• Àngel Ros explica, durant la Conferència anual de l'alcalde, la Lleida del futur

    18 març, 2016
    Rafa Gimena, president del Col·legi de Periodistes a Lleida, va aprofitar la trobada per demanar la desgovernalització dels mitjans públics.
    Foto: Hermínia Sirvent, Paeria
    Foto: Hermínia Sirvent, Paeria
    La sala La Canonja de la Seu Vella de Lleida va acollir ahir la 18ena Conferència Anual de l’alcalde de Lleida que organitza el Col·legi de Periodistes de Catalunya de la Demarcació de Lleida. El president de la Demarcació, Rafa Gimena, va presidir l’acte on el paer en cap, Àngel Ros, va desgranar els projectes de futur per a la ciutat de Lleida.

    Després de la intervenció de Ros, 4 periodistes col·legiats van formular preguntes a l'alcalde de Lleida. Estela Busoms, de l'Agència Catalana de Notícies va preguntar sobre si tenia previst reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Per la seva part, Joan Tort, d'El Punt Avui Lleida, va interpel·lar sobre l'EMU; mentre que David Velasco, de la Cadena Cope a Lleida, va introduir el tema de l'aeroport d'Alguaire. Finalment, Mercè March, de Ràdio Lleida, va preguntar a Àngel Ros sobre quins aspectes li han contat més de negociar i a què haurà de renunciar possiblement, donat que no té majoria absoluta a la Paeria.


    Parlament de Rafa Gimena, president del CPCLleida

    Durant la intervenció del president del CPCLleida, Rafa Gimena va aprofitar el nombrós auditori per demanar la desgovernalització dels mitjans públics. “Lamentablement cada canvi de govern implica un canvi de responsables dels mitjans públics”, va dir, “¿on queda el respecte de la independència professional?”, va afegir. Precisament, el president va avançar que aquest tema seria un dels que es debatrien al proper Simposi sobre Llibertat de Premsa que el CPCLleida organitzarà els dies 3 i 4 de maig d'enguany.


    Rafa Gimena també va fer una crida a la societat civil congregada a la majestuosa Seu Vella per no tractar amb demagògia els sirians, afgans, iraquians i les famílies senceres que han de fugir de la guerra i arriben a Europa. “Siguem valents i tractem-los amb la dignitat que es mereixen", va afirmar. El president del CPCLleiva va demanar a l’alcalde i a les institucions que fessin “sentir la veu de tots contra la vergonya que provoca que Europa faci fora a unes persones que han arribat com tants catalans i espanyols van anar cap a Europa només fan uns anys”.

    Temes pendents de la Conferència 2015

    Per finalitzar, Rafa Gimena va recordar al paer en cap algunes de les propostes que va posar sobre la taula a la Conferència de l’any passat, com el projecte del recinte de les Basses o la seva aposta per la indústria . Respecte a ambdós temes, Àngel Ros va afirmar que el projecte del parc dels Barrufets s’havia ajornat per manca d’acord al consistori lleidatà. I pel que fa a la indústria, Ros va desgranar durant el seu parlament alguns projectes per potenciar-la.

    Respecte als refugiats, l’alcalde de Lleida va expressar la seva solidaritat per la situació que pateixen i va assenyalar que la Paeria, des del primer moment, ha tramés i manté, la seva disponibilitat d’acollida així com els recursos, els programes socials i el voluntariat de la ciutat quan aquests es requereixin.

    Trets principals del futur de Lleida


    Ja entrant en matèria sobre Conferència anual de l’alcalde, Àngel Ros, va destacar l’aposta de l’Ajuntament de Lleida pel desenvolupament comercial, industrial i logístic de la ciutat així com l’objectiu de seguir avançant “en la societat del coneixement, de la tecnologia i de la indústria cultural en un marc de benestar i cohesió social”. L’alcalde també va reivindicar la connexió de Lleida al Corredor Mediterrani i, en matèria comercial, va reclamar: “la col·laboració, el rigor i el respecte a les competències municipals per part de les altres Administracions, com la Generalitat, així com d’altres institucions perquè Lleida pugui desenvolupar aquest model comercial que ens permetrà competir bé amb les altres ciutats”.

    Model comercial

    Àngel Ros creu que Lleida ha de tenir un model comercial que combini 4 punts: el comerç tradicional i de proximitat del barri; les dues zones de polaritat comercial: Eix i Zona Alta; els formats i sectors comercials mitjans i grans que han de complementar la oferta comercial; i els nous formats tecnològics, amb un sector logístic potent.

    Sobre les tres iniciatives de desenvolupament comercial que Lleida té sobre la taula (Torre-Salses, Carrefour i Vallrufea), l’alcalde va subratllar que són, a més, projectes de vertebració de ciutat.


    Corredor Mediterrani


    En el seu parlament, l’alcalde va incidir en la defensa del Corredor Ferroviari Mediterrani. En aquest sentit, va anunciar que aquesta setmana es va crear a la Diputació un grup de treball on la Paeria col·labora. Ros considera que és la col·laboració en aquesta demanda és clau en un projecte estratègic que vincula diferents administracions.

    Parc Científic

    Un dels projectes immediats al Parc és, com va apuntar Ros, l’acord amb l’Associació d’Empreses de Tecnologies de la Informació de Lleida, AETI, per adequar l’antic edifici de Comandància d’Artilleria. Ros va parlar de la creació de 400 nous llocs de treball.

    Indústries culturals

    Una de les apostes fermes de la ciutat és la candidatura del Turó de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. D’altra banda, Àngel Ros també va assenyalar que Lleida ha de tenir uns estudis superiors de música, amb el que seria el primer conservatori públic de Catalunya, fora de Barcelona, que oferirà estudis superiors.

    Finalment, Ros va avançar que el món del dibuix, la il·lustració i el còmic tindran aviat el local de la Casa de les Columnes al carrer Cavallers, a l’entorn del Mercat del Pla i al costat del Parador de Turisme, que s’acabarà enguany.

    Acció social

    L’acció social a la ciutat s’orienta cap a la igualtat. Entre els projectes que es volen desenvolupar, va dir Ros, hi ha la posada en marxa de 4 botigues noves per portar la igualtat la terreny de l’atenció alimentària.

    EMU

    Un altre àmbit que va desglossar l’alcalde en la conferència fou sobre l’Empresa Municipal d’Urbanisme, que segueix sent una empresa 100% municipal, dedicada ara a l’habitatge social. Entre altres dades, va comentar que la Paeria, directament o mitjançant l’EMU, té 500 habitatges socials i a finals d’aquest any arribarà a 700.

    Liquidació del pressupost

    L’alcalde es va referir al tancament pressupostari de 2015 que fou amb resultat positiu, però molt inferior al de l’any passat. Els factors que hi ha incidit han estat: la millora durant el 2015 el període mig de pagament als proveïdors; tenir un deute de l’Administració de la Generalitat important, i les lleis actuals, com les de rigor pressupostari, que fan que els Ajuntaments hagin d’augmentar les provisions dels saldos pendents de cobrament.

    POUM

    El POUM per als propers 15 anys estableix un creixement sostenible i que aprofita el sòl ja existent. Hi ha una aposta per la rehabilitació i la cohesió i es preveu un sostre de fins a 46.800 habitatges fins l’any 2030.

    Per altra banda, també ha comentat que la major part de l’increment del sòl urbanitzable que planteja l’avanç del POUM, que és de 840 hectàrees, correspon a sòl d’activitats econòmiques, distribuïdes a Torreblanca-Quatre Pilans, sobretot, i al Polígon El Segre.

    • Foto: Hermínia Sirvent
      Foto: Hermínia Sirvent
    •  Paeria
      Paeria
    • Foto: CPCLleida
      Foto: CPCLleida
    • Foto: CPCLleida
      Foto: CPCLleida

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.