• Dia a dia (Maig 2014)

    20 octubre, 2014

    1 de maig

    Esther Tapia, directora de Revistes de Zeta .

    El Consell d’Administració del Grupo Zeta nomena la periodista Esther Tapia Sanz nova directora general de l’Àrea de Revistes per competir en el mercat de les noves tecnologies i incentivar les empreses. Tapia és enginyera de Telecomunicació per la Universitat de Saragossa. En disset anys d’experiència, ha treballat a Telefónica, Hachette Filipacchi i a la xarxa social financera Unience.

    2 de maig

    Vicenç Relats, premi Cadaqués a Carles Rahola .

    El periodista Vicenç Relats és el guanyador de la 31 edició del premi periodístic Cadaqués a Carles Rahola. El guardó és un dels tres premis literaris que es lliuren dins de la setmana cultural d’aquest municipi. Relats ha estat premiat per l’article “En Firmo de Cadaqués”, que tracta de la memòria viva de la guerra, de l’exili, de la deportació, del franquisme i també d’un segle de la vida del poble. L’escrit es va publicar al número 283 de la Revista de Girona.

    3 de maig

    Dia Mundial de la Llibertat de Premsa .

    Enguany, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa se centra en tres temes: la importància dels mitjans de comunicació en el desenvolupament, la seguretat dels periodistes i la sostenibilitat i integritat del periodisme. El Col·legi de Periodistes, que cada any se suma a la commemoració, recorda que els mitjans de comunicació són vitals en el desenvolupament de les societats democràtiques i reivindica les garanties de seguretat per als professionals del periodisme. En aquesta edició, Reporters sense Fronteres inicia una nova campanya titulada “Tweet sin palabras” amb l’objectiu de recordar la manca de llibertat d’informació que pateixen els periodistes.

    Festa de les Revistes a Tortosa .

    Les revistes Descobrir, Sàpiens i Cuina organitzen a Tortosa la Festa de les Revistes, una jornada organitzada amb l’Ajuntament de Tortosa que coincideix amb la fira multisectorial “Expoebre”, que té lloc al pavelló firal fins al 4 de maig. En aquest espai, es desenvolupen diferents activitats i una mostra de fotografies realitzades pels col·laboradors de les revistes.

    4 de maig

    Antonio Caño, nou director d’ El País.

    El periodista Antonio Caño, fins ara corresponsal d’ El País a Washington, assumeix avui la direcció del diari que es fa efectiva després que el Consell d’Administració n’anunciés el nomenament el 26 de febrer. Caño substitueix Javier Moreno, que ha estat al capdavant de la direcció del diari de Prisa durant sis anys. Caño, de cinquanta-set anys, és natural de Martos (Jaén). Llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, es va incorporar a El País, el 1982, després del seu pas per l’agència EFE.

    5 de maig

    Xerrada d’Albert González a Lleida.

    La demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes acull un cafè-tertúlia amb el fotoperiodista lleidatà Albert González qui, des de 2009, treballa com a fotògraf a Darfur (Sudan) en el si del departament de Comunicació i informació pública d’UNAMID, una de les missions de pau més grans del món de les Nacions Unides. Moltes de les seves fotografies s’han pogut veure en mitjans com la BBC, Los Angeles Times o The Guardian. González va mostrar tres estadis d’aquesta zona del Sudan: el conflicte, la postguerra i el dia a dia. Les fotografies exposen la duresa del conflicte amb les víctimes –els civils– com a grans protagonistes.

    El Col·legi protesta pels blocs electorals.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya denuncia en un manifest els blocs electorals de la campanya de les eleccions europees, ja que “una vegada més es vulneraran el drets dels ciutadans a ser informats lliurement, sense imposicions polítiques”. Presenten el manifest la degana, Neus Bonet, i el periodista Carles Prats, membre de la Junta del Col·legi. Bonet assenyala que, des de fa trenta anys, es reclama una nova Llei Electoral Catalana. Nombrosos periodistes europeus s’han sumat al manifest del Col·legi en contra dels blocs.

    7 de maig

    Convocatòria dels Premis Gabinets de Comunicació.

    El Col·legi de Periodistes convoca els VI Premis Gabinets de Comunicació amb el propòsit de reconèixer i impulsar la feina dels professionals dels Gabinets de Comunicació i fomentar la bona pràctica dels periodistes de fonts. Aquests guardons de periodicitat anual premien el Millor Pla de Comunicació i la Millor Estratègia de Comunicació Interna i, enguany, també guardonarà el millor Portaveu que, durant el 2013, hagi informat als mitjans des d’una organització, empresa o institució.

    Tarragona renova l’acord amb Repsol .

    La demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes renova l’acord de col·laboració amb Repsol per diverses accions de comunicació. La presidenta de la Demarcació, Sara Sans; i el responsable de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, signen el compromís iniciat l’any passat. Repsol patrocina el cicle de conferències “Experiència de Periodista”, que tenen lloc a la Universitat Rovira i Virgili i en les quals participaran els periodistes Fàtima Llambrich, Antoni Bassas i Josep Martí Gómez.

    10 de maig

    Nova revista digital sobre el benestar.

    MASS Bienestar és la nova revista digital del diari El Economista, que apareix per primera vegada al seu web. La publicació afronta el tema del benestar des de l’òptica de l’Organització Mundial de la Salut i des d’aspectes molt amplis: físic, mental, espiritual i social. El projecte està dirigit i editat per la periodista i escriptora Marta Robles. La directora explica que és una publicació “per a dones i per a homes” en què “tothom hi pot participar perquè en totes les seccions hi ha consultoris”.

    Amics de la Unesco ret un homenatge a Vilamitjana.

    Doble homenatge a Girona en el marc del projecte “Espriu al Mercat”. Per una banda, Amics de la Unesco dedica en el Dia d’Europa un homenatge a l’escriptor i professor gironí, Jordi Vilamitjana, traspassat recentment. Per una altra banda, en record del poema d’Espriu “M’han demanat que parli d’Europa”. El president de la Demarcació de Girona, Joan Ventura, llegeix extractes del llibre Les roques i el mar, el blau també d’Espriu i l’escriptor i periodista, Narcís Jordi Aragó en fa una interpretació.

    11 de maig

    L’ Ara estrena suplements .

    El diari Ara presenta dos nous suplements per al diumenge. Es tracta d’ Ara Diumenge i Rar. El primer, explica el diari, “neix de la bona resposta expressada pels lectors als dossiers que el rotatiu ofereix, sobretot el cap de setmana, en què hi ha més temps per llegir”. Ara Diumenge, de 24 pàgines, inclou reportatges, entrevistes i cròniques. Incorporarà, tanmateix, quatre pàgines dedicades a ciència i afers internacionals. D’altra banda, Rar és una porta oberta per parlar de viatges i estil de vida a través d’un personatge que actuarà de fil conductor.

    12 de maig

    La CCMA atura la venda de la publicitat de TVC .

    El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) acorda aturar l’externalització de la gestió de la publicitat de Televisió de Catalunya a causa de les “millors perspectives d’ingressos de l’ens el 2014.” La suspensió del concurs s’ha aprovat amb el vistiplau de quatre consellers (Brauli Duart, Núria Llorach, Antoni Pemán i Josep Vilar), mentre que el representant del PP, Armand Querol, s’hi ha abstingut. Els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio sempre han rebatut els arguments per privatitzar la publicitat de la cadena. El comitè d’empresa es felicita per la decisió en un comunicat.

    13 de maig

    La Diputació amb la Junta de Lleida .

    La nova junta de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes es reuneix amb el president de la Diputació, Joan Reñé, en el marc de la ronda de visites institucionals que la junta porta a terme des del nomenament. El president, Rafa Gimena; el vicepresident, Jesús Riverola, i el tresorer, Josep Ramon Ribé, han explicat al president de la Diputació les línies d’actuació de la nova junta. La Demarcació i la Diputació col·laboren, des del 1999 amb la cessió d’ús de la seu de la Demarcació, propietat de l’ens provincial. El conveni contempla la col·laboració del Col·legi en la difusió de notícies, esdeveniments i temes relacionats amb la Diputació, les entitats locals i el territori.

    14 de maig

    Marxen les directores de Le Monde i The New York Times .

    En un mateix dia, dimiteixen la directora de Le Monde, Natalie Nougayrède i la del The New York Times, Jill Abramson. La primera ja feia catorze mesos que ocupava el càrrec i ha renunciat a causa de la resistència de la redacció a adaptar el diari al projecte digital. La setmana anterior, ja havien dimitit set redactors en cap. Dies després, van plegar els dos directors adjunts. Pel que fa a Abramson, cessa el càrrec que ocupava, des de feia prop de tres anys, en una decisió que ha causat sorpresa i de la qual encara es desconeixen les causes per tractar-se d’una veterana periodista d’investigació que havia dirigit la delegació a Washington. Abramson ha estat substituïda pel director adjunt, Dean Baquet.

    Xapes contra blocs electorals .

    El Col·legi de Periodistes reparteix a les redaccions i als periodistes xapes contra els blocs electorals als mitjans públics. El Col·legi va denunciar, en un manifest datat del 5 de maig, l’essència d’aquests blocs que considera “un estat d’excepció informativa” i “una anomalia a Europa”. La xapa reclama Sí a la informació i No a la imposició.

    16 de maig

    Cèlia Quintana i Sebastià Roca, premis a la Seguretat Viària.

    Els periodistes Cèlia Quintana, de Catalunya Ràdio, i Sebastià Roca, de TV3, són premiats en la primera edició dels guardons a la Seguretat Viària, que atorga el Servei Català de Trànsit. Aquests premis es lliuren poc abans de la cloenda del VI Congrés Internacional sobre Polítiques Europees de Trànsit. Des de fa 25 anys, Quintana treballa al departament d’Informatius de Catalunya Ràdio i Roca, amb 30 anys de trajectòria a TV3, actualment és al capdavant de KM0.

    17 de maig

    El futur de la premsa de proximitat, a debat .

    L’Associació Catalana de Premsa Comarcal celebra una convenció dedicada al futur de la premsa local i comarcal. Els reunits, encapçalats pel president de l’ACPC, Carles Ayats, analitzen el creixent nivell de la publicitat en el format digital de les publicacions locals que a l’Estat espanyol arriba a un 20% i a Catalunya a un 11%. L’Associació lliura els Premis Premsa Comarcal a les millors portades de l’any. El guardó a la millor portada de publicació bimestral o trimestral és per a l’ Avenç.

    20 de maig

    Inauguren la Demarcació de la Catalunya Central .

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya presenta la nova demarcació de la Catalunya Central a Manresa amb una conferència sobre Europa a càrrec del periodista Carles Prats, vocal de la Junta del Col·legi, corresponsal a Brussel·les durant tres anys i presentador de TN Migdia de TV3. Presideixen la inauguració la degana del Col·legi, Neus Bonet; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president de la Demarcació, Gonçal Mazcuñan, fundador i director durant vint-i-quatre anys del Regió 7. L’acte inaugural arrenca a l’interior de l’auditori amb música de Carles Casas Trio. La nova seu de la Demarcació està ubicada a Plana de l’Om.

    21 de maig

    Nit de la Premsa en Català .

    Les tres associacions de publicacions en català (l’APPEC, en revistes; l’ACPC, en premsa comarcal, i l’AMIC, de premsa gratuïta i mitjans digitals) celebren conjuntament, per primer cop, la trobada anual de la Nit de les Revistes i la Premsa en què es lliuren els guardons als millors editors i publicacions. Entre els premiats hi destaquen Cavall Fort, com a millor empresa editora; Vallesos, com a millor revista premiada per la recuperació de la memòria històrica. Som Garrigues, l’agenda de Barcelona, Butxaca, la científica Auriga i la Revista de Banyoles també han estat guardonades.

    23 de maig

    Gran Recorregut, de TV3, guanya el Cristina Requena.

    La direcció del programa Gran Recorregut (GR) del canal 33 de TVC resulta guanyadora de la 28a edició del premi Cristina Requena i Giró de Periodisme organitzat per la Fundació Ciutat de Valls. El programa s’emet al canal 33 i té com a objectiu donar a conèixer paisatges i indrets del territori català des d’una òptica documental.

    Entreguen els Ortega y Gasset.

    La 31a cerimònia d’entrega dels Premis Ortega y Gasset, que atorga el diari El País, té lloc a Madrid en un acte que reuneix personalitats del món de la política, l’economia, la cultura i els mitjans de comunicació. El director del The Guardian, Alan Rusbridger, els joves reporters Pablo Ferri, Alejandra Sánchez Inzunza i José Luis Pardo, els periodistes Mónica Ceberio i Álvaro de Cózar i el fotògraf Pedro Armestre són alguns dels guardonats d’enguany.

    27 de maig

    El Col·legi rebutja els actes vandàlics .

    El Col·legi de Periodistes fa públic un comunicat en què “condemna i rebutja” els actes vandàlics que es produeixen, des de fa dues nits, a Sants contra diferents mitjans de comunicació i periodistes que informen sobre la manifestació pel desallotjament del centre Can Vies, on des de feia disset anys s’hi albergaven okupes. “Qualsevol coacció o acte de violència envers els professionals de la informació, vingui d’on vingui, és del tot inacceptable”, diu la nota.

    28 de maig

    Contra les compareixences sense preguntes .

    El Col·legi de Periodistes comunica al Govern el malestar que ha provocat entre la professió el fet que el dia anterior no es poguessin fer preguntes durant la compareixença de Manel Prat, director dels Mossos d’Esquadra, per anunciar als mitjans la seva dimissió. El Col·legi lamenta aquest tipus de compareixences davant la premsa, ja que haurien de tenir per objectiu donar explicacions a l’opinió pública i respondre a les preguntes dels informadors.

    29 de maig

    Lliurament dels Premis Ràdio Associació.

    Té lloc el lliurament dels premis Ràdio Associació, que han guardonat Francesc Mauri, com a millor professional de ràdio. També guardonen El foraster, de TV3, en reconeixement a la divulgació del territori, mentre que El fanalet de Montcada Ràdio rep un premi especial per la retransmissió de la Diada i RAC1 obté el premi Innovació pel programa Cap per avall en la celebració, el febrer, del Dia de la Ràdio. També s’han atorgat mencions d’honor a Joan Manuel Surroca per una vida dedicada al periodisme esportiu, a Josep Puigventós per documentar el món de la sardana des de Ràdio Rubí, per Jordi Tardà com a referent de l’àmbit del periodisme i la crítica musical, a més del programa Fes ta festa pel suport a la cultura popular, primer, des de Ràdio 4 i, després, des d’Internet.

    30 de maig

    Marginedas, premi Cirilo Rodríguez .

    Marc Marginedas, periodista i corresponsal d’ El Periódico en zones de conflicte, rep el premi Cirilo Rodríguez, que reconeix la trajectòria dels corresponsals i enviats especials de mitjans espanyols a l’estranger. El jurat en destaca la dilatada carrera com a corresponsal i enviat especial, i reconeix el seu rigor i valentia un cop més al patir l’any passat un captiveri de sis mesos a Síria. Els periodistes Ángeles Espinosa –especialitzada en Orient Mitjà d’ El País– i Javier Martín –delegat d’EFE a Israel i Palestina– hi queden finalistes.

    Armengou i Belis, premi Planes .

    Els periodistes Montserrat Armengou i Ricard Belis reben a Manresa el Premi Josep Maria Planes de Periodisme d’Investigació, que atorga la Fundació Independència i Progrés. El documental pel qual han estat premiats va ser emès per TV3 a l’espai Sense Ficció i explorava la memòria oblidada de milers de persones enterrades al Valle de los Caídos.

    31 de maig

    Lleida denuncia l’agressió a una periodista .

    La Junta de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya condemna l’agressió que va patir la periodista de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) a Lleida el 28 de maig, mentre cobria la manifestació de protesta per la demolició de Can Vies. La professional de la informació va explicar a responsables de la demarcació del Col·legi que un manifestant li va llançar pintura vermella que li va esclatar a sobre tacant-li el cos, la roba i la càmera de vídeo.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari