• Dia a dia (Setembre 2013)

    17 març, 2014

    1 de setembre

    Opinió poc paritària.

    El 2012, la representativitat de les dones en els espais d’opinió dels mitjans de comunicació està per sota de l’esperada paritat ja que, si bé un 50,57 de catalans eren dones, la seva representativitat va ser tan sols d’un 21,43% a les pàgines dels diaris, d’un 23,53% a la televisió, i d’un 25,53% a la ràdio. Aquestes dades provenen d’un estudi ( Tenen veu les dones en el periodisme d’opinió?) elaborat per l’Observatori Cultural de Gènere amb la col·laboració de l’Associació de les Dones Periodistes de Catalunya.

    2 de setembre

    Nou cap de comunicació a Singularaircraft.

    El periodista Jordi Mateu s’incorpora com a cap de comunicació de Singularaircraft, empresa del sector dels avions no tripulats que impulsa un projecte (actualment en proves a l’aeroport de Lleida) d’avió no tripulat de grans dimensions. Aquest sector ha evolucionat dins de l’àmbit militar i, actualment, es troba a nivell mundial en plena expansió dins de l’aviació civil , en usos com l’extinció d’incendis, la lluita contra el narcotràfic, l’enviament d’ajuda humanitària, o l’actuació en front de catàstrofes naturals. Mateu té una dilatada trajectòria en televisió i ràdio i és un dels pocs periodistes catalans especialitzats en aeronàutica.

    Nou cap d’Informatius a la SER-Catalunya.

    El periodista Ramon Iglesias (Portbou, 1968) és nomenat cap d’Informatius de la Cadena SER-Catalunya, càrrec vacant des de 2012. Iglesias era director de Ràdio Girona des de juliol d’enguany. Iglesias ha desenvolupat tota la carrera periodística a les comarques gironines. Va treballar a Diari de Girona, Ràdio SER Empordà, Ràdio Nacional i Cadena 13. També va ser subdirector de Nou Diari a Girona i, de 1994 a 2012, va ser responsable de Continguts de la cadena SER a Girona.

    Mauricio Casals, president de La Razón.

    Mauricio Casals (Barcelona, 1949) és el nou president del diari La Razón. També forma part del consell d’administració del grup Atresmedia, l’empresa que gestiona Antena 3, La Sexta i Onda Cero. Casals és l’home de confiança de José Manuel Lara, president de Planeta. Proper a polítics com Mariano Rajoy o Josep Antoni Duran Lleida, s’ha dedicat professionalment a l’assessoria.

    Diari de Sabadell renova directius.

    El periodista Josep Mercadé Mateu assumeix la direcció de Diari de Sabadell i Mònica Méndez Sánchez n’és la nova gerent. El recanvi en els llocs directius coincideix amb la jubilació de Ramon Rodríguez Zorrilla i de Romà Gamell Cruells, fins ara director i gerent, respectivament. Tots dos seguiran vinculats a l’empresa com a membres del consell d’administració. Josep Mercadé, de cinquanta-cinc anys, és llicenciat en Ciències de la Informació i ha desenvolupat una llarga trajectòria a l’empresa. Sánchez, de quaranta anys, és llicenciada en Ciències econòmiques. La renovació de càrrecs respon al projecte de dinamitzar la publicació “dins del panorama comunicatiu de la ciutat i de la comarca”, segons la mateixa empresa.

    3 de setembre

    25è aniversari del Visa pour l’Image.

    El festival fotogràfic Visa pour l’Image, que té lloc anualment a Perpinyà i que es pot visitar fins al 15 de setembre, celebra vint-i-cinc anys de vida com a exponent del més reconegut fotoperiodisme. Les imatges exposades s’interessen sempre per mostrar el que ocorre “més enllà del seu espai immediat”. En l’edició present, es ret homenatge a mestres com ara Don McCullin, el fotògraf i editor gràfic John Morris i el fotògraf João Silva. El certamen presenta treballs dels fotògrafs immersos en el documental intimista (Darcy Padilla i Sara Lewkowicz), reportatges socials comunitaris i el fotoperiodisme clàssic de guerra. Jean-François Leroy, director del festival i comissari únic, reclama al govern francès tot el reconeixement i suport institucional que creu s’ha de retre a la fotografia.

    4 de setembre

    Dones discriminades als mitjans.

    L’Institut Català de les Dones, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han elaborat un document per “reflexionar i millorar la representació de les dones als mitjans”. A partir de les dades del CAC, hi ha un desequilibri “significatiu” respecte als homes, ja que només apareixen en un 29% de les declaracions en telenotícies i en un 30% dels debats i entrevistes. Els homes, com a “actors econòmics”, apareixen a les pantalles tres vegades més que les dones. La proporció augmenta fins a un 7% quan es tracta d’organitzacions empresarials i sindicals.

    5 de setembre

    TVE estrena Botón Rojo.

    Televisió Espanyola presenta Botón Rojo, el nou servei de televisió interactiva que permet accedir al seu web a través de la televisió connectada prement el botó vermell del comandament a distància. Els servei es pot utilitzar des de qualsevol smart TV que funcioni amb l’estàndard HbbTV. Totes les televisions que s’han venut a l’Estat des de l’any 2012 tenen accés al nou servei. A partir d’ara l’espectador podrà trobar notícies d’actualitat i accés a informatius i continguts associats a la televisió. TVE ja ha calculat que amb el nou instrument s’ofereixen 90.000 hores d’emissió i continguts extra.

    9 de setembre

    “Com ens veuen...” a la URV.

    La mostra “Com ens veuen...”, una recopilació de cinquanta-vuit dibuixos sobre la professió periodística publicats a CAPÇALERA, s’exposa al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Es pot visitar fins al 30 de setembre.


    10 de setembre

    La Guia de la comunicació de Lleida, en versió digital.

    Les comarques de Lleida ja disposen de la Guia de comunicació del territori, editada per la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes en versió digital. L’adreça es pot consultar al directori de mitjans del web del Col·legi. La Guia conté informació útil per als periodistes, administracions, entitats i empreses.

    11 de setembre

    Suport del Col·legi durant la Diada.

    Més de cinc-cents periodistes nacionals i internacionals acreditats per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han pogut fer ús de les instal·lacions que els ha ofert el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la finalitat de facilitar-los la feina durant la Diada. El periodistes han ocupat sales habilitades com a redacció amb connexió WIFI, telèfon i pantalles de televisió per fer el seguiment dels actes de la Diada. L’equip de Wikidiari.info, que cobreix la majoria d’actes del dia, ha tingut l’oportunitat de parlar amb algun d’ells.

    16 de setembre

    Surten els primers treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio.

    La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals informa que surten de l’empresa els primers 58 treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio inclosos en l’ERO pactat per l’empresa i els treballadors. El nombre d’afectats a Catalunya Ràdio passarà dels 19 previstos a 34 pel gran nombre de voluntaris que han optat per la sortida. A TV3, un nombre de 20 voluntaris no es poden acollir a l’acomiadament perquè es va fixar un màxim de treballadors afectats.

    17 de setembre

    Curs d’energia nuclear a Tarragona.

    La Societat Nuclear Espanyola en col·laboració amb la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes imparteix un curs divulgatiu sobre energia nuclear. El curs està adreçat a periodistes de la Demarcació. Actuen com a ponents Raquel Ochoa, presidenta de la comissió de “joves nuclears”, i Alfons Barbés, vocal de la junta directiva d’aquesta comissió.

    Millores a la sala d’actes del Col·legi.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya inaugura la nova sala d’actes de la seu de Barcelona. Des d’ara, és una sala més moderna, sostenible i equipada amb l’última tecnologia per als actes i rodes de premsa que s’hi celebrin. Entre les millores realitzades, hi consta l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat física i l’adaptació als requeriments normatius de seguretat. La reforma integral ha permès millorar els sistemes de climatització, substituir la il·luminació per una altra de més sostenible amb LED, i la renovació de tot el sistema audiovisual.

    18 de setembre

    La Mesa Sectorial amb Homs.

    Representants de la Mesa Sectorial dels mitjans de comunicació es reuneixen amb el conseller de Presidència, Francesc Homs, per buscar vies de col·laboració que permetin impulsar les iniciatives del document Propostes contra la crisi del sector de la Comunicació a Catalunya. El Govern i representants de la Mesa acorden posar en marxa un equip de treball que permeti fer un seguiment del desplegament legislatiu en aquest àmbit. Aquest és el primer d’un seguit de contactes amb responsables de l’Administració catalana que continuaran les pròximes setmanes. A la trobada participen Josep Martí, secretari general de Comunicació; Josep Maria Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Francesc Escribano, del clúster de l’Audiovisual; Pau Ayuso, en representació dels sindicats; Fèlix Noguera, representant del sector empresarial i de la TDT local, i els coordinadors Toni Sellas i Joan Barrera.

    19 de setembre

    Brussel·les veu il·legals els ajuts a la TDT.

    La Comissió Europea dóna quatre mesos de termini al Govern espanyol perquè recuperi 236 milions d’euros de subvencions que considera il·legals i que es van atorgar el 2005 a operadores de televisió digital terrestre per al desplegament de la nova tecnologia audiovisual en regions de difícil antenització. La CE ha publicat la resolució que obliga les operadores a tornar les subvencions destinades a desplegar la xarxa. La investigació creu que les ajudes van afavorir la tecnologia digital terrestre en “detriment d’altres”.

    Tarradellas explica com funciona la UE.

    El Director de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, va ser el convidat a un col·loqui-conferència al Col·legi de Periodistes per explicar què és i per què serveix la Comissió, així com altres organismes de la UE. Segons Tarradellas, un dels reptes del conjunt de la UE és transmetre un missatge clar i unificat dins i fora d’Europa perquè sovint hi ha massa emissors diferents. Tarradellas també va respondre a preguntes sobre la crisi econòmica i social, i va admetre que, en cas d’independitzar-se, Catalunya quedaria fora d’Europa. L’acte, organitzat per l’agència de comunicació i relacions institucionals JPC Comunicación, va ser presentat per Juan Pablo Torrents-Fabra, director de l'agència.

    20 de setembre

    Publicats els premis Gabinets de Comunicació.

    El Col·legi de Periodistes fa públics els guanyadors de la cinquena edició dels Premis Gabinets de Comunicació. La Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona guanya el de Millor pla de comunicació per la campanya “A casa teva no te la juguis”. L’Ajuntament del Prat de Llobregat obté el de la Creativitat i la innovació, i la Cooperativa Suara el de Millor estratègia de Comunicació Interna. El premi a la Gestió de Comunicació de Crisi ha quedat desert.

    21 de setembre

    Periodisme en temps de crisi.

    La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa acull la conferència “El periodisme en temps de crisi”, impartida pel director general d’ El Temps, Vicent Sanchis, i Gemma Aguilera, redactora d’aquest setmanari. La conferència s’emmarca en les activitats de la demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

    22 de setembre

    Reinventar el periodisme.

    S’obre a Granollers la sisena edició de la Catosfera (Premsa gratuïta catalana) en la qual participen, entre altres, el president de la Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Carles Ayats; el president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en català, Lluís Gendrau; el president de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta, Josep Ritort, i el president de l’Associació de Periodistes Ramon Barnils, David Bassa. La taula debat dos temes importants com són el finançament dels mitjans de comunicació i el diagnòstic de la situació per la qual passen actualment els mitjans.

    24 de setembre

    Suport del Col·legi a Marc Marginedas.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya mostra el més ferm rebuig al segrest de Marc Marginedas, periodista d’ El Periódico de Catalunya, prop de la ciutat de Hama a l’oest de Síria. Marginedas té una llarga trajectòria de més de dues dècades informant des de les zones més conflictives del planeta. El Col·legi dóna suport a la concentració convocada pel Comitè Intercentres i el Comitè Professional davant la redacció del diari.

    25 de setembre.

    Alumnes de la UAB cobriran les notícies del campus.

    Un acord entre la facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i La Xarxa farà que a partir d’ara els estudiants de la facultat cobreixin els fets d’interès periodístic que tinguin lloc al campus. Les notícies seran enviades a La Xarxa per poder ser publicades. El conveni també permet que els estudiants facin pràctiques amb les imatges en brut de les televisions locals que La Xarxa pugui utilitzar.

    26 de setembre

    Instituït el premi de periodisme García Campoy.

    L’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió (ATV) anuncia la creació del premi de periodisme Concha García Campoy, amb l’objectiu de reconèixer els valor professionals d’aquesta periodista morta el juliol passat víctima d’una leucèmia. El president de l’Acadèmia, Manuel Campo Vidal, també explica en una reunió informativa que, el 30 d’octubre, es farà un homenatge en memòria del “mestre de la comunicació” Manuel Martín Ferrand, mort el 30 d’agost.

    27 de setembre

    Homenatge a les víctimes del cop d’estat a Xile.

    El Col·legi de Periodistes dedica un homenatge als periodistes que van perdre la vida durant el cop d’estat de Pinochet de l’11 de setembre de 1973. A l’acte, organitzat per la Comissió de Periodisme Solidari, hi participen Lorenzo Vilches, catedràtic de la UAB; Antoni Traveria, director de Casa Amèrica, i Alicia Oliver, de Periodisme Solidari. Vilches aporta fragments documentals recollits a La Espiral, la pel·lícula que va aplegar documents gràfics de l’anomenada Batalla de Xile, del poder polític a l’Amèrica Llatina i el paper que els Estats Units van tenir contra Allende. Traveria fa un recorregut pel paper de la premsa en aquells anys fatídics, particularment del diari més llegit a Xile, El Mercurio, fundat el 1875. L’acte finalitza amb el llistat (noms, cognoms i dedicació) de periodistes desapareguts, torturats i assassinats per la dictadura. Al col·loqui participen ciutadans xilens, alguns d’ells establerts a Catalunya.

    30 de setembre

    Estrena del Canal de Terres de l’Ebre.

    El canal TE (Terres de l’Ebre) comença avui les emissions. El nou canal és fruit de la fusió d’Ebre TV de Tortosa i Canal TE d’Amposta. La inauguració del canal compta amb l’assistència del conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, i de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, entre altres personalitats. Les noves instal·lacions tenen més de tres-cents metres quadrats. La nova televisió ofereix, a partir d’ara, la programació pròpia de més de tres hores diàries.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari