• Dia a dia (Març 2014)

    27 octubre, 2014

    2 de març

    Marc Marginedas, alliberat.

    El periodista d’El Periódico de Catalunya Marc Marginedas, segrestat durant sis mesos a Síria, arriba al voltant de les set de la tarda en un avió de la Força Aèria Espanyola a l’aeroport del Prat de Barcelona, després de ser alliberat. Marginedas va ser segrestat per militants jihadistes, el 4 de setembre, en un control de carretera als voltants de la ciutat de Hama, a l’oest de Síria.

    4 de març

    Mazcuñán, president de la nova Demarcació col·legial.

    El periodista Gonçal Mazcuñán i Boix és el primer president de la nova Demarcació del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central fundada recentment. Manresà de naixement, Gonçal Mazcuñán va ser un dels fundadors de Regió 7 i director d’aquest diari durant tres dècades. Actualment és president del seu consell editorial.

    Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes.

    La periodista Neus Bonet és la nova degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya després que tan sols es presentés una sola candidatura a les eleccions al deganat. Editora i presentadora de l’informatiu de migdia de Catalunya Ràdio, ha estat cap de Programes i conductora del magazín matinal d’aquesta emissora. Succeeix en el deganat Josep Maria Martí, amb qui era vicedegana. Un cop validada per la Junta electoral, ha estat proclamada guanyadora de manera automàtica.

    Silvia Tejedor, presidenta de Terres de l’Ebre.

    La periodista de la cadena SER-Ebre Silvia Tejedor és la nova presidenta de la Demarcació de les Terres de l’Ebre. Tejedor, que encapçalava l’única llista que s’ha presentat a les eleccions, substitueix Amparo Moreno.

    Jorba, Franganillo i Panadero, premis Salvador de Madariaga.

    Els periodistes Rafael Jorba, Carlos Franganillo i Rafael Panadero són guardonats en la XX edició del Premi de Periodisme Europeu Salvador de Madariaga, que atorga l’Associació de Periodistes Europeus i l’Oficina a Espanya del Parlament Europeu. Jorba, periodista de La Vanguardia, ha estat premiat per l’anàlisi didàctica i profunda sobre les realitats polítiques i socials de caràcter internacional i, específicament de l’àmbit europeu. També Franganillo, corresponsal de TVE a Moscou, ha guanyat en la categoria de Televisió per “acomplir, des del terreny, el doble objectiu d’entendre què passa i explicarho”. Finalment, Panadero, cap d’Internacional de la Cadena SER, ha guanyat en la categoria de Ràdio “per l’enfocament europeista i per convertir la informació en una cobertura quotidiana propera”. Els guardons es lliuraran el 21 de març a Múrcia.

    7 de març

    Guanyadors del Mila de Periodisme.

    La regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, Maria Rosa Ball, i el president de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Lluís Cadena, fan públic el veredicte de les obres guardonades en la setena edició del Premi Mila de Periodisme per la Igualtat de Gènere. En la categoria de Premsa, obté el premi el reportatge “Competir en igualtat”, publicat al diari La Mañana. En l’apartat audiovisual, s’atorguen dues distincions, una per a Teresa Macià i Josep Carnicé pel reportatge “Els joves i la influència en la cultura audiovisual sexista”, de TV3, i “La coeducació com a eina per a la igualtat”, d’Amaia Rodrigo, emès a Lleida TV. En l’edició d’enguany, el premi de fotoperiodisme ha quedat desert, així com la categoria de Mitjans digitals perquè les obres presentades no reunien els criteris requerits.

    9 de març

    Joan Tudela, premi Recull.

    El treball “Eugeni S. Reig, l’amic de les paraules”, del periodista Joan Tudela, guanya un dels premis Recull de Blanes en la categoria de Retrat literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril. El retrat que Tudela, col·laborador habitual de la revista, fa de l’editor d’aquest diari digital s’estructura com si fos un diccionari. Això encaixa amb el fet que Eugeni S. Reig és lexicòleg. Les entrades del text premiat són: alcoià, aspecte, autoritat, blaverisme, lèxic, migjorn, mirada, Reig, València. Amb les definicions d’aquestes nou paraules, el periodista ha elaborat un retrat literari complet d’Eugeni S. Reig. Tudela és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva trajectòria professional se centra en el periodisme, la literatura, la llengua i la formació. Publica en diversos diaris i revistes. Ha guanyat els premis Francesc Layret, Ciutat de Barcelona i Gaziel, entre altres. A l’edició d’enguany dels premis Recull, s’hi han presentat 225 obres. Entre els premis atorgats hi ha el Salvador Reynaldos de Periodisme, que ha estat per al gironí Víctor Gay pel treball “Joaquim Ruyra i Carles Rahola vides... morts paral·leles”.

    11 de març

    Sara Sans, presidenta de la Demarcació de Tarragona.

    La periodista Sara Sans tornarà a ser presidenta de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. La nova Junta de Tarragona es completa amb Ivet Batet, vicepresidenta, Raquel Sans (tresorera), Marc Càmara (secretari), Esteve Giralt (vocal) i Núria Valls (vocal).

    Preacord a Catalunya Ràdio.

    La plantilla de Catalunya Ràdio accepta la proposta de l’empresa que consisteix en la rebaixa temporal del sou a canvi d’igualar els salaris amb els de TV3 a tres anys vista. La plantilla ha donat un ampli suport a la proposta amb un 87,8% dels vots favorables dels 404 treballadors que té l’emissora.

    Exposició “Colita, ¡porque sí!”.

    Fins al 13 de juliol, estarà oberta a La Pedrera de Barcelona l’exposició retrospectiva de la fotògrafa catalana Isabel Steva Hernández, coneguda com a Colita, que aplega imatges de la Barcelona dels 60; del sector de l’espectacle i retrats de personatges de la Gauche Divine. Conjuntament amb l’exposició, tenen lloc activitats paral·leles com ara diàlegs amb la fotògrafa i taules rodones entorn a la producció de Colita.

    13 de març

    Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona.

    El periodista Joan Ventura és el nou president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El president sortint, Narcís Genís, i els membres de l’anterior Junta han fet el traspàs de poders. L’actual junta està integrada per Laura Fanals, com a vicepresidenta; Silvia Planas, secretària; Jaume Serra, tresorer, i Xevi Masachs i Tània Tapia, vocals.

    14 de març

    La plantilla de TV3 refusa l’última oferta de la CCMA.

    Els treballadors de TV3 rebutgen en referèndum l’última proposta de retallada salarial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La proposta de l’empresa preveia la retallada d’un 4,33% en el sou base i un 5% per a l’antiguitat.

    17 de març

    Marginedas, premi Blanquerna.

    Marc Marginedas, recentment alliberat d’un segrest de sis mesos a Síria, rep el premi extraordinari Blanquerna de comunicació 2014 en reconeixement a la feina com a corresponsal en llocs de conflicte. El premi fa extensiu el reconeixement a tots els companys de professió en situacions de perill.

    18 de març

    Eliseo Oliveras, premi Ernest Udina.

    L’actual degà de la premsa espanyola entre els corresponsals de la Unió Europea, Eliseo Oliveras, que és corresponsal a Brussel·les d’ El Periódico, obté el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, que atorga anualment l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC). Oliveras (Figueres, 1958) ha estat premiat per ser un “referent de professionalitat, compromís, singularitat i esperit europeista per als periodistes europeus i els lectors”.

    20 de març

    Conferència d’Àngel Ros.

    Àngel Ros pronuncia la conferència anual organitzada per la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes. Ros reivindica una sèrie de projectes necessaris per garantir el futur de Lleida, com les connexions amb Tarragona, Vielha i el corredor mediterrani. D’altra banda, anuncia una tanda de projectes com les noves places que oferirà la Paeria perquè alumnes de la nova FP dual facin pràctiques de segon curs en departaments municipals. En l’àmbit cultural, anuncia la creació de dues unitats municipals per promoure l’economia social i les vocacions científiques. També anticipa la creació d’un pla d’internacionalització de caire cultural amb ajuts als creadors i indústries. La conferència és el primer acte oficial de la nova Junta de la Demarcació de Lleida encapçalada per Rafa Gimena, que ha conduït l’acte.

    Jornada “Noves narratives sobre innovació”.

    El Col·legi de Periodistes celebra la jornada “Noves narratives, repensant el periodisme multimèdia i multiplataforma” amb l’objectiu d’explorar diferents experiències periodístiques innovadores. Saül Gordillo, Víctor Pascual, Idoia Sota i Jordi Àvila expliquen iniciatives impulsades des d’una perspectiva dels mitjans tradicionals. La jornada busca reflexionar sobre noves maneres d’explicar històries periodístiques, com ara treballar en xarxa o la necessitat d’equips multidisciplinaris amb programadors i infografistes.

    21 de març

    Periodisme visual a les comarques gironines.

    La Casa de Cultura de Girona acull des d’avui l’exposició fotogràfica “La crònica dels canvis. El periodisme a les comarques gironines (1976-2014)”, organitzada per la Demarcació de Girona amb el suport de la Diputació. La mostra aplega imatges dels fets més destacats ocorreguts a les comarques gironines. A l’acte inaugural assisteix l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, i el president durant nou anys de la demarcació, Narcís Genís, que aprofita l’avinentesa per passar el relleu a Joan Ventura.

    Lliurament dels Premis Micro.

    La demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes lliura els Premis Micro. En aquesta vuitena edició, ha obtingut el Micro Obert la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, mentre que el Micro Tancat ha estat per al Gabinet de premsa de l’empresa escal-ugs, encarregada de desenvolupar el projecte Castor. Els responsables del Gabinet de premsa d’escal-ugs han refusat de recollir el guardó. El Micro Obert és un reconeixement a les persones i institucions que durant l’any han fet la feina més fàcil als professionals de la Demarcació, mentre que el Micro Tancat vol donar un toc d’atenció a persones o institucions que no han destacat per una política comunicativa, transparent i cordial. Durant l’acte Amparo Moreno, fins fa poc presidenta dels periodistes de Terres de l’Ebre, rep de la seva successora, Silvia Tejedor, una ceràmica de Micro Obert en reconeixement a la feina feta en els vuit anys que ha estat al capdavant de la Demarcació.

    Cóppulo, guardonada.

    La directora del programa El Suplement de Catalunya Ràdio, Silvia Cóppulo, rep el premi al mitjà de comunicació de fem.talent, una iniciativa de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya per la igualtat d’oportunitats home-dona. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, li entrega el guardó.

    24 de març

    El periodisme de 1714, al Col·legi.

    L’exposició “1714. Notícies i propaganda”, que s’inaugura al Col·legi de Periodistes se centra en la informació i opinió durant la Guerra de Successió a Catalunya. L’exposició està organitzada pel Col·legi amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. Presenten la mostra la degana del Col·legi, Neus Bonet; el periodista Toni Soler i els comissaris de l’exposició, el catedràtic de la Pompeu Fabra, Jaume Guillamet, i el periodista Daniel Venteo. A la mostra s’hi exposen còpies de diferents gravats així com textos de les gasetes, que eren els precedents dels diaris actuals. L’exposició esta oberta fins a l’11 de setembre.

    26 de març

    Els mitjans i la independència a la Fundació Bosch i Cardellach.

    S’inicia a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, amb la col·laboració dels Amics de la UAB, el cicle “La Universitat opina” amb el debat “Els mitjans de comunicació i la independència”. La Fundació Bosch i Cardellach és una institució d’estudis locals i comarcals que, al novembre, va escollir Joan Brunet i Mauri, periodista i exdegà del Col·legi de Periodistes, com a nou director.

    Assemblea General del Col·legi.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra l’Assemblea General Ordinària. L’ordre del dia consta de quatre punts; aprovar les actes de l’Assemblea General Ordinària i de les assemblees generals extraordinàries anteriors, l’examen i aprovació de la memòria anual, l’examen i aprovació del balanç i del compte de resultats i, finalment, la presentació i aprovació del pressupost de l’exercici 2014. Tots els punts de l’odre del dia resulten aprovats.

    30 de març

    Espinosa i Garcia Vilanova, alliberats.

    Els periodistes Javier Espinosa i el fotògraf català Ricard Garcia Vilanova, que estaven segrestats a Síria arriben en un avió militar a la base aèria de Torrejón de Ardoz després d’haver estat alliberats. El dia anterior, Espinosa havia trucat al diari des de Turquia per anunciar el seu alliberament. Havien estat segrestats, el 16 de setembre, quan volien sortir de Síria, després d’haver cobert durant dues setmanes el conflicte bèl·lic entre partidaris i contraris del president Bashar al-Assad.

    L’ Heraldo de Madrid torna als quioscs.

    El diari Heraldo de Madrid, el mitjà de referència de la II República, torna avui als quioscs quan es compleixen setanta-cinc anys de la confiscació per un grup de falangistes. Estava dirigit pel periodista Manel Fondevila i editat per una societat d’empresaris, els germans Busquets. Apareix en una edició única, commemorativa, amb una tirada de 100.000 exemplars.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari