EUDALD COLL
Tot i la crisi econòmica que afecta la investigació periodística, encara hi ha qui insisteix a publicar temes delicats que sovint no apareixen als grans mitjans. El passat 2 de maig –la vigília de la commemoració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa–, el Col·legi de Periodistes va acollir la presentació de la tercera edició de l’ Anuari Media.cat. Els silencis mediàtics del 2012, impulsat per l’Observatori crític dels mitjans Media.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. La publicació aborda una sèrie de temes que els impulsors consideren que al llarg del 2012 han estat silenciats pels grans mitjans dels Països Catalans.
L’Anuari, que s’ha finançat gràcies al crowfunding, –concretament per l’aportació de 434 micromecenes– consta de quinze reportatges que ha comptat amb la participació de disset periodistes. Alguns aborden aspectes espinosos com les 40 empreses dels Països Catalans amb beneficis milionaris que han aprofitat la reforma laboral per fer acomiadaments, el fet que l’auditora Deloitte hagi triplicat ingressos amb el govern de CiU des que va contractar David Madí, exassessor d’Artur Mas, o bé la carrera política i empresarial que han fet en democràcia fins a nou ministres de Franco.
“Són temes incòmodes, complexos, que sovint fan referència a grans empreses i al poder polític”, va explicar Roger Palà, un dels coordinador de l’ Anuari, per a qui l’èxit d’aquesta iniciativa “constata que el periodisme d’investigació interessa. Hi ha un públic que fins i tot està disposat a pagar”. Per la seva part, David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, va assegurar que lluny de criticar la feina dels mitjans, l’Anuari vol ser “una aportació constructiva en positiu” i va agrair el suport del Col·legi de Periodistes: “Sempre ha estat implicat en aquest projecte”. Bassa va alertar dels perills de l’augment de la precarització en la professió: “Davant la caiguda publicitària i d’ingressos econòmics, els mitjans són molt més febles a l’hora de rebre pressions per part dels que volen controlar el relat”. Per això va advertir que, en aquesta conjuntura, “els temes econòmics són els més silenciats” pels mitjans.
L’ Anuari es pot descarregar lliurement en format PDF i EPUB. Una de les novetats d’enguany és que quatre dels quinze temes disposen d’una versió audiovisual en forma de minireportatge que es difondran a través de les xarxes socials. Malgrat el ressò creixent que cada any té aquesta iniciativa, Palà admet que els fa vergonya definir-ho com a periodisme d’investigació:“Qui té capacitat per fer periodisme d’investigació són les grans redaccions, on tenen gent per ‘burxar’”.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari