1 d’octubre
Convocatòria dels premis Rahola.
La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Diputació de Girona obren la convocatòria de la cinquena edició dels premis Carles Rahola de Comunicació Local. Els treballs han d’haver estat publicats, emesos o difosos entre l’1 de desembre de 2012 i el 31 de desembre de 2013, i es poden presentar fins al 10 de gener de 2014. Més informació a www.premiscarlesrahola.cat.
2 d’octubre
El Papus , retrat de la Transició.
El Col·legi de Periodistes inaugura l’exposició “El Papus quan l’humor podia ser delicte”, sobre aquesta publicació nascuda el 20 d’octubre de 1973. El Papus, va créixer suportant el pes de la censura, i fins i tot una bomba de l’extrema dreta, que va causar la mort del porter de l’edifici i danys a la redacció. L’exposició està produïda pel Col·legi de Periodistes. La idea i la realització són de Tanta Tinta mentre que el codirector de la mostra és Pepe Gálvez. L’acte inaugural inclou una taula rodona amb la participació d’alguns dels creadors com ara Lluís Recasens ( L’Avi), Jordi Amorós ( Ja) i Pere Rusiñol, periodista de la revista humorística Mongolia.
NewsDesign premia l’ ARA.
La Society For NewsDesign, que dóna els premis ÑH a Espanya i Portugal, reconeix en la darrera edició el disseny del diari ARA amb quatre guardons, tres dels quals per les portades i un darrer per un suplement sencer. Les tres portades guardonades amb premis de bronze són la del suplement cultural sobre Hitchcock, la del suplement econòmic titulat Emprenem i una del Play dedicada al menjar japonès. Els ÑH són els premis de disseny periodístic més valorats a la península ibèrica.
3 d’octubre
Elisabet Ventura, cap de Comunicació de la CCMA.
El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aprova el nomenament de la periodista manresana Elisabet Ventura com a nova cap de Comunicació i Relacions institucionals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Ventura s’ocuparà de l’estratègia de comunicació i de les relacions institucionals per a tota la CCMA. Ventura (Manresa, 1980) és llicenciada en Periodisme per la UAB. La seva trajectòria s’ha desenvolupat sobretot a la CCMA. També ha treballat a Catalunya Ràdio, TV3 i Ràdio Manresa.
Neix Ràdio Ondas.
La cadena SER posa en marxa la celebració del 60è aniversari dels Premis Ondas amb la creació de Radio Ondas, emissora en la qual es podran reviure antics programes de la veterana cadena a través del web i en l’aplicació mòbil de la SER. Aquesta és la primera iniciativa amb la qual la cadena inicia una sèrie d’activitats dirigides a celebrar els Premis Ondas,els guardons anuals de ràdio i televisió que atorga el Grup Prisa a través de Ràdio Barcelona.
5 d’octubre
El valor del periodisme científic.
El periodista Vladimir de Semir destaca, des de l’Observatori de Comunicació Científica de la UPF, el valor del periodisme científic, una “excel·lent plataforma per donar a conèixer les activitats que desenvolupen en aquest sector les noves generacions de futurs professionals” en el marc del periodisme, la comunicació, la cultura i la divulgació científica al voltant de les noves tecnologies. Segons De Semir, la societat del coneixement necessita el periodisme científic com “una peça clau”. En un article a l’ ARA, recomana llegir l’últim número de CAPÇALERA, que dedica un dossier al periodisme científic.
7 d’octubre
Lliçó inaugural dels Pérez de Rozas.
El Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes inicia un nou curs acadèmic amb una lliçó inaugural a càrrec dels periodistes Carlos i Emilio Pérez de Rozas, membres de la nissaga de fotoperiodistes. La xerrada suposa un viatge per la professió a través d’imatges de fotògrafs com Henri Cartier-Bresson o Don McCullin.
9 d’octubre
Vuitena edició del concurs Josep Pernau.
La Regidoria d’Educació de la Paeria i la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes presenten la vuitena edició del Concurs Periodístic Josep Pernau adreçat a escolars lleidatans. El concurs consisteix en l’elaboració de cartes al director d’alumnes d’ESO i d’articles d’opinió dels de Batxillerat i cicles formatius. El concurs compta amb la col·laboració de mitjans lleidatans que difonen els articles guanyadors i els finalistes.
Llibre d’estil de la CCMA.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), presenta a l’Institut d’Estudis Catalans el seu llibre d’estil. El llibre té 493 pàgines i tres apartats, com són la guia editorial, els manuals que concreten la guia editorial i el portal lingüístic corporatiu. El coordinador del llibre és el periodista de tv3, Lluís Caelles.
11 d’octubre
Visita guiada a l’Hospital de Sant Pau.
La Comissió de Cultura del Col·legi de Periodistes realitza una visita al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner que es va dur a terme entre 1905 i 1930.
El Premi Mila de Periodisme, convocat.
La Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes i l’Ajuntament de Lleida convoquen el VII Premi Mila de Periodisme per la Igualtat de Gènere. El premi consta de quatre categories (premsa escrita, audiovisual, fotoperiodisme i mitjans digitals) amb una dotació de 1.500 euros per categoria. El termini per enviar els treballs finalitza el 31 de gener de 2014.
Reconeixement a la trajectòria de Montserrat Minobis.
La cinquena trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere lliura a la ciutat mexicana de Mèrida el reconeixement a la trajectòria periodística amb visió de gènere a Montserrat Minobis, periodista, exprofessora i exdegana del Col·legi de Periodistes. També es premia altres tres professionals com la periodista i professora cubana, Mirta Rodríguez Calderón, i a la comunicadora mexicana de l’Estat de Tabasco, Cecilia Vargas Simón. Els responsables de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores amb Visió de gènere de Catalunya agraeixen els guardó i diuen que es deu a la tasca portada per la seva presidenta, Montserrat Minobis, i per l’equip de La Independent, la primera agència catalana de notícies amb visió de gènere.
13 d’octubre
Bons auspicis per a la Premsa Comarcal.
El Llibre Blanc de la Premsa Comarcal 2013 aporta diverses dades sobre la premsa de proximitat catalana. L’estudi aplega 119 capçaleres i analitza la situació actual del sector i conclou que “el periodisme de comarques aguanta millor la crisi que el mitjans generalistes”. La premsa comarcal és líder en 38 de les 41 comarques catalanes i, el 2012, va tenir una audiència conjunta d’1.008.000 lectors.
14 d’octubre
Fotoperiodistes gironins a La Jonquera.
L’exposició “Fotoperiodistes Girona 2012”, organitzada per la Demarcació de Girona del Col·legi, la Diputació de Girona i els Fotoperiodistes de Girona, arriba als Porxos de Can Laporta de La Jonquera amb la participació de 27 fotògrafs, cadascun dels quals ha aportat dues imatges per plasmar la seva manera de treballar.
15 d’octubre
El CIC lliura segells de compromís ètic.
El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) lliura el Segell de Compromís ètic als diaris El Periódico de Catalunya i a l’ Ara. En ambdós casos, el CIC ha certificat amb el seu segell el compromís ètic dels mitjans assenyalats. El CIC és un organisme creat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’any 1997, amb la finalitat de vetllar pel compliment dels principis d’ètica periodística exposats al Codi deontològic. El president del CIC, Roger Jiménez, destaca que el segell suposa un “aval moral per als mitjans que el reben, que d’aquesta manera renoven la responsabilitat davant la societat”.
16 d’octubre
Premis Nacionals de Comunicació.
El jurat de la tretzena edició dels Premis Nacionals de Comunicació, atorga els guardons del 2013. En la categoria de mitjà de proximitat, es premia l’Agència Catalana de Notícies (ACN). També són premiats Toni Clapés, en l’apartat de ràdio, i Óscar Dalmau,en la categoria de programa concurs, a més de l’ Ara.cat, en la categoria digital. També s’han premiat les associacions que reuneixen mitjans locals i comarcals,com ara l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Digital, l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català. Es dedica una menció d’honor al grup Teletaxi, de Justo Molinero, per la seva vinculació a l’espectre mediàtic català. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 21 de novembre al Palau de la Generalitat.
García Campoy, Premi Nacional a títol pòstum.
El Ministeri d’Educació, Cultura i Esports del Govern Central atorga a Concha García Campoy, que va morir el passat 10 de juliol, el Premi Nacional de Televisió. La periodista ha rebut més d’un premi pòstum per la trajectòria professional, com ho és el Premi Nacional de Periodisme de l’Acadèmia de Televisió.
17 d’octubre
Les dones al nou escenari econòmic.
Un grup integrat per dones economistes, empresàries i periodistes presenta al Col·legi de Periodistes un estudi realitzat dins de la campanya “Dones i Homes ens movem per la igualtat”, finançat per Ajuda en Acció,organització independent de cooperació que treballa a 22 països de l’Amèrica Llatina, l’Àfrica i l’Àsia. En la primera part de l’acte, es projecta el documental Dos de cada 10, dirigit per Elvira Altés, en què diferents testimonis aporten les respectives experiències en qüestió de gènere. A continuació del documental, té lloc una taula rodona moderada per la periodista Milagros Pérez Oliva i amb la participació de María Jesús Muro, membre del grup de treball d’igualtat i diversitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya; Olga Grau, cap d’Economia d’ El Periódico; Sara Berbel, autora del llibre Empresarias directivas, i Chelo Tonijuan, empresària.
Jordi Fortuny, premi Joan Sardà Dexeus.
El periodista Jordi Fortuny, reporter del programa Valor afegit de TV3, obté el premi Joan Sardà Dexeus de la Revista Econòmica de Catalunya a la millor trajectòria en periodisme d'informació econòmica. Fortuny va recollir el guardó durant el Sopar dels Economistes, organitzat pel Col·legi d’Economistes i que va comptar amb l’assistència de més de 200 persones, un escenari per reconèixer les contribucions dels economistes a la professió. Durant l’acte, també van ser guardonats amb diferents premis Eduardo Espejo, Josep M. Bricall, Carles Alfred Gasòliba Böhm, Ramon Folch Guillén i Benito Sports.
19 d’octubre
Comença l’Any Xammar.
Comença la celebració de l’Any Xammar a l’Ametlla del Vallès, la població on, el 1888, va néixer el periodista i diplomàtic Eugeni Xammar i Puigventós. Col·laborador en les principals revistes catalanes, va defensar la modernitat, el catalanisme i el cosmopolitisme de Catalunya fins a la mort, el 1973. Un grup de seguidors de Xammar han organitzat un seguit d’actes que configuren l’homenatge del qual és comissari Quim Torra, director del Born Centre Cultural. Xammar va ser periodista, musicòleg, cronista social de La Publicitat i traductor per a l’OM i la UNESCO.
21 d’octubre
Conveni amb l’Associació de Premsa Comarcal.
El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, i Carles Ayats, President de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), signen un conveni de col·laboració per impulsar i facilitar la difusió dels treballs publicats al web Wikidiari.info a les publicacions de l’ACPC. L’ACPC aglutina les empreses i entitats editores de premsa comarcal i local d’informació general existents a Catalunya.
22 d’octubre
Armengol glossa Pau Casals.
Als quaranta anys de la mort del violoncel·lista català Pau Casals, Casa Amèrica Catalunya li ret un homenatge. Participa en l’acte el periodista Joan Armengol, que glossa la figura del músic i rememora l’entrevista que li va fer a Puerto Rico tres dies abans de la seva mort.
24 d’octubre
L’SPC compleix vint anys.
El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) celebra el vintè aniversari amb un acte a l’Ajuntament de Barcelona en què participen Ramon Espuny, president de l’SPC; Francisco Zapater, regidor de Relacions ciutadanes; Francesc Fàbregas, director d’ El Vallenc i Jordi Pazos, extreballador de la ràdio i la televisió de Cambrils.
28 d’octubre
Acord d’ Aguaita.cat i Naciódigital.cat.
A punt de celebrar el primer aniversari, el portal Aguaita.cat, fundat el 9 de novembre de 2012 a les Terres de l’Ebre i dirigit per les periodistes Sofia Cabanes i Silvia Berbís, ha segellat un acord de col·laboració amb el Grup Nació Digital, editor del diari Naciodigital.cat. Aquest acord permetrà donar projecció informativa a les Terres de l’Ebre i suposa un important pas endavant en el creixement del mitjà ebrenc, tota una referència de les Terres de l’Ebre.
29 d’octubre
Dagoberto Escorcia, premiat pel CSD.
El periodista i redactor en cap d’Esports de La Vanguardia, Dagoberto Escorcia, és premiat amb la medalla al mèrit esportiu del 2013, que atorga el Consell Superior d’Esports (CSD). Natural de Colòmbia (1956) Escorcia es va iniciar en el periodisme al diari esportiu barceloní, 4-2-4. Va treballar a El Periódico de Catalunya i El País. Des de desembre de 1986, treballa a La Vanguardia, on és redactor en cap d’Esports des de 2005. El CSD també ha distingit Ramon Besa i José Sámano ( El País) i Orfeo Suárez ( El Mundo).
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari