3 de juny
Lluís Foix, premi Quim Regàs.
El periodista Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, 1943) rep al Parlament el Premi Quim Regàs de Periodisme. El jurat ha guardonat una trajectòria dilatada en què hi destaquen els vuit anys que va ser corresponsal de La Vanguardia a Londres i tres anys a Washington. Ha estat director, director adjunt i subdirector de La Vanguardia.
Pedro J. Ramírez presenta llibre a Lleida.
Pedro J. Ramírez, exdirector d’ El Mundo, presenta als periodistes lleidatans el llibre La desventura de la libertad, José María Calatrava i La caída del régimen constitucional español en 1823. En el transcurs d’un dinar–tertúlia organitzat pel Col·legi de Periodistes, Pedro J. departeix amb mig centenar de companys de professió sobre el present i el futur del periodisme. No defuig cap de les preguntes que se li fan (procés sobiranista català, cas Bárcenas, monarquia, entre altres).
Lliurament dels Premis Regió 7 i TVM .
L’auditori de la Plana de l’Om de Manresa acull la vetllada dels Premis de Regió 7 i TVM en la vuitena edició. S’han lliurat guardons a entitats, col·lectius i professionals destacats en diferents especialitats a la Catalunya Central. Presenta l’acte el director de Regió 7, Marc Marcè, i lliuren el guardons el president de la nova demarcació del Col·legi de Periodistes, Gonçal Mazcuñan; el conseller d’Empresa i Comunicació de la Generalitat, Felip Puig; l’alcalde de Manresa, Valentí Puig, i la periodista de TVM Queralt Casals. El premi dedicat a la Comunicació recau en el periodista Francesc Escribano.
4 de juny
Prescriu el delicte econòmic del cas Egunkaria .
La titular de la Sala Penal número 3, Carmen Zubimendi, declara extingida la responsabilitat econòmica del cas Egunkaria, el diari en eusquera, després que l’Audiència Nacional absolgués, l’abril de 2010, cinc directius del periòdic que havien estat presumptament acusats de pertànyer a ETA, amb el consegüent tancament del diari. La jutge considera prescrits els delictes econòmics entorn la comptabilitat de l’empresa editora els anys 1998 i 2001, ja que han transcorregut més de cinc anys des de l’acusació. El president de Sortu, Hasier Arraiz, es pregunta” què farà ara l’Estat per reposar Egunkaria i els seus directius a la posició prèvia que tenia a l’inici”.
5 de juny
El Col·legi, contra la censura .
El precipitat canvi de portada del setmanari satíric El Jueves en què s’expressava l’abdicació del rei a favor del seu fill Felip, motiva l’aparició d’un comunicat del Col·legi de Periodistes “contra qualsevol mena de censura i a favor de la llibertat d’expressió”. “El nostre és un compromís amb la llibertat d’expressió com a dret fonamental –diu el comunicat? i és per això que estem totalment en contra del que denuncia un col·lectiu de professionals de la redacció del setmanari El Jueves”. Un grup de professionals van decidir, amb motiu de la censura a la portada, trencar la relació amb El Jueves.
Com es generava l’opinió pública el 1714 ?
El Col·legi de Periodistes celebra una taula rodona al voltant de l’exposició “1714. Notícies i propaganda”, instal·lada a la seu de Barcelona. Hi participen el catedràtic de la UPF, Jaume Guillamet, comissari de l’exposició, i els periodistes Rafael Nadal i Àlex Gutiérrez. Toni Soler, comissari dels actes del Tricentenari, modera la taula. Soler qualifica el 1714 com “un moment de canvis a Europa” on s’intentava influir en l’opinió de la gent. Guillamet diu que la guerra de Successió va ser “la primera guerra d’opinió” prèvia al periodisme dels segles XIX i XX. Segons Nadal, hi va haver en la Successió, una opinió “estable, ben informada i amb un control polític del que estava bé o malament”, mentre que Gutiérrez veu que aquell periodisme incipient “va ser la lluita del periodisme contra el silenci. Ara va contra el soroll”.
7 de juny
Tarragona lliura els premis de Comunicació.
El Teatre Auditori de Salou acull el lliurament de la segona edició dels Premis de Comunicació de Tarragona organitzats per la República Checa i la revista +Actual. El fotògraf del Diari de Tarragona Pere Ferré guanya el premi a la millor imatge. Altres guardonats són La Vila (premsa local), Dídac Bertran (millor trajectòria professional) i el meteoròleg Tomàs Molina (premi nacional), entre altres.
9 de juny
Cadena perpètua per als assassins de Politkovskaia .
La Justícia russa condemna a cadena perpètua dos dels assassins de la periodista Anna Politkovskaia, redactora de Nóvaia Gazeta, assassinada el 7 d’octubre de 2006 al portal de casa seva. La família i els companys de la revista no donen el cas per tancat i volen saber qui va ordenar el crim. “Estarem satisfets quan tots siguin castigats”, diuen. Politkovskaia era una de les periodistes més crítiques amb la política de Putin. Va morir quan preparava un article contra la pràctica de tortures a Txetxènia.
10 de juny
Crític, un nou mitjà digital .
Els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila han creat Crític, una nova plataforma digital que publicarà un únic contingut d’actualitat al dia, de dilluns a divendres. Serà un mitjà especialitzat en periodisme d’investigació i apareixerà el setembre. El projecte ha nascut arran de l’Anuari Media.cat de silencis mediàtics, que impulsa el Grup Barnils, coordinat per Palà i Picazo. El fundadors del nou mitjà asseguren que buscaran “totes les fonts i tots els contextos per fer un periodisme crític que no caigui en el pamflet o el partidisme i no depengui dels sectors econòmics i financers”. Crític estarà finançat per subscripció popular així com per les aportacions d’una cinquantena de socis fundadors.
Sant Genís dels Agudells ja té ràdio.
L’Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells estrena ràdio en línia amb l’objectiu de difondre la història, les entitats, els comerços, festes, així com tot el que pugui interessar als veïns. Per accedir-hi només cal baixar-se una aplicació.
11 de juny
Entrega del Premi Vázquez Montalbán.
El Col·legi de Periodistes celebra a la seu de Barcelona l’entrega dels Premis Manuel Vázquez Montalbán de Periodisme en la desena edició. En l’apartat de periodisme polític i cultural, s’atorga el guardó als tres periodistes segrestats durant sis mesos a Síria: Marc Marginedas d’ El Periódico; Javier Espinosa, d’ El Mundo (que no ha pogut assistir a l’acte per residir al Líban), i Ricard García Vilanova, fotògraf freelance. En la categoria de Periodisme Esportiu, convocat conjuntament amb la Fundació del Barça, el premi recau en Sergi Pàmies. Presideix l’acte de lliurament el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat de la degana del Col·legi, Neus Bonet, i del president del Barça, Josep Maria Bartomeu.
12 de juny
Reus acull els premis Gaudí-Gresol .
FiraReus acull els premis Gaudí-Gresol a la Notorietat i a l’Excel·lència. Els guardonats són Enric Hernández, director d’ El Periódico (Periodisme); Imanol Arias (Cine, TV i Art dramàtic); Lluís Bassat (Ciències de la Comunicació); Ignasi Buqueras (Sociologia); Anna Ferrer (Obra social); Pau Gasol (Esports); Ángeles González Sinde (Literatura); Nandu Jubany (Gastronomia); Erwin Rauhe (Lideratge empresarial) i Etsuro Sotoo (Belles arts).
13 de juny
Tarragona entrega les Petxines.
La demarcació de Tarragona del Col·legi celebra al Centre d’Art Cal Massó de Reus la Festa de les Petxines de la Informació en la 22a edició. Els col·legiats voten la millor i pitjor font d’informació dels últims dotze mesos, mentre que la Petxina Daurada reconeix una trajectòria professional. Enguany s’atorga a Enric Pujol que durant trenta-quatre anys ha treballat a Radio Nacional i és autor de nombrosos llibres. L’associació provincial de paràlisi cerebral La Muntanyeta ha estat guardonada amb la Petxina Oberta pel rigor, diligència i efectivitat als requeriments dels periodistes, mentre que la Petxina Tancada, un toc d’atenció a la font informativa que ha entorpit la feina dels mitjans, és per a Javier Ruiz, jutge-degà dels Jutjats de Reus.
14 de juny
Vint anys del Sindicat de la Imatge .
El castell de Palol de Refardit, al Pla de l’Estany, és l’escenari escollit pel Sindicat de la Imatge (UPIFC) per celebrar el vintè aniversari. L’alcalde de Palol, Jordi Xargay, i el secretari de la UPIFC, Pere Monés, inauguren la diada que compta amb exposicions, conferències, la projecció de documentals i un mercat de fotografia. Entre els assistents, hi ha el fotògraf de National Geografic, Tino Soriano, i David Couso, germà de José Couso assassinat a Bagdad per les forces de l’exèrcit nord-americà durant la guerra de l’Iraq.
17 de juny
Nova Federació de Premsa en Català .
Les principals associacions de premsa de Catalunya constitueixen la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català que agrupa més de 500 capçaleres en català. La constitució té lloc al Palau de la Generalitat en un acte presidit pel conseller de Presidència, Francesc Homs. També hi participa Josep Martí, secretari de Comunicació. Dels impulsors hi assisteixen Carles Ayats, president de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i Local; Alfons Udina, de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació i Lluís Gendrau, de l’APPEC.
Conferència de Manel Alías .
La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga acull el primer acte de la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, recentment estrenada. El periodista bergadà Manel Alías és el protagonista de l’esdeveniment amb una xerrada sobre “Els reptes del món educatiu a Catalunya, la perspectiva d’un periodista a les aules”. Alías defensa el paper a les redaccions dels periodistes especialitzats com un factor essencial per oferir una informació “acurada i entenedora”. Participen a l’acte Gonçal Mazcuñán, president de la Demarcació, i l’alcalde de Berga, Juli Gendrau. Alías treballa als serveis informatius de Televisió de Catalunya.
18 de juny
Presenten Orgullo i Satisfacción.
Manel Fondevila el dibuixant que va deixar El Jueves després que l’editor retirés una portada sobre el relleu reial, presenta a Internet Orgullo i Satisfacción, una publicació de pagament que en vuit hores ha tingut 15.000 descàrregues. Fondevila ho explica davant una quarantena de persones reunides a la seu de la Demarcació de la Catalunya Central i assegura que ha renunciat a la feina de la revista satírica per mantenir les seves idees. El ninotaire defèn la independència per a les publicacions satíriques.
23 de juny
Egipte condemna tres periodistes d’Al-Jazira .
La justícia egípcia condemna tres periodistes del canal Al-Jazira de parla anglesa a condemnes entre set i deu anys de presó per haver difós, segons la sentència, notícies falses sobre Egipte i col·laborar amb els Germans Musulmans. Els acusats neguen els fets dels quals se’ls acusa sense cap prova. Els condemnats són el corresponsal australià Peter Greste, l’egipci amb nacionalitat canadenca Mohamed Fahmy (ambdós reben una pena de set anys de presó) i l’egipci Baher Mohamed, sentenciat a deu anys de reclusió.
24 de juny
Andy Coulson condemnat per escoltes il·legals.
El Tribunal que jutja les escoltes il·legals del diari sensacionalista News of the World dicta sentència de culpabilitat (divuit mesos de presó) per a Andy Coulson, exdirector del tabloide, per haver conspirat en haver punxat telèfons per obtenir informacions exclusives. Rebekah Brooks, predecessora de Coulson, és absolta de quatre delictes que se li imputaven.
25 de juny
Informar no és delicte.
El Col·legi de Periodistes se solidaritza amb el rebuig internacional que ha provocat l’empresonament dels tres periodistes d’Al-Jazira condemnats per un tribunal del Caire. El Col·legi assegura en un manifest que “informar no és un delicte” i recorda que durant l’últim any s’han clausurat una desena de canals de televisió afins a l’oposició i s’han arrestat més de seixanta periodistes.
Eprensa! nou cercador de notícies .
Puntonews crea un nou cercador informatiu que permet portar a terme un seguiment de notícies aparegudes en més de 800 publicacions diàries de premsa escrita en temps real a l’estat espanyol.
26 de juny
Homenatge pòstum a Xavier Batalla.
Els familiars del periodista Xavier Batalla, analista de Política internacional de La Vanguardia, posen en marxa un web que reuneix els seus escrits i reflexions. La iniciativa es presenta al Col·legi de Periodistes, on amics i lectors reten un homenatge a la memòria i l’obra de Batalla, traspassat el desembre de 2012. Presenten el projecte els periodistes Rafael Jorba i Xavier Roig. El web ( www.elmundoesunaidea.com) és obert a les aportacions de col·legues que ofereixin reflexions al respecte.
27 de juny
Barcelona recorda Manuel del Arco .
Una placa commemorativa recorda, des d’avui, el periodista i caricaturista Manuel del Arco al número 21-23 del carrer Capità Arenas, on va viure durant 21 anys. Del Arco va néixer a Saragossa, el 1909, i al llarg de la professió va destacar per les esquemàtiques entrevistes que acompanyava amb una caricatura, feta per ell mateix, de l’entrevistat. Del Arco fou depurat pel règim franquista per tenir idees republicanes. Col·laborà al Diari de Barcelona i La Vanguardia, on va estrenar la secció “Mano a Mano”. A l’homenatge assisteixen familiars del caricaturista i el regidor municipal Jaume Ciurana, entre altres persones.
28 de juny
Salut amb mirada de gènere .
Es publica el Dossier Dones, número 44, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, que aborda la salut de les dones en diferents aspectes i la manca de perspectiva de gènere en la medicina i en la salut actuals. L’editorial remarca que encara preval el patró masculí en el sistema sanitari. Diferents professionals d’àmbits ben diversos aporten aspectes d’actualitat com el de la salut laboral en femení, la salut mental de les dones i el patiment social, l’avortament, així com la salut amb mirada de gènere.
30 de juny
José Ramón Díez, nou director de TVE .
González Echenique anuncia al Consell d’Administració de RTVE la destitució d’Ignacio Corrales, que durant dos anys ha estat al capdavant de la televisió pública, i el nomenament de José Ramón Díez, que ja va ocupar el càrrec entre 1998 i 2000 sota el govern d’Aznar. El nou director és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, va ingressar a RTVE per oposició i va ocupar diversos llocs de responsabilitat. El 1997, fou director adjunt de Programes i, el 1998, director d’Explotació.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari