• El ‘periodisme revolucionari’ de Saramago

    Francesc Ponsa
    -
    25 octubre, 2018

    “Un periodista no és un home que no ha passat pel llanci, els rudiments de la professió, els tribunals, la policia, l’informe, l’entrevista, la frustrant rutina o per l’emoció de treure notícies primer que la competència”. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Francesc Ponsa ens explica l'agitadora forma que tenia, el premi Nobel de Literatura del 1998, José Saramago d'exercir el periodisme. 

    José Saramago (1922-2010) destacà per la combinació que va aconseguir, amb èxit, de l'escriptura amb el compromís social i polítics, que el va convertir en un referent ideològic de l’esquerra. Les seves crítiques al sistema capitalista, a la religió i a la vulneració dels drets humans van ressonar per tot el món gràcies a l’altaveu del Premi Nobel de Literatura de l'any 1998. Així mateix, Samarago va treballar com a periodista en diversos diaris portuguesos, sent aquesta una etapa no molt coneguda sobre la seva vida.

    A finals dels 60 publicava cròniques al diari A Capital. L'any 1972, va començar a fer de comentarista polític i va coordinar el suplement de cultura del Diário de Lisboa. Després de la Revolució del 25 d’abril de 1974, que va deposar al règim lusità que llavors encapçalava Marcelo Caetano i havia estat iniciat per Antonio d’Oliveira Salazar, va ocupar el càrrec de director adjunt del Diário de Notícias. Mesos més tard seria acomiadat per comunista. A partir d’aquest esdeveniment, no buscarà una altra ocupació que no sigui la d’escriure.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.