• Desxifrant el Vaticà

    Jordi Pacheco
    -
    7 octubre, 2021

    Al llarg de la història vaticana hi ha hagut molts episodis truculents, com el cas Luciani, que no han pogut ser encara esclarits a causa del mur de silenci que acostuma a aixecar la institució en situacions crítiques. Des del Report.cat Jordi Pacheco revela com treballen els periodistes a l'estat més petit del món. 

    El Vaticà no té ni mig quilòmetre quadrat d’extensió | Foto: Christopher Czermak (Unsplash)

    Actualment, al Vaticà hi ha acreditats al voltant de mig miler de periodistes de tot el món. Es coneixen com a vaticanistes i conformen un col·lectiu heterogeni: segons la classificació que en fa Míriam Díez-Bosch, directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, alguns vaticanistes treballen per a mitjans confessionals, altres per mitjans laics. Malgrat les diferències entre uns i altres, tots tenen en comú la passió per l'intrigant món de la Santa Seu i lamenten la seva manca de transparència.

    Entre aquest conjunt de corresponsals es troba Vicenç Lozano, enviat especial de TV3 al Vaticà entre 1984 i 2019. A mitjans de setembre el vaticanista, en un seminari a El Bosc de les idees, va explicar totes les estratègies que ha portat a terme per intentar superar el mur infranquejable que sovint imposa la Santa Seu en matèria informativa. En primer lloc va confessar que la clau de les seves investigacions és aconseguir fonts informatives. A través dels meus contactes vaig poder extreure informació que anava més enllà de la que facilitaven els butlletins o rodes de premsa oficials".

    Va considerar un requisit imprescindible per no quedar-se en la superfície, l'olfacte periodístic. Va detallar que "et permet intuir on hi ha la notícia més enllà dels comunicats de premsa i amb l'ajut dels confidents i fonts informatives que has cultivat durant dècades, conèixer i lligar petits fets que es poden convertir en alguns casos en informacions de gran transcendència."Sense anys d'experiència sobre el terreny això és molt difícil, exigeix un treball minuciós i conèixer bé el context i els antecedents de les coses. Gairebé impossible de fer".

    La comunicació institucional vaticana té encara assignatures pendents per posar-se en sintonia amb el segle XXI. Tot i així, alguns periodistes han admès que la presència del pontífex argentí ha suposat una evolució positiva respecte als mandats de Joan Pau II i Benet XVI. La seva transparència ha demostrat que no tot són foscors en aquesta institució, però no podran evitar que tard o d'hora surtin a la llum els seus secrets més inconfessables.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.