perquè els socis facturin els treballs com a autònoms a empreses i a institucions. D’aquesta manera, els socis poden cotitzar a la Seguretat Social pel temps real de treball, en lloc de tot el mes, així com tenir l’opció d’escollir el tipus de tributació de l’IRPF en lloc de fer-ho a un 21%.
29 de maig
Informe de la Mesa sectorial.
Es presenta al Centre de Cultura Contemporània (CCCB) el document Propostes d’actuació davant la crisi del sector de comunicació,elaborat per la Mesa sectorial dels mitjans de comunicació de Catalunya. La Mesa sectorial compta amb la participació de més d’una quarantena d’entitats. Una de les moltes propostes per frenar la crisi del sector és reconèixer la comunicació com un sector estratègic per al país.
La CCMA inicia la fusió de TVC i Catalunya Ràdio.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aprova el començament del procés de fusió de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio amb l’objectiu de crear una societat anònima sota una única estructura. A l’entorn del projecte, sobrevola l’ombra de possibles retallades salarials i de plantilla sobre les quals la CCMA no es defineix. Dins dels procés de reestructuració i tancament de les delegacions de TV3 es produeix l’ocupació de la seu de la Generalitat a Perpinyà a càrrec d’una delegació de la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes.
30 de maig
David Gardner, premi Ernest Udina.
L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) lliura el VIII premi Ernest Udina a la trajectòria europeista a David Gardner, periodista i editor de la secció d’Internacional del diari Financial Times. L’acte ha tingut lloc a la seu de les institucions europees de Barcelona. El col·lectiu Emma ha estat guardonat amb la Menció Honorífica.
Nova demarcació a la Catalunya Central.
L’Assemblea General Extraordinària del Col·legi de Periodistes aprova per majoria la creació d’una demarcació territorial a la Catalunya Central. Aquesta nova demarcació estarà integrada per les comarques del Bages, Anoia, Osona, Berguedà, Solsonès i la Cerdanya. Per tirar endavant amb aquest canvi de representació territorial ha calgut modificar dos aspectes dels Estatuts, concretament els que feien referència al nombre de demarcacions, que ara es veurà ampliada de cinc a sis, i la incorporació del nom de la nova demarcació. A l’Assemblea també s’expliquen les actuacions i la feina feta durant el 2012 i s’aproven per unanimitat tant la memòria de l’exercici com el compte de resultats i l’aprovació del pressupost del 2013.
31 de maig
Lliurament dels Pica d’Estats a Lleida.
La Diputació de Lleida acull el lliurament dels Premis Internacionals Pica d’Estats. En els diferents apartats, reben premi el diari comarcal Som Garrigues, la revista De viajes i el suplement Idees Teletodo per la sèrie de reportatges publicats a El Periódico de Catalunya. En televisió, i a títol pòstum, el guardó s’atorga a Toni Nadal per Espai terra de TV3. En Premsa internacional, es premia el reportatge Skiing the Spanish Pyrenees, publicat al New York Times Travel. En ràdio, es distingeix l’emissora EMUN/COMRàdio per la sèrie de reportatges al programa Toquem el dos. El guardó en l’àmbit de reportatge fotogràfic és per a la revista Descobrir Catalunya.
TV3 tanca la corresponsalia de Perpinyà.
El periodista Pere Codonyan corresponsal de TV3 a Perpinyà des de 1994 posa punt final a la seva col·laboració al tancar-se la corresponsalia de la cadena catalana a la Catalunya del Nord. Representants d’entitats culturals, cíviques, socials i esportives de la Catalunya del Nord en representació de la societat civil havien instat, sense èxit, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, al Parlament i al Govern de la Generalitat a renunciar al tancament de la delegació de TV3 a Perpinyà. Brauli Duart, president de la CCMA, diu que “confia tornar a obrir la corresponsalia de Perpinyà amb personal propi de la casa”.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari