• Dia a dia (Juliol 2014)

    27 octubre, 2014

    1 de juliol

    La Generalitat aprova l’impost audiovisual.

    El Govern de la Generalitat porta al Parlament i aprova el projecte de llei per a la creació d’un impost per cada línia contractada ja sigui a través d’ADSL o mòbil. Aquest impost practicable als operadors de comunicacions electròniques s’aplicarà al foment del sector audiovisual. El nou tribut gravarà amb 0,25 euros al mes cada línia d’Internet contractada a Catalunya pel qual el Departament de Cultura del Govern podria recaptar uns 20,5 milions d’euros anuals. El projecte ha tirat endavant malgrat l’oposició de les operadores i del Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya.

    2 de juliol

    Girona exposa les millors fotos del Carles Rahola.

    La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes inaugura l’exposició “Quinze mirades a dotze mesos” formada per unes 80 fotografies seleccionades entre 147 imatges que l’any passat es van presentar al concurs de comunicació local. Les fotografies recullen moments especials com el foc al Baix Empordà dels fotògrafs Joan Castro i Pere Duran o imatges de caire festiu o històric, entre aquestes la celebració de la Via Catalana, l’Onze de Setembre o la festa que es va viure al Celler de Can Roca quan va ser escollit el millor restaurant del món. La mostra es podrà visitar fins a l’octubre.

    3 de juliol

    El Col·legi reclama un mitjans forts.

    El vicedegà del Col·legi de Periodistes, Marc Vidal, compareix davant la Comissió Parlamentària d’Afers Institucionals en relació amb els projectes de llei de modificació en matèria audiovisual. Entre altres aspectes,Vidal recorda que ara és més important que mai “enfortir el periodisme”. Assenyala també el rebuig del Col·legi al sistema de blocs electorals (“una anomalia europea”) i destaca la tasca duta a terme per la Mesa Sectorial dels Mitjans de Comunicació, una iniciativa inèdita que aplega govern, organitzacions professionals, universitats, sindicats, patronals i altres àmbits implicats en el sector de la comunicació amb l’objectiu de sumar esforços davant la crisi.

    8 de juliol

    Dones Periodistes mostra les poques alcaldesses existents.

    L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) presenta a la seu del Col·legi de Periodistes els resultats de l’estudi Dones i homes en els governs locals catalans, elaborat per l’ADPC i que fa referència als 35 anys d’ajuntaments democràtics. L’estudi, realitzat per Marta Corcoy, Carolina Barber, Tomàs Ezpeleta i Xesco Montañez, situa Catalunya com una de les comunitats autònomes amb menys representació femenina als consistoris. El document palesa que dels 947 municipis catalans, només 151 estan governats per dones avui dia, xifra que suposa un 15,9% del total.

    11 de juliol

    Brauli Duart liderarà la FORTA.

    El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, substitueix el director de CanalSur, Joaquín Durán, al capdavant de la FORTA, la federació que agrupa les emissores autonòmiques de ràdio i televisió.

    13 de juliol

    Lleida aborda el referèndum escocès.

    El periodista de TVC, Esteve Soler, especialitzat en periodisme internacional, va explicar durant un dinar-tertúlia organitzat per la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, les vicissituds d’escriure un llibre per encàrrec ( Escòcia, joc de miralls) sobre el procés independentista escocès. Soler va viatjar fins a Escòcia per parlar amb la gent del carrer i evitar, així, paral·lelismes massa simples amb Catalunya, fruit de la distància i de la poca informació. Entre les reflexions sobre el procés sobiranista d’Escòcia i Catalunya, Soler va afirmar que mentre al nostre país es vota de manera passional, a Escòcia ho fan més reflexivament, ja que “el procés està més madurat”.

    15 de juliol

    TV3 obrirà el setembre una seu a Manresa.

    A principi de setembre, TV3 inaugurarà una nova seu a Manresa per cobrir les informacions de la Catalunya Central. Estaran al capdavant de la delegació els manresans Núria Bacardit (redactora) i Ferran Prat (operador d’imatge). Ambdós periodistes han desenvolupat majoritàriament la carrera professional a Televisió de Catalunya. Bacardit està vinculada als informatius de la cadena i Prat al programa 30 minuts.

    Tres nous consellers del CAC.

    Salvador Alsius, Yvonne Griley i Eva Parera prenen possessió com a consellers del Consell Audiovisual de Catalunya després de ser escollits pel Parlament de Catalunya. Alsius i Parera cobreixen les vacants que deixen Josep Pont i Elisenda Malaret, que han complert els sis anys de mandat. Per la seva part, Griley substitueix Esteve Orriols, que s’ha jubilat.

    Aprovat el projecte de llei sobre col·legis professionals.

    El Consell Executiu ha aprovat el projecte de llei que modifica els requisits d’accés i els terminis dels diferents col·legis professionals de l’àmbit de la comunicació. Aquest canvi legislatiu comporta que els professionals sense titulació universitària, però amb anys d’experiència, es podran col·legiar al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya, al Col·legi de Publicitàries i Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya i al Col·legi Professional de Disseny Gràfic de Catalunya. El Govern recorda que quan es van crear aquests col·legis es va establir un període transitori per a la incorporació dels professionals sense titulació universitària específica, però amb experiència laboral. Amb aquest projecte de llei es busca ampliar el termini d’incorporació al món de la comunicació, entre aquests el dels fotoperiodistes.

    16 de juliol

    Godó atorga el premi Gaziel.

    El periodista de La Vanguardia Xavi Ayen rep de mans de Javier Godó, compte de Godó, el premi Gaziel pel llibre Aquellos años del boom, en què descriu l’interès que va despertar la literatura llatinoamericana a Catalunya i la presència a Barcelona dels escriptors com Vargas Llosa, els editors Carlos Barral i l’agent Carme Balcells, entre altres. El premi Gaziel està instituït conjuntament per la Fundació Comte de Barcelona i el grup editorial RBA. El guardonat, Xavi Ayen, (Barcelona, 1969), ha tractat en un llibre de mil pàgines el descobriment de nous valors literaris procedents de l’altra banda de l’Atlàntic i la rebuda favorable dels lectors catalans.

    18 de juliol

    Llibres per a les vacances.

    El Centre de Documentació del Col·legi aplega novetats editorials recentment arribades i recorda que es poden demanar fins a cinc documents del servei de préstec i gaudir-ne durant 21 dies. La demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes disposa també de novetats editorials a l’abast dels col·legiats.

    22 de juliol

    Zarzalejos premiat pels periodistes europeus.

    El periodista José Antonio Zarzalejos ha estat enguany el guanyador del premi Francisco Cerecedo, que atorga cada any l’Associació de Periodistes Europeus pel “valor implícit i referent de serenitat diàleg i convivència” en els articles i col·laboracions periodístiques. Zarzalejos va dirigir els diaris El Correo i ABC. Actualment col·labora a La Vanguardia i a la cadena SER.

    24 de juliol

    El Col·legi obté la llicència CEDRO per als drets de propietat.

    El Col·legi de Periodistes signa un acord amb CEDRO que permet fer la reproducció, mitjançant fotocòpia, de fragments de llibres i publicacions periòdiques d’acord amb el que estableix la vigent Llei de Propietat Intel·lectual. L’objectiu és facilitar la cobertura legal necessària als usuaris perquè puguin reproduir legalment publicacions protegides pels drets d’autor, alhora que els autors i editors són compensats.

    30 de juliol

    Nova ràdio municipal de Barcelona.

    Barcelona FM serà la futura ràdio municipal de la ciutat després de l’aprovació de l’Ajuntament. L’emissora començarà a funcionar el setembre. La creació d’aquesta ràdio s’integrarà a la societat municipal que gestiona la televisió local de Barcelona.


    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari