• Dia a dia (Febrer 2014)

    27 octubre, 2014

    2 de febrer

    Nova etapa a La Mañana .

    El diari degà de Lleida, La Mañana, enceta una nova etapa amb la nova empresa editora Holder Solutions SL que s’estrena en l’àmbit del grup amb un nou equip directiu del diari. Josep Ramon Ribé és el nou director del rotatiu, mentre que Ignasi Calvo n'és el nou gerent.

    3 de febrer

    La plantilla de TV3 torna a la vaga.

    Des de les 12 del migdia fins a les 2 de la matinada, els treballadors de TV3 tornen a fer vaga en disconformitat per la rebaixa dels salaris. La reunió del 31 de gener, data en què finalitzava l’actual conveni col·lectiu de Televisió de Catalunya, va acabar sense acord, atès que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals es manté en la idea de plantejar rebaixes salarials.

    La Vanguardia presenta el nou equip directiu.

    Primera reunió de treball del nou equip de direcció del diari que presideix Màrius Carol. Els directors adjunts són María Dolores García, Miquel Molina, Àlex Rodríguez i Enric Juliana, mentre que els nous subdirectors són Isabel García Pagan, Llàtzer Moix, Manel Pérez i José Alberola. Albert Gimeno, Enric Sierra i David González són redactors en cap adjunts a la direcció.

    4 de febrer

    Manresa, seu dels periodistes a la Catalunya Central.

    Els periodistes de la Catalunya Central decideixen que la futura seu de la Demarcació de la Catalunya Central sigui a Manresa. Aquesta s’ubicarà en els despatxos de l’edifici de l’antiga Caixa Manresa a la Plana de l’Om. L’elecció de la futura seu s’ha fet per votació dels periodistes per correu electrònic en les darreres setmanes. La creació de la Demarcació de la Catalunya Central es va aprovar a final de l’any passat.

    Cinquena edició de “La premsa a les escoles”.

    El projecte “La premsa a les escoles”, que impulsa el Col·legi de Periodistes amb el suport de l’Obra Social de La Caixa arriba a la cinquena edició. Adreçat a alumnes de secundària de centres de Catalunya, s’impartiran 50 tallers en 50 instituts i s’ensenyarà els estudiants a fomentar l’esperit crític a partir de conèixer l’actualitat a través dels mitjans de comunicació. El projecte ha comptat amb la participació de més de 8.000 alumnes d’ençà que va començar. En aquesta edició, s’impartirà a 25 centres de Barcelona, 11 de Tarragona, 8 de Girona i 6 de Lleida.

    Treballadors de TV3 retenen la direcció als despatxos.

    La mobilització dels treballadors de TV3 per l’anunci de la rebaixa del sous a la cadena augmenta la tensió a la CCMA. Uns dos-cents treballadors es concentren a Sant Joan Despí davant la sala on estava reunit el seu president, Brauli Duart, amb els directius de les emissores de la Generalitat i els bloquegen la sortida. La mobilització acaba a mitjanit, quan Duart accepta reunir-se amb membres del comitè d’empresa.

    5 de febrer

    Dimiteix el consell professional de TV3.

    El Consell Professional de TV3 dimiteix en bloc per la cobertura informativa que els telenotícies del dia anterior va fer del conflicte entre els treballadors i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), quan els directius de la cadena van estar dotze hores tancats en un despatx mentre un centenar de treballadors s’hi concentraven a fora. Els membres del Consell Professional que vetllen pel compliment de la redacció denuncien en un comunitat l’“opacitat informativa imposada per la direcció de la cadena a l’hora d’informar del conflicte que es va viure a les instal·lacions de Sant Joan Despí”. Es critica que el Telenotícies i el 3/24 només oferissin “informació dictada per la direcció que no responia a criteris professionals”.

    6 de febrer

    Digitalització de l’ Hoja del Lune s.

    Fruit de l’acord entre el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Ministeri de Cultura, s’han digitalitzat les 75.000 pàgines del Full del Dilluns, conegut des de 1940 com l’ Hoja del Lunes, el diari que oferia en poques pàgines el primer dia de la setmana perquè la resta de diaris feien festa el diumenge. Fins ara, només es podien trobar en paper els antics exemplars del desaparegut Full al Centre de Documentació del Col·legi i a l’Arxiu Històric de la Ciutat (Casa l’Ardiaca). Quan finalment va desaparèixer el descans dominical el El Full va deixar de tenir sentit i al final va acabar tancant.

    Informe de Reporters sense Fronteres.

    Un total de 75 professionals van ser assassinats, 37 periodistes locals van morir en l’exercici de funcions, 177 empresonats i 2.160 van rebre amenaces o van ser agredits per informar, al llarg de l’any passat, segons les dades de l’informe anual de Reporters sense Fronteres presentat avui. Per a RsF, Síria representa “l’escalada de l’horror” sota el règim de Baishar-al-Assad i la presència de grups armats islamistes d’Al-Qaida. Juntament amb Síria, Somàlia, el Pakistan i Mali són també els pitjors llocs per treballar com a professional de la informació.

    13 de febrer

    Nova Acadèmia de la ràdio.

    Es presenta l’Acadèmia Catalana d’Arts i Ciències de la Ràdio en una gala a l’Auditori CaixaForum de Barcelona. L’Acadèmia atorga guardons a professionals que treballen en el mitjà radiofònic. Ràdio Barcelona, la primera emissora que es va escoltar a l’Estat, rep un premi especial pels noranta anys. L’Acadèmia distingeix amb una sèrie de guardons periodistes i programes radiofònics catalans. El matí de Catalunya Ràdio obté el premi al millor programa de la ràdio pública, mentre que La competència de RAC1 el de millor espai de ràdio privada i Silvia Cóppulo és nomenada radiofonista de l’any, entre altres guardons. L’Acadèmia també ha instituït el Premi Joan Armengol en el Dia Mundial de la Ràdio. Armengol (Igualada, 1934) va treballar en mitjans com Ràdio Barcelona, RNE, TVE i El Correo Catalán.

    17 de febrer

    Candidatura a Lleida.

    El director de l’agència de comunicació Missatges, Rafa Gimena, presenta la candidatura “Avenir Periodístic” a les eleccions col·legials per dirigir la Demarcació de Lleida. Amb Gimena hi ha el director de Ràdio Nacional d’Espanya a la demarcació, Jesús Riverola, el director de La Mañana, Josep Ramon Ribé, Àngels Antón de la Diputació de Lleida, i les periodistes Mònica Mombiela (Lleida TV) i Eva Pelegrí (TV3). L’actual president de la demarcació, Josep Lluís Cadena, ja ha manifestat la intenció de no continuar.

    19 de febrer

    Guanyadors del Premi Josep Pernau.

    El Premi Josep Pernau de Periodisme, instituït per la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, lliura els guardons de la vuitena edició. Els guanyadors en les tres categories són Emma Echauz, Gerard Terès i Gisela Segalà. Es van presentar al concurs 290 estudiants de 18 centres.

    Batet presenta el Valls del futur.

    En el marc del cicle de conferències organitzades cada any per la demarcació de Tarragona, l’alcalde de Valls, Albert Batet, parla del present i del futur de la ciutat durant quasi una hora a la sala d’actes de la Casa de la Cultura de Valls. Batet presenta els reptes de futur de la ciutat amb una inversió de sis milions d’euros.

    20 de febrer

    Periodisme en positiu als Carles Rahola.

    El Palau de Congressos de Girona acull el lliurament dels V Premis Carles Rahola de Comunicació Local, instituïts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. XaropClown, publicada per Antoni Resclosa al Diari de Girona, rep el premi a la Millor Fotografia. El premi al Millor Treball Informatiu en premsa és per a Bàrbara Julbe pels reportatges “Quan l’edat és un plus” ( La Vanguardia), el premi al Millor Treball Informatiu en televisió ha estat per al reportatge “La Fageda, una empresa social que funciona”, dirigida per Miquel Peralta (La2) i la Millor Informació Digital és per a la revista en línia Proscenium dirigida per Dani Chicano. La Millor Iniciativa de Comunicació Institucional ha estat per a la revista L’Arjau, de L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, i el millor projecte de Comunicació ha estat per a la revista Girones, la ciutat i la seva gent, de l’editorial Gavarres. El premi Miquel Diumé ha recaigut en Ràdio Olot per la cobertura del judici de La Caritat.

    21 de febrer

    Lleida recorda Escarré.

    La Demarcació de Lleida ret un acte d’homenatge a l’abat de Montserrat, Aureli Maria Escarré tot recordant-ne les declaracions al diari francès Le Monde, el 1963, en defensa de la justícia i la llibertat en una Espanya aleshores en mans de la dictadura franquista. L’homenatge, que se celebra a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Lleidatans compta amb la presència del director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté; Teresa Carreras, comissària dels actes en memòria de l’Abat Escarré; Laia Masana, membre de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, i Josep Luís Cadena, president de la demarcació del Col·legi a Lleida.

    26 de febrer

    Antonio Caño, nou director d’ El País .

    El Consell d’Administració d’ El País aprova per unanimitat el nomenament d’Antonio Caño com a nou director del diari en substitució de Javier Moreno. La setmana passada, Juan Luís Cebrián va proposar el relleu en la direcció del diari que podria ser ocupada per Antonio Caño. Tal com assenyala l’Estatut de la Redacció, el nomenament de Caño va ser sotmès a votació consultiva i aprovada per la redacció abans del trasllat al Consell. Caño, de 56 anys, és natural de Martos (Jaén). Llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, està casat i té tres fills. Ha treballat en mitjans diversos. Era, fins avui, delegat d’ El País a la corresponsalia de Washington. N’ocuparà la direcció, el 4 de maig de 2014, coincidint amb el 38è aniversari del diari.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari