• Ones inclusives

    Francesc Ponsa
    -
    22 octubre, 2019

    La Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Catalana Síndrome de Down organitzen cursos de ràdio per a persones amb discapacitat intel·lectual. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francesc Ponsa t'ho explica. 

    Gerard Ruiz al costat de Llucià Ferrer en un moment del programa El Vermut de Llucià Ferrer de Ràdio Flaixbac | Foto: FCSD

    Aquest mes d’octubre ha començat la quarta edició del Curs d’Auxiliar de Producció de programes de ràdio que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Fundació Catalana Síndrome de Down, amb el  suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, organitzen per a persones en situació de discapacitat intel·lectual. L’objectiu del curs és obrir noves oportunitats laborals per aquest col·lectiu. D’ençà que es va iniciar l’any 2016, una trentena de joves en situació de discapacitat intel·lectual s’han format en l’àmbit de la ràdio.

    Segons Marc Badia, coordinador del Servei d’Inclusió Laboral de la Fundació, el curs de ràdio sorgeix per “complir un doble objectiu de fer més inclusius espai/llocs com la universitat, on la presència de persones amb discapacitat intel·lectual i/o síndrome de Down era nul·la i, per altra banda, poder oferir noves formacions que permetessin millorar la taxa d’ocupabilitat del col·lectiu que atenem al nostre servei”.

    Per la seva part, Mònica Figueras, vicerectora de direcció de projectes de la UPF per al compromís social i la igualtat, considera que la universitat, més enllà de la recerca i la formació dels estudiants matriculats, s’ha d’obrir al territori on està situada i transferir el seu coneixement en benefici d’altres col·lectius. “Un curs de ràdio en un campus universitari ofereix als participants una sèrie de competències per a la seva ocupabilitat però també per a la vida. Crec que la formació rebuda ha contribuït a consolidar el seu aprenentatge professional però també personal”, afegeix.

    “El que més m’agradava eren les tertúlies i parlar d’esports i cultura. Els exercicis de vocalització em van servir per expressar-me i entonar millor”, explica Gerard Ruiz, participant de la tercera edició. “El tema de la ràdio sempre m’ha cridat l’atenció”, afirma Lluc Valls, que va cursar la segona edició del curs. Anteriorment havia format part d’Encert a la ràdio, un taller radiofònic destinat a millorar la comunicació interpersonal i es va apuntar al curs de la UPF per completar la seva formació. Valls té molt clar que els silencis a la ràdio no tenen cabuda: “Si no saps que dir, una cosa que pots fer és improvisar. El que no pots és callar perquè veuran que t’has quedat en blanc”.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.