• Decàleg de supervivència

  28 març, 2013
  Els diferents freelance veterans consultats aporten la seva experiència per fer recomanacions als periodistes que comencen a treballar pel seu compte. Aquí hi ha un resum –en forma de decàleg– dels principals consells.

  LALI SANDIUMENGE

  1 No et posis mai malalt

  Hi ha un acudit que explica com algú demana un desig al geni de l’ampolla: “No vull estar mai malalt”, sol·licita. “Doncs et converteixo en autònom!”, li atorga el geni. És literalment així. Un freelance ha de seguir treballant, si vol cobrar. Fins fa poc, ni tan sols hi havia baixa per maternitat per a les treballadores autònomes. L’Eva Millet es va assabentar que ja l’havien concedida fent un reportatge. “Quan vaig anar a l’Oficina de la Seguretat Social a sol·licitar-la, no sabien de què els parlava! Em van dir que era la primera autònoma, com a mínim de Catalunya, que ho demanava”, explica rient.

  2 Estalvia i planifica bé

  Fa uns anys, molts freelance es van felicitar les festes enviant-se un enllaç a un web titulat amb ironia “Aquest Nadal apadrina un

  freelance”. Reproduïa la imatge d’un periodista escrivint com un boig davant d’un ordinador, de nit, amb la televisió encesa i un barret de pare Noel de decoració. Recordava una obvietat: els autònoms no tenen vacances pagades ni paga de Nadal. Cal estalviar per poder-se “autopagar” les vacances i també perquè quan es perd la feina no es cobra ni indemnització ni subsidi d’atur. També és recomanable treballar a mesos vista: cal pensar en feines a curt, mitjà i llarg termini i conèixer bé el mercat, és a dir, els mitjans i com funcionen.

  3 Organitza’t bé els horaris

  Tenir flexibilitat horària és un luxe, però es pot convertir també en un malson. S’acaben fent més hores que un rellotge, treballant de nit i caps de setmana. Per això, cal posar límits, ser pragmàtics i possibilistes, i treballar tan bé i tan ràpid com es pugui amb els recursos disponibles. És essencial ser molt organitzat i dur una bona agenda.

  4 Negocia preus dignes i busca altres rendibilitats

  Aquest és el consell dels més veterans i l’han après a força d’experiència. Hi ha mitjans que paguen bé, n’hi ha que paguen decentment i n’hi ha que esperen que es treballi pràcticament de franc. És la llei de la selva i de l’oferta i la demanda, i ara mateix sobren periodistes i falten mitjans. Negocia sempre que puguis el preu just, fixa l’import d’una manera molt clara abans de començar a treballar i, sobretot, no t’autoprecaritzis. Guanyaràs molt poc i et frustraràs molt. Això sí, valora la feina en funció també d’altres rendibilitats: sovint hi ha beneficis intangibles, com és el cas d’un contacte que et pot obrir portes en un futur.

  5 Comparteix, col·labora i minimitza despeses

  Treballar a casa té inconvenients. Un és l’aïllament, l’altre posar ordre en les prioritats. “Et preguntes: ‘Ara què toca? Acabar l’article, fer el dinar o posar una rentadora?’”, riu la Mar Cortès. Una solució és compartir despatx amb altres autònoms. És útil per compartir despeses i estar acompanyat i també per col·laborar i obrir noves perspectives. La Mar proposa fer-se addicte a les biblioteques públiques: “És més barat que un despatx i amb tota la informació a l’abast”, assegura.

  6 Sigues versàtil i flexible

  La gran pregunta sovint és si cal especialitzar-se o saber fer una mica de tot. I la resposta és una mica totes dues coses. L’Eva Millet considera que la flexibilitat és bàsica. “Un freelance mai hauria de dir ‘no’ a una oferta o no entregar a temps un article”, recomana. La Mar Cortès hi afegeix diversificar-se: “‘Podries fer això?’ ‘Sí!’, en un sentit cada cop més ampli”. En Jordi Pérez Colomé considera que conèixer bé un tema ajuda a fer-se un nom més sòlid, “però s’ha de ser capaç de reaccionar i d’adaptar-se a l’actualitat”. També val la pena pensar en clau internacional a l’hora d’abordar projectes i no tenir por al risc.

  7 Sigues original i breu amb les propostes

  Una de les tasques més esgotadores per als freelance és tenir idees i proposar històries interessants. Cal aprofundir, buscar-hi un enfocament diferent o fer un seguiment dels temes que sovint els mitjans obliden. I cal proposar els temes de manera atractiva i sintètica. “Una idea no és només un tema, és moltes coses: per a qui, per a quin mitjà, quina forma, quin calendari”, recomana en Justin Webster. “Cal posar-se a la pell d’un editor abans de proposar-lo i intentar aprendre’n. Un ‘no’ pot ser molt valuós, el pitjor és no tenir resposta”, afegeix.

  8 Autoocupa’t i no depenguis dels mitjans

  La figura del freelance que col·laborava per als mitjans convencionals cada cop és menys viable perquè els mitjans cada cop ho són menys. Pérez Colomé recorda que existeix “un mercat per fer coses bé de mil temes que els mitjans tradicionals ni poden ni volen cobrir”. Ho demostra l’èxit del seu bloc, que des de febrer de 2010, ha rebut més de mig milió de visites. Paco Soto també recomana posar en marxa projectes periodístics o de comunicació. “Les noves tecnologies ens donen unes possibilitats immenses. Hem de ser audaços i creatius”, afirma.

  9 Treu partit de les noves tecnologies

  Internet és un bon mitjà per estar informat, donar-se a conèixer i fer contactes més enllà de les fronteres. “Per a mi, Internet ha estat essencial. M’ha estat més fàcil col·locar peces un cop era més conegut”, diu en Jordi Pérez Colomé que, a més, ha aconseguit finançar part de la feina i de les despeses dels viatges gràcies a les aportacions dels lectors d’Obamaworld.es. Obre un web o un bloc, penja-hi el que fas i actualitza la informació amb regularitat. Obre comptes a les xarxes socials, difon-hi la teva tasca i interactua. En Jordi té més de 12.700 seguidors a Twitter. Això és potenciar la “marca” de cadascú. L’Eva Millet, que ho fa a través de Facebook, recorda que amb skype es poden fer entrevistes a l’estranger sense patir per la factura telefònica.

  10 Forma’t i recicla’t

  És un consell que hauria de seguir qualsevol, però que és molt útil per als freelance, que sempre han de ser capaços d’adaptar-se a qualsevol nou repte. Idiomes, eines digitals, cursos especialitzats, xerrades... Res no sobra, si es té temps.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari