• Dia a Dia (Març 2013)

    25 juliol, 2013

    4 de març

    Joana Bonet, directora de Prisa Revistes.

    La periodista Joana Bonet ha estat nomenada directora gerent de Prisa Revistes. Periodista i llicenciada en Filologia per la Universitat de Barcelona, Bonet ha exercit el periodisme en els principals mitjans de premsa, ràdio i televisió. Ha dirigit les revistes Woman i Marie-Claire. Entres els projectes de Bonet, hi figuren els de renovar continguts, potenciar la creativitat i estendre les marques de les esmentades revistes.

    5 de març

    Ana Pastor, Premi Blanquerna.

    La periodista Ana Pastor recull el premi que cada any atorga la Facultat de Comunicació Blanquerna al millor comunicador. El jurat ha valorat “el seu caràcter crític i sempre independent de les forces governamentals”. Els votants han tingut en compte l’entrevista que la periodista va fer al president iranià Mahmud Ahmadinejad quan treballava a TVE. Pastor va demanar a professors i alumnes que no es rendeixin a pressions superiors. Acusada alguna vegada de “parcialitat”, declara que la seva “ideologia és el seu fill”. Pastor dedica el premi a Fran Llorente, que va confiar en ella per presentar el programa Los desayunos de TVE. Va ser apartada del programa l’agost de 2012.

    Periodisme a La Setmana dels Rahola.

    Un acte a la Casa de Cultura de Girona serveix per debatre sobre el periodisme en les noves generacions. Hi participen periodistes veterans i joves professionals com Ramon Rovira, Lluís Falgàs i Jordi Bosch, entre altres. Modera l’acte el degà del Col·legi de periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí. Aquesta trobada forma part de les activitats prèvies al pròxim lliurament dels premis de comunicació local Carles Rahola.

    7 de març

    Blanquerna guardona John Carlin.

    La Comunitat universitària de la Facultat de Comunicació Blanquerna atorga el premi Extraordinari del 2012 al periodista i escriptor John Carlin. Ha estat distingit per fer un“periodisme esportiu, analític i objectiu, allunyat de sentimentalisme”.

    Fontcuberta, premi Hasselblad.

    El fotògraf Joan Fontcuberta guanya el Premi Internacional de Fotografia Hasselblad dotat amb un milió de corones sueques (uns 110.000 euros) El guardó està considerat un dels més importants del món en el seu àmbit. S’ha distingit per ser un dels principals investigadors de mitjà fotogràfic durant més de trenta anys de treball.

    Alternativas Económicas , nova publicació.

    La nova revista mensual Alternativas Económicas es presenta en un acte a les Cotxeres de Sants de Barcelona. L’equip editorial de la publicació està dirigit per Andreu Missé i surt amb l’objectiu d’explicar les coses de l’economia de manera que “la gent les entengui”. Missé ha estat cap d’Economia, subdirector i delegat a Brussel·les d’ El País. L’acompanyen en la direcció Pere Rusiñol, exredactor en cap d’ El País i que va ser adjunt a la direcció de Público, Ariadna Trillas, exdirectora adjunta de l’ ARA, i Mariana Vilnitzky, periodista especialitzada en economia social i exredactora del Grup La Nación de Buenos Aires. La nova publicació està estructurada en una cooperativa, inspirada en la publicació francesa Alternatives Economiques, que té trenta-tres anys d’història.

    8 de març

    Mostra fotogràfica d’Alex Salcedo i Martí Albesa.

    La Casa de Cultura de Girona acull l’exposició “Testimoni fotogràfic. Un reportatge del present gironí” amb obres d’Àlex Salcedo i Martí Albesa. La mostra està emmarcada en la Setmana dels Rahola, organitzada per l’Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia (ERAM) i compta amb el suport tant de la Diputació de Girona com de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. L'exposició recull l’essencial de dos projectes del màster de Fotografia de l’ERAM i la Fundació UdG. S’hi exposen deu fotografies de cadascun dels fotògrafs, testimonis visuals de les actuals comarques gironines.

    11 de març

    Entrega dels premis Carles Rahola.

    Es lliuren els Premis de Comunicació Local Carles Rahola a l’Auditori de la Devesa de Girona. El programa sobre els incendis de l’Empordà de Ràdio Girona-Cadena SER rep el premi Miquel Diumé. El millor treball divulgatiu de televisió recau en el documental “Ivie Okundaye, una dona de carretera”, de Mark Faro i Anna Teixidor. L’entrevista “Cara a cara amb l’assassí en sèrie de Tura Soler”, publicada a El Punt-Avui s’imposa com a millor treball en premsa. La millor iniciativa de comunicació institucional ha estat per a la revista Engega i per l’aplicació Girona In, la ciutat a la butxaca de l’Ajuntament de Girona. El bloc “Els Bastards” s’imposa com la millor informació digital. El millor projecte sobre comunicació és per a Marc Faro, Miquel Àngel Navajas i Anna Teixidor pel treball Tom Sharpe, un escriptor a la Costa Brava. El guardó a la millor fotografia és per a Joan Castro.

    12 de març

    Premis Mila d’Igualtat.

    Té lloc l’acte d’entrega de la sisena edició dels Premis Mila per la Igualtat convocats per la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes i La Paeria. Els guardons en qüestió han estat per al reportatge “La guerra en femení”, de Neus Martí, i per al suplement dominical Lectura del Segre. En l’apartat de fotoperiodisme, s’han premiat les imatges de Mikel Aristregi. D’altra banda, la Xarxa de Televisions Locals i el bloc “Frontera D” recullen el premi en les categories d’audiovisual i mitjans digitals.

    Certificats de Bon Periodista al taller “El Cigne Rostit”.

    La demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes acull l’acte de lliurament de certificats de “bon periodista” als estudiants del taller de Ràdio 2 “El Cigne Rostit”. Aquest taller és una producció dels usuaris de la Residència Can Font–Fundació Astres, un servei residencial de suport a persones amb diversitat funcional. A través de l’ús de les noves tecnologies, els nois i noies que realitzen “El Cigne Rostit” milloren l’autonomia de les persones internes i la integració en la societat, a més d’incrementar les habilitats comunicatives i socials, i reduir les conductes problemàtiques.

    13 de març

    Homs anuncia una segona tanda de reformes a la CCMA.

    El Govern de la Generalitat plantejarà una segona fase de reforma de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que regeix la televisió i ràdio públiques. La nova reforma consistiria que tant TV3 com Catalunya Ràdio deixin de relacionar-se amb el Govern i passin a la dependència del Parlament, en paraules del conseller de Presidència, Francesc Homs.

    Zeta presenta un ERO per a la rotativa.

    El grup Zeta presenta un ERO per a l’extinció de l’activitat de Gràficas de Prensa Diaria, la planta d’impressió d’ El Periódico i l’ Sport a causa del cost “inassolible” dels 102 treballadors. La plantilla anuncia quatre dies de vaga.

    17 de març

    Mor l’històric director de Le Monde.

    El que fou director de Le Monde entre 1985 i 1991, André Fontaine, mor a París a noranta-un anys. Fill d’un comerciant de la capital francesa, va estudiar Lletres i Dret, i va acabar especialitzant-se en Història Contemporània i Política Internacional. A Le Monde fou redactor en cap d’Internacional, redactor en cap de Tancament, editorialista i director. Va ser un periodista respectat i estimat per la influent Societat de Redactors de Le Monde, que té dret de veto per rebutjar directors.

    18 de març

    La Vanguardia , Premi Nacional de Recerca.

    Els Premis Nacionals de Recerca 2012 atorguen el guardó de comunicació científica a La Vanguardia per la llarga tradició en matèria de divulgació científica. En un acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya el president Artur Mas lliura el guardó al director de La Vanguardia, José Antich.

    19 de març

    El Col·legi renova la col·laboració amb el Parlament Europeu.

    El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, i la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Maria Teresa Calvo, han renovat el conveni de col·laboració per fomentar el coneixement de la legislació europea entre els periodistes. Durant l’any 2012, fins a vint-i-cinc col·legiats es van beneficiar d’aquest acord, assistint a seminaris a Brussel·les i Estrasburg. Durant aquest nou conveni es preveu realitzar fins a una dotzena de seminaris més.

    Nous responsables de corresponsalies.

    TV3 anuncia que els periodistes de la cadena Anna Figuera i Víctor Sorribes seran respectivament els nous corresponsals dels Pirineus i de les Terres de l’Ebre. La cadena va obrir recentment una convocatòria interna per trobar voluntaris interessats en la tasca. Pel que fa als operadors d’imatge, Saül Grau estarà al costat d’Anna Figuera a la Seu d’Urgell i Martí Mestres acompanyarà Víctor Sorribes a Tortosa. El tancament de les corresponsalies ha causat disgust al territori i entre els treballadors.

    Creu Europea a Víctor Amela.

    El periodista de La Vanguardia Víctor Amela és premiat amb la Creu Europea d’Or de l’Agrupació Espanyola de Foment Europeu (AEFE) per la “trajectòria a favor dels valors universals i els drets humans”. L’AEFE és una organització no governamental que defensa “la unitat i els valors d’Europa persona a persona”.

    20 de març

    Retallada d’un 17% a TV3 i Catalunya Ràdio.

    El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació (CCMA), responsable de la gestió de TV3 i Catalunya Ràdio, aprova un avantprojecte de pressupostos que suposa la retallada d’un 17% respecte a l’any passat. Des de l’arribada de la crisi, és el tercer ajust consecutiu que ha passat de 348,2 milions d’euros a 295,6. Per al 2013, la CCMA aprova un pressupost de 295,9 milions d’euros i tem la reducció de la publicitat en un 10%.

    25 de març

    El Col·legi proposa una nova Demarcació.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya anuncia que vol impulsar la creació d’una nova demarcació a la Catalunya Central. Aquesta demarcació englobaria les comarques del Bages, l’Osona, l’Anoia, el Berguedà i el Solsonès, i aproparia els serveis col·legials als membres d’aquest territori que ja formen part del Col·legi, especialment els del Centre de Formació i Desenvolupament. La Junta de Govern acorda sotmetre-ho a la propera Assemblea General.

    Raquel Sans serà corresponsal a Washington.

    A partir de 2014, la periodista Raquel Sant serà la nova corresponsal de TV3 a Washington en substitució d’Antoni Bassas,que tanca aquesta etapa al juny. Mentre es produeix el canvi, Sans ha tornat a aparèixer el mes d’abril al TN Vespre després d’una baixa per maternitat.

    26 de març

    Premis APPEC de revistes.

    L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) lliura els premis sectorials que han distingit les revistes Sàpiens, L’Esguard i Bonart. L’APPEC reconeix la trajectòria professional del periodista Manuel Cuyàs (Mataró, 1952) vinculat des de fa vint-i-cinc anys a El Punt. Cuyàs va ser director de l’edició del Maresme d’ El Punt de 1995 a 2001, director adjunt de l’edició de Barcelona d’ El Punt des del llançament i, posteriorment, director adjunt d’ El Punt-Avui. És tertulià en programes de ràdio i televisió, a més d’autor de diversos llibres sobre Mataró.

    31 març

    El Col·legi, premi Dani Montesinos.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya rep a Palamós el premi Dani Montesinos en reconeixement a tots els periodistes que han cobert MIC (Mediterranean International Cup) des de la primera edició del torneig de futbol base. Recull el premi el vicepresident de la demarcació de Girona, Jordi Grau, que el dedica als periodistes Jordi Danés, Josep Soldado i Francesc Sánchez-Carcassés per ser els professionals amb més veterania en el seguiment del torneig. En el moment d’entregar el guardó, el director del MIC, Juanjo Rovira, destaca la funció dels mitjans de comunicació i com han estat de decisius per al creixement del torneig any rere any. D’altra banda, el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Narcís Genís, lliura durant la inauguració del torneig la Mosca de Sant Narcís, guardó que el mateix Col·legi ha atorgat al MIC per la gran projecció de les comarques de Girona.


    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari